Jean-Baptiste Grange, ki je v slalomskem seštevku šele na 10. mestu, je v ciljni areni poslušal francosko himno v izvedbi otroškega pevskega zbora iz Kolorada. Foto: EPA
Jean-Baptiste Grange, ki je v slalomskem seštevku šele na 10. mestu, je v ciljni areni poslušal francosko himno v izvedbi otroškega pevskega zbora iz Kolorada. Foto: EPA
Felix Neureuther, Jean-Baptiste Grange in Fritz Dopfer
Dobitniki medalj so po prvi vožnji zadeali mesta od pet do sedem. Foto: EPA
Marcel Hirscher
Marcel Hirscher je bil na poti k odličju, še na zadnjem vmesnem času je imel šest stotink naskoka pred Grangeom, a je tik pred ciljem odstopil. Vseeno je v Vailu osvojil dve zlati in eno srebrno medaljo. Foto: EPA
Fritz Dopfer in Felix Neureuther
Sijajen konec prvenstva za Nemčijo - Fritz Dopfer se veseli srebra, Felix Neureuther pa brona. Foto: EPA
Matic Skube
Matic Skube je bil v cilju zelo zadovoljen. Dosegel je sedmi čas finalne vožnje. Foto: EPA
Zadnjih pet nastopov slalomistov
Druga vožnja Matica Skubeta

30-letni Francoz, ki je bil najboljši že na SP-ju v Garmischu leta 2011, je za 35 stotink sekunde prehitel Nemca Fritza Dopferja, tretje mesto je zasedel njegov rojak Felix Neureuther.
Skube s sedmim časom 2. vožnje do 20. mesta

Matic Skube, ki je bil po prvi vožnji na 28. mestu, je v finalu pridobil osem mest. Dosegel je celo sedmi čas druge vožnje. To je njegova najvišja uvrstitev zime, saj je pred tem kot edini slovenski slalomist dobil dve točki na tekmah svetovnega pokala. Žan Kranjec je končal na 32. mestu, zaostal je skoraj deset sekund.
Grange ni niti pomislil na zlato medaljo
"To je res popolnoma neverjetno. Niti pomislil nisem, da bi lahko zmagal. V zadnjih tednih sem trdo treniral in to se je obrestovalo. Na štartu sem bil sproščen, saj nisem imel veliko izgubiti. Ko sem prišel v cilj, sem bil zadovoljen, seveda pa si nisem mislil, da bodo vsi štirje vodilni zaostali," je bil navdušen Grange, ki je v svetovnem pokalu zadnjič zmagal 25. januarja 2011 v Schladmingu.
Tik pred ciljem odstop Hirscherja

Branilec naslova Hirscher je na prvi progi, ki je bila glede na dolžino (več kot minuta vožnje) in "zaprtost" zelo zahtevna, upravičil vlogo prvega favorita in prvo štartno številko. Še najbolj se mu je približal Aleksander Horošilov, ki je zaostajal 28 stotink, sledila sta Šveda Andre Myhrer in Matthias Hargin.
V močnem sneženju se je vrstni red v finalni vožnji popolnoma premešal. Myhrere, Hargin in Horošilov so zaostali. Hirsher je imel 88 stotink naskoka pred Grangeem, a je v težkih razmerah prednost hitro skopnela, pri zadnjem vmesnem času je znašala le še šest stotink, nato pa je Avstrijec zapeljal s proge.
Sreča v kombinaciji, tokrat pa smola
"Tako se je pač zgodilo. V drugi vožnji se je vrstni red popolnoma spremenil. Vidljivost je bila zares slaba. Moram priznati, da sem imel prejšnjo nedeljo veliko srečo v kombinaciji. To je bilo izjemno prvenstvo zame, tri medalje so sanjski izkupiček," je pojasnil Hirscher, ki se je že usmeril k tekmam svetovnega pokala, kjer želi osvojiti nov veliki kristalni globus.
Sijajen konec prvenstva za Nemce
Precej veselo je bilo v nemškem taboru. "Pred današnjim dnevom na tak razplet nisem računal. Zahvala zdravniški ekipi, saj še pred enim tednom zaradi poškodbe nisem računal, da bi lahko danes nastopil brez bolečin. Tako mi je uspelo nadgraditi nesrečno četrto mesto z lanskih olimpijskih iger v Sočiju," je dejal Dopfer.

Neureuther, svetovni podprvak pred dvema letoma, pa je priznal: "Ko sem prišel v cilj si nisem mislil, da bom končal tako visoko, ker sem napravil veliko napako v finalu. Medalja je lepo plačilo za trud, toda zaradi napak najboljših tekmecev nima tistega povsem pravega pridiha. Tekma je bila težka, posebej zaradi zahtevne prve proge, saj je bila druga, če malo pretiravam, dvakrat hitrejša od prve."

Von Hohenlohe navdušil gledalce
Prvenstvo je končal legendarni Mehičan Hubertus von Hohenlohe, ki je zaostal kar 58 sekund in devet stotink. V cilj je 55-letni smučarski eksot prišel z dvignjenimi rokami ob velikem aplavzu s tribun.

Končni vrstni red:           
 1. J.-B. GRANGE    FRA   1:57,47 
 2. F. DOPFER     NEM    +0,35 
 3. F. NEUREUTHER   NEM    0,55 
 4. H. KRISTOFFERSEN  NOR    0,57 
 5. M. HARGIN     ŠVE    0,62 
 6. A. MYHRER     ŠVE    0,74 
 7. M. LARSSON     ŠVE    1,00 
 8. A. HOROŠILOV    RUS    1,47 
 9. S. FOSS-SOLEVAAG  NOR    2,31 
10. L. STRASSER    NEM    2,38 
...                  
20. M. SKUBE      SLO    3,76 
32. Ž. KR

ANJEC     SLO    9,33 
Odstop: Hirscher, Pinturault, Thaler  

        
Vrstni red po prvi vožnji:      
 1. M. HIRSCHER    AVT   1:03,38
 2. A. HOROŠILOV    RUS    +0,28
 3. A. MYHRER     ŠVE    0,66
 4. M. HARGIN     ŠVE    0,85
 5. J.-B. GRANGE    FRA    0,88
 6. F. DOPFER     NEM    0,93
 7. F. NEUREUTHER   NEM    1,09
 8. A. PINTURAULT   FRA    1,12
 9. H. KRISTOFFERSEN  NOR    1,26
10. J. BYGGMARK    ŠVE    1,55
11. S. GROSS      ITA    1,57
12. M. MÖLGG      ITA    1,75
28. M. SKUBE      SLO    3,77
42. Ž. KRANJEC     SLO    6,70
Odstop: Razzoli, Matt, Raich, Chodounsky

Pregled medalj na 43. SP-ju:  
        Z S B Skupaj 
AVSTRIJA    5 3 1  9   
ZDA      2 1 2  5   
SLOVENIJA   2 1 -  3   
ŠVICA     1 - 2  3   
FRANCIJA    1 - 2  3   
NEMČIJA    - 2 1  3   
KANADA     - 2 -  2   
ŠVEDSKA    - 1 2  3   
NORVEŠKA    - 1 -  1   
ČEŠKA     - - 1  1   

Zadnjih pet nastopov slalomistov
Druga vožnja Matica Skubeta