Andrea Massi (desno) spora ni želel komentirati, zato je dogodke pojasnil njegov odvetnik Damijan Terpin (levo). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrea Massi (desno) spora ni želel komentirati, zato je dogodke pojasnil njegov odvetnik Damijan Terpin (levo). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Barbara Kürner Čad in Andrea Massi
Direktorica SZS-ja Barbara Kürner Čad je pred letošnjo sezono uredila napete odnose na relaciji SZS - Tina Maze in se tudi zdaj trudi, da bi bil incident čim prej pozabljen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Upajmo, da se bo Tina Maze lahko zbrala za zadnji nastop v Schladmingu in v soboto na slalomu naskakovala že četrto medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Tina Maze
Najboljša smučarka na svetu se je na afero Frekvenca odzvala po Twitterju in med drugim zapisala: "Vlado M., namesto da delaš štalo po medijih, poskrbi za svojo štalo!" Foto: EPA
Kunc, Ulaga in Makuc o incidentu z Massijem

Po četrtkovem veleslalomu sta se v hotelu, kjer stanuje slovenska ekipa, sprla trener Tine Maze Andrea Massi in Mitja Kunc. Massi naj bi tudi udaril Kunca, trenerja za tehnične discipline pri slovenski reprezentanci. Povod za spor so bile radijske frekvence, potem ko so slovenski trenerji uporabljali frekvenco, ki je rezervirana za Tino Maze in njeno ekipo. Posledično Tina pred štartom prve vožnje ni mogla dobiti ključnih napotkov.

"Po Kunčevi krivdi Tina brez ključnih informacij"
"Incident se je zgodil, ko se je Andrea Massi po stresnem dnevu usedel v hotelsko jedilnico. Takrat se mu je približal Mitja Kunc in ga začel nagovarjati, provocirati in si izmišljati izgovore za svoje nerazsodno početje. Dobro je namreč vedel, kdaj štarta Tina in kateri kanal njena ekipa uporablja, zato izgovarjanje ne pride v poštev. Ključne informacije torej do Tine po krivdi Mitje Kunca niso prišle in morala je štartati brez njih," je v sporočilu za javnost zapisal Damijan Terpin, odvetnik ekipe Team to aMaze.

"Massijev odziv pričakovan"
V nadaljevanju piše: "Namesto da bi Vlado Makuc počakal na ustrezen trenutek miru in sam opravil nalogo, ki mu po funkciji pripada, je k Massiju v neprimernem času poslal Kunca, ki pa je na Massijeve utemeljene očitke začel osorno odgovarjati. Kunc je Massija poslal nekam in ga začel provocirati, naj pride ven. Sledilo je prerivanje in neprimerne besede. Poudariti je treba, da je bila Massijeva besedna reakcija povsem pričakovana, saj ga še zdaj nekateri zmerjajo z italijanskim fašistom."

Nepozabno svetovno prvenstvo bo Tina Maze v soboto končala s slalomom, kjer bo imela priložnost za svojo četrto medaljo v Schladmingu. Tina bo odprla tekmo.

Le kaj si mislijo pokrovitelji?
Smučarska zveza želi čim prej ohladiti vročo juho in se trudi, da bi šel spor v pozabo. Zapisali so: "Tako Tina Maze kot vodstvo SZS-ja na čelu z Barbaro Kurner Čad se po popoldanskem pogovoru v reprezentančnem hotelu strinjata, da se je treba osredotočiti na zmago na jutrišnjem slalomu in na zgodovinski uspeh naše najboljše smučarke vseh časov. Zavedamo se, da smo priča uspehu, ki je v ponos vsem nam, in prav je, da v teh časih pozitivne zgodbe ostanejo pozitivne. Na prizorišču so prisotni tudi predsedniki in člani uprav glavnih sponzorjev panoge za alpsko smučanje, ki so prišli navijat za jutrišnjo Tinino zmago."


Celotno sporočilo za javnost odvetnika Damijana Terpina (besedila nismo lektorirali)
V zvezi z incidentom, ki ga je včeraj površno opisal časopis Večer moramo zanikati nekatera dejstva, ki jih je novinar Bojan Baum navedel in so deloma neresnična oz. netočna, saj nam ni bil neposredno prisoten na dogajanju in je članek očitno napisal na podlagi površnega in pristranskega opisa direktorja alpskih disciplin pri SZS Vlada Makuca.

