Norvežana sta dočakala svoj trenutek: na smuku je bil najhitrejši Kjetil Jansrud, le dve stotinki pa je zaostal Aksel Lund Svindal. Pomembno vlogo je odigral tudi material: oba smučata na Headovih smučeh. Foto: Reuters
Norvežana sta dočakala svoj trenutek: na smuku je bil najhitrejši Kjetil Jansrud, le dve stotinki pa je zaostal Aksel Lund Svindal. Pomembno vlogo je odigral tudi material: oba smučata na Headovih smučeh. Foto: Reuters

Vrhunec svetovnega prvenstva se je bliskovito razpletel, saj so organizatorji štart prestavili za eno uro, nato pa v izjemno zahtevnih razmerah (močno je snežilo, vidljivost je bila še za normalno smučanje slaba) tekmovalce spuščali na zelo razgibano progo. Jansrud je s številko šest z veliko prednostjo (65 stotink) prevzel vodstvo, edini, ki je ogrozil njegovo zmago, pa je bil Svindal, ki je na svoji zadnji dirki kariere štartal deveti. Zaostal je le dve stotinki. Bronasto medaljo je osvojil Vincent Kriechmayr, tako da bo Avstrija še počakala na tako želeno zlato medaljo, ki jo lovi od leta 2003.

Svindalu dve stotinki zmanjkali do sanjskega slovesa

Jansrudova tretja medalja na SP-jih, prva zlata
Norvežani so torej po hudem porazu na superveleslalomu vrnili udarec. Jansrud, ki je imel (zaradi poškodbe dveh prstov v Kitzbühelu) s trakom na rokavico prilepljeni palici, je v slabi vidljivosti izjemno opravil z grbinami in izbral idealno linijo. Upal si je več od konkurence in prvič postal svetovni prvak, čeprav letošnji rezultati (nobenih stopničk v smuku) tega niso obetali. A zgodba dneva je vendarle veličastno slovo Aksla Lunda Svindala, ki je postal tretji smučar v zgodovini (po Marcu Girardelliju in Kjetilu Andreju Aamodtu) z medaljo na šestih svetovnih prvenstvih, skorajda pa bi postal prvi s tremi naslovi prvaka v smuku.

Nastopa Jansruda in Svindala na smuku v Areju

Svindal zaostal le 54 centimetrov
Na progi, kjer je leta 2007 slavil prvega od dveh smukaških naslovov (drugič mu je to uspelo v Schladmingu 2013), je Svindal le za dve stotinki (54 centimetrov) zgrešil novo zlato medaljo. Že na vmesnih časih sta bila z Jansrudom povsem skupaj. Vseeno je Svindal v cilju žarel od sreče, to je vendarle že njegova deveta medalja na svetovnih prvenstvih (toliko jih ima tudi Tina Maze).

Beat Feuz, ki je zlato kolajno osvojil pred dvema letoma v St. Moritzu, je pristal na četrtem mestu, medaljo je zgrešil za 11 stotink sekunde. Prvi favorit za naslov in najhitrejši na zadnjem treningu Dominic Paris je osvojil šesto mesto.

Kjetil Jansrud je po dveh srebrnih medaljah dočakal naslov svetovnega prvaka. Pri 33 letih in 165 dneh je postal najstarejši zmagovalec smukov na svetovnih prvenstvih. Na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju je bil zlat v superveleslalomu. Foto: Reuters
Kjetil Jansrud je po dveh srebrnih medaljah dočakal naslov svetovnega prvaka. Pri 33 letih in 165 dneh je postal najstarejši zmagovalec smukov na svetovnih prvenstvih. Na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju je bil zlat v superveleslalomu. Foto: Reuters

Jansrud: Eden najčudovitejših trenutkov v karieri
"Boriš se vsak dan, kdaj ti uspe, kdaj pa ne. Ta sezona je bila malce težavna, a sem verjel in se boril. Danes sem v celoti izpolnil načrt po svojih najboljših močeh, in ko sem prišel v cilj in slišal vse te norveške in švedske navijače na tribunah, je bil to eden najčudovitejših trenutkov v karieri,"
je po zmagi dejal Jansrud.

"Bil sem zelo zbran. Potem sem se prepustil občutkom, ko sem videl vse te norveške zastave in vzdušje. Jutri, ko se bom zbudil, se bom zbudil zadovoljen z mislijo, da sem sprejel pravo odločitev," je povedal Svindal.

Slovenci v slogu celotne sezone
Slovenci so bili podobno kot že vso sezono neprepričljivi. Še najboljši, 20., je bil Boštjan Kline, med prvih 30 pa se je prebil še Miha Hrobat (27.). Klemen Kosi je zaostal skoraj tri sekunde, medtem ko Štefan Hadalin ni štartal. Martin Čater, ki ima z 8. mestom v Wengnu najboljšo slovensko smukaško uvrstitev sezone, se je na petkovem treningu poškodoval in končal sezono.

Slovenski nastopi na smuku za SP

"Smučanje je bilo boljše, več je bilo dobrih zavojev oziroma boljših kot na prejšnjih tekmah. Vidljivost je bila dokaj slaba, tekmovalna linija pa dokaj dobro sčiščena. Sicer so bili odseki, kjer nisi smel zapeljati z idealne linije. Z določenimi dobrimi občutki lahko grem naprej," je svoj nastop opisal Kline.

"Mislim, da se za tekmo svetovnega prvenstva, sploh za smuk, ki je kraljevska disciplina, ne bi smelo zgoditi, da se spuščamo pa takšni progi. Zgoraj sem veliko izgubil, ne vem čisto točno, zakaj. Srednji del pa je bil kar dober, tam nisem izgubil veliko časa. Tudi tiste linije, ki sem si jih zamislil, sem lahko speljal, tako da lahko nekaj potegnem iz te vožnje," je razložil Hrobat.

Svindal: Rad bi bil - pameten
Končni vrstni red:                    
  1. K. JANSRUD         NOR    1:19,98
  2. A.-L. SVINDAL      NOR      +0,02
  3. V. KRIECHMAYR      AVT       0,33
  4. B. FEUZ            ŠVI       0,44
  5. M. MAYER           AVT       0,65
  6. D. PARIS           ITA       0,74
  7  B. THOMSEN         KAN       0,75
  8. A. A. KILDE        NOR       0,82
  9. B. BENNETT         ZDA       0,83
   . M. CAVIEZEL        ŠVI       0,83
 11. C. INNERHOFER      ITA       0,99
 12. R. COCHRAN-SIEGLE  ZDA       1,02
 13. M. MARSAGLIA       ITA       1,17
 14. A. S. SEJERSTED    NOR       1,20
 15. A. THEAUX          FRA       1,25
 20. B. KLINE           SLO       1,45
 27. M. HROBAT          SLO       1,72
 42. K. KOSI            SLO       2,92