Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v St. Moritzu je zmagal Kanadčan Erik Guay. Guay, ki je lani novembra sporočil, da končuje kariero, je postal četrti alpski smučar z naslovom svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu. To je pred njim uspelo le Bodeju Millerju, Hermannu Maierju in Pirminu Zurbriggnu. Od Slovencev je bil v St. Moritzu najboljši Martin Čater, 17. Foto: Reuters.
Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v St. Moritzu je zmagal Kanadčan Erik Guay. Guay, ki je lani novembra sporočil, da končuje kariero, je postal četrti alpski smučar z naslovom svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu. To je pred njim uspelo le Bodeju Millerju, Hermannu Maierju in Pirminu Zurbriggnu. Od Slovencev je bil v St. Moritzu najboljši Martin Čater, 17. Foto: Reuters.

Medtem ko so imele ženske v ponedeljek pred superveleslalomom možnost progo preizkusiti na smukaškem treningu, so torkov moški trening smuka zaradi logističnih težav številnih smučarjev odpovedali, tako da so tekmovalci ostali brez preizkusa proge v Areju. Edini preizkus so imeli smučarji lani na finalu sezone svetovnega pokala, ko je superveleslalom dobil Vincent Kriechmayr, ki je trenutno vodilni superveleslalomist sezone. Štiri stotinke je na lanski tekmi zaostal Christof Innerhofer, osem pa Aksel Lund Svindal. Polsekundni zaostanek je pomenil komaj 15. mesto.

Kline takoj za Kildejem
Takšne minimalne razlike so bile tudi na torkovem ženskem superveleslalomu, verjetno pa lahko podoben scenarij pričakujemo še na moški tekmi. Ogled proge bo izjemno pomemben. Tega se zavedajo tudi v slovenski reprezentanci, ki so vse pasti na progi tudi posneli, da bi lahko ugotovili najhitrejšo linijo, ki bo vodila do vrhunskega rezultata. Na štartu prve letošnje moške preizkušnje za naslov svetovnega prvaka bodo štirje Slovenci, Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Prvi bo štartal Kline s številko šest. Takrat bosta v cilju že najhitrejša na letošnjem smuku na Streifu Dominik Paris (izbral si je številko 3) in Beat Feuz, ki bo odprl tekmo. Številke preostalih favoritov: Kilde 5, Kriechmayr 9, Svindal 11 in Mayer 13.

Peter Pen pred moškim superveleslalomom

Usodna bo najmanjša napaka
Glavni trener slovenske moške smukaške ekipe Peter Pen je takole komentiral progo: "Zgornji del je bil na ogledu že malo v temi, kjer so bili žarometi, pa se je dobro videlo. Preparacija je enakomerna od starta do cilja. Zelo dobra. Postavitev ni preveč zahtevna, zavoji so samo tam, kjer se teren obrača, več je polzavojev, kar je skandinavski trend že zadnjih 15 let. Moramo se prilagoditi, najmanjša napaka bo usodna za vsakega." Slovenci so popoldne uro in pol trenirali, spoznavali teren in podlago. Pen: "Vsi so že na takih podlagah delali rezultate. Vsak ima svoje probleme, svoje ambicije. Mislim, da v superveleslalomu z dobrim pristopom, dobrim ogledom, dobro minuto in 20 odsmučanega lahko hitro postaviš stvari na svoja mesta."

"Sem smo prišli po rezultat!"
Kalvarija na poti do Areja je že pozabljena. Smukači so imeli namreč še posebej dolgo pot. Obtičali so na Bavarskem, kjer je v Garmischu zaradi sneženja odpadel smuk, in nato so tri dni potrebovali, da so prek Osla in Trondheima le prišli na cilj. Trenerji in serviserji so medtem s kombiji iz Garmischa opremo prepeljali po cesti v Are. "Oprema je prišla nemoteno gor. Vreme je krojilo režim poletov, v Frankfurtu, Münchnu, Stockholmu. Če si dolgo v smučanju, veš, da moraš biti v takih trenutkih potrpežljiv, iznajdljiv. Mi trenerji in tekmovalci naj bi bili na to navajeni, večjo težavo so imeli drugi, ki potujejo dvakrat ali trikrat na leto. Kaj jemo, kako spimo in kako potujemo, ni važno, sem smo prišli po rezultat," je dejal Pen.

Tekma se bo začela ob 12.30, prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Štartna lista:               
  1  B. FEUZ            ŠVI  
  2  T. TUMLER          ŠVI  
  3  D. PARIS           ITA  
  5  A. A. KILDE        NOR  
  6  B. KLINE           SLO  
  7  K. JANSRUD         NOR  
  9  V. KRIECHMAYR      AVT  
 10  D. COOK            KAN  
 11  A. L. SVINDAL      NOR  
 12  T. GANONG          ZDA  
 13  M. MAYER           AVT  
 14  J. CLAREY          FRA  
 15  J. FERSTL          NEM  
 17  M. CAVIEZEL        ŠVI  
 18  C. INNERHOFER      ITA  
 19  H. REICHELT        AVT  
 20  A. THEAUX          FRA  
 21  K. KOSI            SLO  
 28  M. ČATER           SLO  
 33  M. HROBAT          SLO