Do incidenta je prišlo takrat, ko se je Andrea Massi po napornem in stresnem tekmovalnem dnevu vrnil v hotel in se usedel v odmaknjeni prostor hotelske jedilnice, kjer ima mizo Team to A-Maze, da bi - še s pancerji na nogah - preprosto spil čaj in se malo umiril. Takrat se mu je približal Mitja Kunc in ga začel nagovarjati, provocirati in si izmišljati izgovore za svoje nerazsodno početje.

Na tekmi v paradni disciplini Tine Maze, veleslalomu, ki se je odvijal v četrtek, je Tina v prvem teku nastopila kot tretja. Torej je bilo izjemno malo časa za informacije, ki sta ji jih morala po radijski zvezi posredovati trenerja Livio Magoni in Andrea Massi. Pred njo sta štartali le dve tekmovalki, med temi končna zmagovalka Tessa Worley. Informacije so bile torej za tekmovalko lahko usodne.

Ko jih je Massi poskušal torej Tini posredovati, je radijsko zvezo zmotila intervencija Mitje Kunca na istem radijskem kanalu, ki pa je sicer zelo dobro vedel kdaj štarta Tina in kateri kanal njena ekipa uporablja, zato kakršno koli izgovarjanje ne pride v poštev. Ključne informacije torej do Tine po izključni krivdi Mitje Kunca niso prišle in morala je štartati brez njih.

Namesto da bi direktor alpskih disciplin Makuc počakal ustrezen trenutek miru in sam opravil nalogo, ki mu po funkciji pripada, je k Massiju v neprimernem času 'poslal' Kunca, ki pa je na Massijeve utemeljene očitke začel osorno odgovarjati, kar Tinin trener - upravičeno - njegovega neresnega opravičevanja ni sprejel. Kunc je torej Massija poslal nekam in ga začel provocirati 'naj pride ven', tako je prišlo tudi do prerivanja in neprimernih besed.

S tem v zvezi pa je potrebno poudariti, da je bila Massijeva besedna reakcija čisto pričakovana, saj ga še sedaj nekateri zmerjajo z 'italijanskim fašistom', pa čeprav vsakokrat ponosno prisostvuje predvajanju slovenske himne ob zmagah njegove varovanke Tine Maze. Do tukaj dejstva, ki so jasna in ki jih lahko potrdijo priče, ki so tam dejansko bile.

Postavlja pa se ključno vprašanje profesionalnega odnosa članov nekaterih slovenskih reprezentanc in odgovornih, ki si s svojo lahkomiselnostjo celo dovolijo postaviti na kocko rezultate vodilne smučarke na svetu.

Končno ugotavljamo, da se žal ne uspemo v Sloveniji znebiti slabih navad, ko se najraje razpihujejo 'incidenti', namesto da bi takšen nepomemben dogodek šel preprosto v pozabo, če ne drugega pa tudi zato, ker o neverjetni lahkomiselnosti Mitje Kunca nihče od Tinine ekipe ni doslej niti spregovoril, namesto da bi predvsem sprevideli veličino zgodovinskih rezultatov, ki jih dosega Tina Maze in njena ekipa in ki jih vsa svetovna smučarska srenja, zbrana v Schladmingu, spoštljivo priznava in hvali.


Slalom (Ž), štartna lista:           
 1  T. MAZE            SLO           
 2  F. HANSDOTTER      ŠVE           
 3  T. POUTIAINEN      FIN           
 4  V. VELEZ ZUZULOVA  SLK           
 5  M. SHIFFRIN        ZDA           
 6  K. ZETTEL          AVT           
 7  M. HÖFL-RIESCH     NEM           
 8  M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE           
 9  I. CURTONI         ITA           
10  M. KIRCHGASSER     AVT           
11  M. SCHILD          AVT           
12  M. GAGNON          KAN           
13  W. HOLDENER        ŠVI           
14  C. GEIGER          NEM           
15  E. MIELZYNSKI      KAN           
44  A. BUCIK           SLO           
51  K. LAVTAR          SLO           
56  E. PLUT            SLO           
                                     
Prva vožnja ob 10.00, druga ob 13.30.
                                     
Kunc, Ulaga in Makuc o incidentu z Massijem