Lindsey Kildow, Anja Pärson in Nicole Hosp so dobitnice medalj na ženskem smuku. Foto: EPA
Lindsey Kildow, Anja Pärson in Nicole Hosp so dobitnice medalj na ženskem smuku. Foto: EPA
Lindsay Kildow
Lindsey Kildow se veseli srebra. Foto: EPA
Anja Pärson
Že po polovici prvenstva je jasno, da je prva zvezda Areja Anja Pärson. Ji bo uspelo slaviti še v veleslalomu in slalomu? Foto: Reuters

Srebrno medaljo je osvojila Lindsey Kildow, bronasto pa Nicole Hosp, ki pa s tem ni mogla zadovoljiti visokih avstrijskih nedeljskih apetitov. Naši severni sosedje so namreč pričakovali, da bodo v moškem ali ženskem smuku osvojilo prvo zlato medaljo na letošnjem prvenstvu. Vodilna v svetovnem pokalu Renate Götschl, glede na letošnje rezultate prva kandidatka za zlato, je bila le sedma. Urška Rabič je osvojila 23., Petra Robnik pa zadnje, 30. mesto. Tina Maze se pripravlja na torkov veleslalom in ni nastopila.

Napake so tudi znak, da si hiter
Pärsonova je odlično smučala predvsem v zgornjem delu, nato pa je naredila nekaj napak, tako da ob prihodu v cilj (ko so bile na štartu še tri nevarne tekmice) še ni mogla biti prepričana o zmagi: "Vse sem tvegala in delala tudi napake, kar pa je pogosto znak, da si hiter," je povedala Anja Pärson.

Zmage ji vlivajo novih moči
Kdo jo lahko ustavi na poti do vseh petih zlatih medalj, kar na enem svetovnem prvenstvu ni uspelo še nobeni smučarki? Morda lastna utrujenost? Pomota! "Sedaj imam veliko moči," na te namige odgovarja švedska šampionka, ki ima skupno že sedem naslovov svetovne prvakinje. Hkrati pa je 25-letna Švedinja postala prva smučarka z zlatimi odličji v vseh petih disciplinah.

Z nekaj stotink bi bila lahko višje
"Spodaj sem kar zadovoljna s smučanjem, zgoraj pa sem si nabrala precejšen zaostanke. Bolje sem opravila tudi z obema skokoma. Razlike pred menoj so bile majhne in stotinke niso bile na moji strani. Morda bodo takrat, ko se bom borila za medaljo," pa je svoj nastop ocenila "najboljša" Slovenka Urška Rabič.

Izidi:
1. A. PÄRSON ŠVE 1:26,89 2. L. KILDOW ZDA +0,40 3. N. HOSP AVT 0,48 4. N. STYGER ŠVI 0,93 5. D. GISIN ŠVI 0,99 6. N. BENT ŠVE 1,04 7. R. GÖTSCHL AVT 1,05 8. I. JACQUEMOD FRA 1,06 9. M. RIESCH NEM 1,09 10. J. MANCUSO ZDA 1,20 11. M. MARCHAND-ARV. FRA 1,23 12. B. JANYK KAN 1,31 13. N. FANCHINI ITA 1,47 14. F. AUFDENBLATTEN ŠVI 1,50 15. K. CLARK ZDA 1,51 ... 23. U. RABIČ SLO 2,13 30. P. ROBNIK SLO 3,62
 
C. R.