Andrea Massi: To se je dogajalo že prej. Foto: Simon Maljevac
Andrea Massi: To se je dogajalo že prej. Foto: Simon Maljevac
Mitja Kunc
Mitja Kunc, nosilec bronaste slalomske medalje s svetovnega prvenstva leta 2001, je zdaj trener tehničnih disciplin. Foto: EPA
Vlado Makuc
Strasti je pomiril Vlado Makuc, ki očita Massiju "težke in nedostojne" besede. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze
Incident ni pokvaril prešernega večernega slavja Tine Maze in Andree Massija. Foto: EPA
Primož Ulaga
Primož Ulaga meni, da je težava v prevelikem amaterizmu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Val 202: Kunc, Ulaga in Makuc o incidentu z Massijem

Povod za iskrenje med trenerjem Mazejeve in nekdanjim odličnim smučarjem, zdaj trenerjem za tehnične discipline, so bile radijske frekvence. Massija je iztirilo to, da so drugi slovenski trenerji vpadali v njegovo frekvenco, tako da Mazejeva pred veleslalomsko tekmo, na kateri je osvojila srebro, ni slišala nekaterih napotkov.

Massi: To je dokaz popolne neprofesionalnosti
"To, da se je med prvim tekom nekdo vmešaval v naše pogovore po radijskih linijah, je samo dokaz popolne neprofesionalnosti nekaterih slovenskih trenerjev. To bom razčistil, čeprav vnaprej vem, da se bodo vsi izmikali in opravičevali. Take stvari so se že dogajale. Če hočejo biti turisti, naj gredo na kak drugi breg. Vem, kdo je bil, in bolje bo, da ga v tem trenutku ne dobim," je za časopis Večer, ki je prvi objavil zgodbo, povedal Massi.

V hotelu so se grožnje uresničile, tarča pa je bil Mitja Kunc. Pred okoli 30 ljudmi, med katerimi so bili tudi sponzorji, je prišlo do težkih besed in prerivanja. Ko je postajalo čedalje bolj vroče, je vmes stopil Vlado Makuc, strokovni vodja ženskih reprezentanc.

Kunc: Napadel me je kljub iskrenemu opravičilu
Mitja Kunc
je šokiran in presenečen. Za Val 202 je povedal: "Na kosilu sem se mu človeško opravičil, res iskreno, celo dvakrat, nakar me je začel žaliti, da sem turist, da sem outsider in ne vem kaj vse. Glede na to, da je bila polna jedilnica, sem ga vprašal, če greva ven, a je on verjetno pomislil, da hočem z njim fizično obračunati. Naenkrat je sunkovito vstal, bil je še v smučarskih čevljih, in me potegnil za rokav. Roko sem mu umaknil, nakar se je opotekel in me udaril. Z mano je začel fizično obračunavati. Sam sem se le branil. Ne glede na to, kakšen gospod je Andrea Massi, se na tak nivo nisem nameraval spuščati. Tega od njega nisem pričakoval. Resnično mi je žal tega dogodka. Namesto da bi gospod Massi užival v uspehih, za katere je zaslužen, se dogajajo take stvari."

Makuc: Obstajajo norme človeškega komuniciranja
Makuc je za MMC povedal: "Res je. Do zapleta je prišlo zaradi frekvenc. Frekvenca ena je rezervirana za ekipo Tino Maze, druge pa za druge trenerje. Prišlo je do pomote. Eden izmed trenerjev se je hotel pogovarjati na frekvenci sedem, kot je imel navado na starih napravah, vendar imajo nove le šest frekvenc. Povsem človeška napaka. Massiju smo pojasnili zadevo in se mu opravičili, vendar ni želel sprejeti naše interpretacije. Uporabil je besede, ki ne spadajo na človeško raven komuniciranja. Še vedno obstajajo neke norme. Šlo je prek vsake meje. To se zgodi večkrat, tudi meni kdo vpade v zvezo, pa ga vljudno prosim, če gre na drugo. Še nikoli ni zaradi tega prišlo do kakršnih koli napetosti. To je bil povsem nepotreben izbruh."

