Slovensko čast bodo tako branili Klemen Kosi (20), Miha Hrobat (32), Boštjan Kline (35) in Štefan Hadalin (51).

Dominik Paris je najbrž prvi favorit smuka v Areju. Na Švedskem je postal že svetovni prvak v superveleslalomu, dobil je tudi drugi trening. Foto: Reuters
Dominik Paris je najbrž prvi favorit smuka v Areju. Na Švedskem je postal že svetovni prvak v superveleslalomu, dobil je tudi drugi trening. Foto: Reuters

Kosi: Vesel za vsako tekmo, na kateri dobim priložnost
Kosi, ki po grdem padcu v Bormiu še išče prave občutke, je vesel, da je sploh lahko v Areju na svetovnem prvenstvu: "Sem zelo vesel za vsako tekmo, na kateri dobim priložnost. To je moje že četrto prvenstvo. Še pred kratkim nisem vedel, ali bom sposoben ali ne, zdaj mislim, da sem. V bistvu se počutim kar v redu, čeprav je videti, da to še ni to. Kar se tiče mojega smučanja, mislim, da je zopet na kar visoki ravni. Na progi sem se počutil dobro. Bil sem razočaran nad svojim časom ob prihodu v cilj, ker mi ni bilo čisto jasno, od kod tako velik zaostanek. Ampak to je naš šport, treba bo nekaj spremeniti, moram pa razmišljati pozitivno, moram biti vesel, da sem sploh to."

Klemen Kosi, ki je konec decembra grdo padel v Bormiu, na treningu v Areju. Foto: Reuters
Klemen Kosi, ki je konec decembra grdo padel v Bormiu, na treningu v Areju. Foto: Reuters

Kline potrebuje dober izid
Kline bi potreboval dober rezultat, da bi se izkopal iz rezultatske krize: "Predvsem se bom osredotočil na smučanje. Na 'ogrevalkah' in na treningih bom poskusil narediti čim več dobrih zavojev in seveda potem to skušal prenesti na tekmo."

Hrobat: Smuk ni preveč težek
"To je moje drugo prvenstvo. V Are sem prišel šele v torek. Kot da bi prišel na svetovni pokal in imel naslednji dan trening. S to razliko, da je bila dan pozneje že tekma. Ampak to ni nič vplivalo na nastop. Počutil sem se zelo dobro, žal se mi je naredila napaka. Do odstopa sem bil zelo hiter, če bi z neko normalno vožnjo prišel do dol, ampak se žal ni izšlo. Smuk ni preveč težek, ima nekaj ključnih delov, kjer moraš hitrost s sabo odnesti do cilja, tako da mislim, da bo to še ena tekma, na kateri bomo zelo skupaj. Vrhnji del je bolj 'drsalni', mi najbolj ne leži, tako da ne bo nič narobe, če ne bo z vrha. Drugače bom vozil tisto, kar mi bo dano,"
pa je povedal Hrobat.

Slovenci v Areju ostali brez Martina Čatra

Naslov brani Feuz, prvi favorit Paris
Naslov brani Švicar Beat Feuz, ki pa najbrž ni prvi favorit, ampak ta vloga pripada Italijanu Dominiku Parisu, ki je v Areju že postal svetovni prvak v superveleslalomu, dobil pa je tudi drugi trening smuka. Če bi mu uspelo zmagati še na smuku, bi se pridružil Američanu Bodeju Millerju (2005) - Američan je v Areju v vlogi komentatorja - in Avstrijcu Hermannu Maierju (1999), ki sta na istem prvenstvu osvojila naslova v obeh hitrih disciplinah.

Svindal: Ničesar ne obžalujem
Tekma bo zadnja v karieri za Norvežana Aksla Lunda Svindala, ki je v Areju leta 2007 že postal svetovni prvak v smuku. Drugi naslov je osvojil leta 2013 v Schladmingu. "Malo sem živčen, a to je svetovno prvenstvo. Dovoljeno je, da sem malo živčen. Je kaj v karieri, kar bi naredil bolje, če bi imel drugo možnost? Seveda. Obžalujem pa ničesar ne," je za TV Slovenija dejal 36-letni Svindal.

Aksel Lund Svindal s smukom končuje kariero

Napovedano sneženje ogroža smuk
Smuk se bo začel ob 12.30, prenos pa od 12.15 naprej na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Vremenska napoved ni najboljša, saj je napovedano sneženje in močan veter, tako da bi bil smuk lahko prestavljen na nedeljo, ko je že na sporedu ženski smuk.

ALPSKO SMUČANJE - SVETOVNO PRVENSTVO
                                    
ARE, smuk                           
                                    
Štartna lista:                      
  1  A. THEAUX          FRA         
  2  M. CAVIEZEL        ŠVI         
  5  K. JANSRUD         NOR         
  6  A. A. KILDE        NOR         
  7  C. JANKA           ŠVI         
  8  A.-L. SVINDAL      NOR         
  9  J. FERSTL          NEM         
 10  B. BENNETT         ZDA         
 11  B. ROGER           FRA         
 12  D. PARIS           ITA         
 13  J. CLAREY          FRA         
 14  B. FEUZ            ŠVI         
 15  G. ROULIN          ŠVI         
 20  K. KOSI            SLO         
 32  M. HROBAT          SLO         
 35  B. KLINE           SLO         
 51  Š. HADALIN         SLO