Kjetil Jansrud je za dve stotinki premagal prijatelja Aksla Lunda Svindala, ki je bil vseeno izjemno vesel, saj mu je na zadnji tekmi kariere uspelo osvojiti novo medaljo. Foto: Reuters
Kjetil Jansrud je za dve stotinki premagal prijatelja Aksla Lunda Svindala, ki je bil vseeno izjemno vesel, saj mu je na zadnji tekmi kariere uspelo osvojiti novo medaljo. Foto: Reuters

"Nočem biti slab poraženec, ampak tekma ni bila poštena. Snežilo je, spustila se je megla. Štartali smo ravno takrat, ko so bile razmere najslabše. Škoda, da se je to zgodilo na svetovnem prvenstvu," se je po sobotnem smuku za naslove svetovnega prvaka v Areju jezil četrtouvrščeni Beat Feuz, ki je bil z Dominicom Parisom prvi favorit. Paris je bil osmi in prav tako razočaran: "Tako močno je snežilo, da se je za vsakim smučarjem poznala smučina. To ni bila poštena tekma."

Na vrhu tesno kot še nikoli
Dobitniki medalj se seveda s takšnim mnenjem ne strinjajo. "Tedne sem čakal na ta trenutek in ne bi hotel čakati še en dan. Bil sem nervozen, ampak pripravljen. Vedel sem, da je to moja zadnja priložnost," je povedal srebrni Aksel Lund Svindal, ki je osvojil deveto medaljo na svetovnih prvenstvih. Le dve stotinki mu je zmanjkalo, pa bi postal prvi alpski smučar s tremi naslovi svetovnega prvaka v smuku. Če se je že moralo zgoditi, da sta najboljša ločili dve stotinki (na smukih SP-ja tako majhne razlike še ni bilo), je za 36-letnega Svindala dobrodošlo, da ga je premagal prijatelj iz reprezentance Kjetil Jansrud.

Svindalu dve stotinki zmanjkali do sanjskega slovesa

Jansrud se je počutil kot nogometni zvezdnik
"Ob prihodu v cilj sem dobil občutek, kako se nogometni zvezdniki počutijo vsak konec tedna," je povedal Jansrud in dodal: "Zmagovalni oder sem si večkrat delil z Akslom in v čast mi je, da je tako tudi na njegovi zadnji tekmi kariere. Pravljičen dan. Zelo čustveno je danes, pogrešali ga bomo, v naši reprezentanci bo velika vrzel. Vesel sem, da je izbral pravi trenutek za slovo." S Svindalom sta se zvečer še dolgo zabavala, Svindal je dokazal tudi pevski talent in požel velik aplavz, ko se je na odru pridružil enemu od skandinavskih reperjev. Danes sledi nova zabava, ki jo zanj in za Vonnovo pripravlja Head.

Svindal: Rad bi bil ‒ pameten

Izjemna kariera in 7 zlatih medalj z velikih tekmovanj
Svindal je bil dvakrat olimpijski prvak in petkrat svetovni, dvakrat pa je dvignil veliki kristalni globus. V svetovnem pokalu je debitiral leta 2001 v Söldnu. Kar v dvanajstih sezonah je slavil vsaj eno zmago v svetovnem pokalu. Le Stenmark (13) je v tej kategoriji boljši. Skupaj ima 36 zmag v svetovnem pokalu, 14 v smuku, 17 v superveleslalomu, 4 v veleslalomu in eno v kombinaciji. Bil je pravi dirkalni konj, neustrašen, imel je izjemen občutek. Neverjetno je, kako se je po težkih poškodbah vedno vrnil med najboljše.

"Marsičesa se želim naučiti"
"Z vsem spoštovanjem, ampak Aksel je največji norveški športnik v zgodovini," mu je že leta 2013 polaskal tekač Oystein Pettersen. Za novinarje je bil Svindal vedno izjemno hvaležen sogovornik, nasmejan, pripravljen za pogovor in predvsem poln zanimivih zgodb. Tudi konkurenca ga je imela rada. "Rad bi se ti zahvalil za vse, kar si me naučil, Aksel. Kljub vsem uspehom si ostal velik gospod," je pred letošnjim SP-jem povedal smučarski vladar zadnjih let Marcel Hirscher. Zgovorne so tudi besede lanskega junaka Kitzbühela Thomasa Dressna: "Mislim, da ni večjega vzornika, kot je Svindal. Neverjetno je, kaj vse je dosegel v karieri in kako je ostal prizemljen."

In kaj bo Svindal počel zdaj? "Rad bi spoznal še druge svetove in postavljal vprašanja." Mar to pomeni, da se bo preizkusil kot novinar? "Hmmm, rad bi bil pameten. Marsičesa se želim naučiti," je povedal za TV SLO.