Dve zlati in srebrna medalja je izkupiček Tine Maze na svetovnem prvenstvu v ZDA. Pred njo sta še četrtkov veleslalom in sobotni slalom. Foto: Reuters
Dve zlati in srebrna medalja je izkupiček Tine Maze na svetovnem prvenstvu v ZDA. Pred njo sta še četrtkov veleslalom in sobotni slalom. Foto: Reuters
Massi: Ta kolajna malo tudi za Matejo Svet
Slalomska vožnja Mazejeve do zlata

"Danes je bilo zame kar stresno, ker je imela Tina bolečine v kolenu že od smuka. V dveh dneh odpraviti te težave ni bilo lahko. Želela sem si, da odpelje, kot najbolje zna, in to je naredila. Zelo previdna je bila na smuku in slalomu, s 70 odstotki tistega, kar bi sicer zmogla, je zmagala. Zdaj sta pred nami dva dneva odmora. Veliko bova delali terapije, da se koleno čim bolje stabilizira, potem pa novim zmagam naproti," je povedala Poljanškova.

Zdravnik v slovenski reprezentanci Matjaž Turel pravi, da se še niso odločili za dodatne preiskave: "Boli jo zunanji del desnega kolena. Ni videti nič pomembnega, vsaj zaenkrat ne, le občutljiv je zunanji del. Koleno ni otečeno. Nežka bo naredila dobre fizioterapije. Za zdaj se nismo odločili za dodatne preiskave. Danes se je pokazalo, da ni poškodbe, ampak ima težave zaradi obremenitev na tej veliki strmini. Tresenje na neravni progi in kompenzacije v sklepih na določenih mestih so storili svoje."

O fenomenu slovenske šampionke in hitri regeneraciji priča tudi naslednji podatek. Mazejeva je tik pred svetovnim prvenstvom zbolela, a to očitno na njeno pripravljenost ni vplivalo. "Mazejeva me je obvestila o bolezni, še preden smo prišli na SP. Na tekmah v St. Moritzu je zbolela, glede na klinično sliko je bila gripa. To je relativno hitro in dobro premagala. Presenečen sem, da je ob vseh naporih tako hitro premagala bolezen in prišla do optimalnega zdravja," je povedal Turel.

Stresno je bilo tudi za trenerja Mazejeve Valeria Ghirardija. "Dolg dan je za nami, a tudi fantastičen. Dolg zato, ker je treba zamenjati dve disciplini, poleg tega je bilo vreme vse toplejše, kar je dodatno otežilo pripravo smuči. Ob tem je bilo vse skupaj kar stresno, saj je treba imeti vse pod nadzorom," je povedal italijanski trener, ki se je ekipi Mazejeve pridružil po lanski sezoni.

"Imela je nekaj težav z desnim kolenom po posebnem smuku. Nismo mogli veliko trenirati. Toda tisto, kar smo, je bilo očitno odlično." Ghirardi je kot zelo dober ocenil celoten kombinacijski nastop Mazejeve: "Tina je na smuku zelo dobro opravila delo. V zavojih na levo stran ni obremenjevala smuči z vso močjo zaradi teh manjših težav s kolenom. Odlično je naredila, lahko ji le čestitam. Bravo."

Na drugem delu kombinacije je Mazejeva v primerjavi z neposrednimi tekmicami za stopničke izgubila precej prednosti iz smuka. "Slalom je odlično začela v prvih desetih vratcih. Ko se je na strmini malo spremenil ritem, je imela po mojem mnenju prav tako vse pod nadzorom."

Massi: Ta kolajna malo tudi za Matejo Svet
Slalomska vožnja Mazejeve do zlata