"Njegove izpade sem velikokrat toleriral"
Pozneje je za Val 202 dodal: "Mi smo v zelo hecni situaciji. Andrea Massi nima z nami podpisane nobene pogodbe. Z nami jo ima podpisano samo Tina Maze. Tako na Massija nimamo nikakršnega vpliva. Ne vem, ali se tega zaveda in to izkorišča ali je kaj drugega ... Njegove neprijetne izpade in obtožbe sem ogromnokrat toleriral. Ne bi se rad vračal na zadeve, ki so se dogajale lani z nekdanjim predsednikom Lovšetom, da bi si začeli kazati SMS-e. Imam jih spravljenih veliko število. Rad bi videl, da se to ne širi naprej. Da povemo, kaj je bilo, in se iz te zgodbe kaj naučimo."

Proslava SZS-ja odpadla
Smučarska zveza je sinoči za 20. uro načrtovala proslavo dobljene kolajne, vendar je odpadla, saj sta Mazejeva in Massi odšla na zabavo, ki jo je organiziral Tinin osebni pokrovitelj.

Ulaga: Alpsko smučanje ima veliko težavo
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga ni mogel skriti razočaranja nad incidentom, ki znova meče črno luč na alpsko smučanje. Za Val 202 je povedal: "Ne poznam povsem situacije, tako Mitja kot Andrea sta mi sicer povedala, kaj se je dogajalo, oba imata zelo svojo verzijo. Resnica je najbrž nekje vmes. Alpsko smučanje ima zelo velik problem, smučanje kot samo, in ne smučarska zveza. Treba je ločiti zadeve, biatlon je dobro organiziran, nordijci dobro delujejo, niti s smučarskim krosom in deskarji ni težav, v alpskem smučanju pa žal ... Smešno je, da se te ekipe ne morejo med sabo povezovati. Verjamem, da je nervoza, da gre za medalje, toda vseeno bi to lahko obsojali tako ali drugače. Po nepotrebnem se dela panika."

"Preveč je amaterskih delavcev"
"Organiziranost smučarske zveze je pač taka, da ima alpski odbor amaterskega predsednika, tako je smučarska zveza organizirana že vrsto let. Že na začetku sem rekel, da mi to ni všeč, da tu deluje preveč amaterskih delavcev, ki nimajo časa za to, vključujejo jih na najbolj odgovorna mesta. Na koncu pride do takih nepotrebnih zadev. To je posel, v to zadevo morajo biti postavljeni ljudje profesionalci. Imeti morajo trdo roko in vzgajati navzdol. Kot predsednik zveze stremim, da bi se temu približali."

Morali bi si pomagati, sodelovanja pa ni
"Dovolili smo, da se je Team to aMaze postavil povsem na svoje temelje, je zelo uspešen. Mogoče je včasih s te strani malo preveč izsiljevanja. Na drugi strani je druga ekipa, ki je manj uspešna. Jaz bi si želel, da si drug drugemu pomagata. Alpsko smučanje ni samo Tina. Ko bo nehala tekmovati, bodo prihajali novi smučarji; bili so pred njo in bodo tudi za njo vrhunski športniki, o tem sem prepričan. Kako se bo alpski odbor na to odzval in skušal umiriti te zadeve? Vem, da je bil to trenutek slabosti. Vem, da vse skupaj ni tako grdo, kot se sliši."

"Ne vem, ali je bil pred očmi pokroviteljev narejen incident. Po nepotrebnem se ustvarja nervoza. To je bilo po tekmi, medalja je bila že narejena. Škoda, da alpski trenerji med seboj ne sodelujejo. Pri nordijcih in biatloncih lepo sodelujejo in zato so tudi uspehi."

Val 202: Kunc, Ulaga in Makuc o incidentu z Massijem