Petra Vlhova je v Areju osvojila drugo medaljo. Foto: Reuters
Petra Vlhova je v Areju osvojila drugo medaljo. Foto: Reuters
Vlhova z izjemno drugo vožnjo do zlata, Hrovatova na 22. mestu

23-letnica iz Liptovskega Mikulaša je bila druga po prvi vožnji. Za vodilno Rebensburgovo je zaostajala 19 stotink. Čeprav je na finalni progi naredila nekaj napak, pa je bila zelo hitra in se ji je popoln napad obrestovala. Izvrstno je smučala v spodnjem delu, kjer je pridobila odločilne stotinke. V cilj je prišla z 38 stotinkami naskoka pred Shiffrinovo, aktualno olimpijsko prvakinjo v veleslalomu, ki je bila pred tekmo glavna favoritinja. Sledil je še nastop Nemke, ki je ohranjala prednost skozi vso progo, a v omenjenem spodnjem delu naredila manjšo napako, kjer je izgubila dragocen čas in za novo svetovno prvakinjo zaostala 14 stotink. "Ne vem, kaj naj rečem in kako naj opišem občutja. Kar sem dosegla, je neverjetno, zato sem zelo ponosna nase," je po največjem uspehu v karieri povedala za TV Slovenija.

Zaključek veleslaloma v Areju

Vlhova, ki je Slovaški priborila prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, je letos naredila velik korak naprej v veleslalomu, kjer v posebni razvrstitvi svetovnega pokala trenutno zaseda tretje mesto. Dvakrat je v tej zimi tudi slavila na veleslalomih za svetovni pokal, ko je bila najboljša na Semmeringu in v Mariboru tik pred svetovnim prvenstvom, kjer sta si zmago razdelili z veliko letošnjo tekmico Shiffrinovo. Pred dvema letoma je osvojila srebro na ekipni tekmi, v Areju pa se je kolajne že veselila v alpski kombinaciji, ko je bila prav tako druga. Za Wendy Holdener je zaostala za vsega tri stotinke. To so tudi vse tri slovaške medalje na svetovnih prvenstvih. Trener slovaške šampionke je nekdanji trener Tine Maze, Italijan Livio Magoni.

Zaradi načete snežne površine in močnega vetra je bila druga vožnja prestavljena za 15 minut. Tekmovalke so morale zaradi vremenskih razmer na štart kar s teptalnimi stroji.

Rebensburgova je drugič v karieri postala svetovna podprvakinja v veleslalomu. Ponovila je dosežek iz Beaver Creeka leta 2015. Shiffrinova je osvojila šesto medaljo na svetovnih prvenstvih in drugo v Areju, kjer je slavila na superveleslalomu. Pred dvema letoma je bila v St. Moritzu na veleslalomu druga, zdaj pa je prvič v karieri na velikih tekmovanjih prismučala do brona. Obe sta bili na podelitvi takoj po koncu tekme vidno razočarani. Naslov je branila Francozinja Tessa Worley, ki je bila šesta.

Druga vožnja Mete Hrovat

Hrovatova v finalu precej izgubila
Meta Hrovat je prvo vožnjo slabo začela. Že po tretjini proge je zaostajala 1,26 sekunde, zaostanek na drugem vmesnem času pa se je povišal še za sekundo. Najboljša je bila Slovenka v zadnji tretjini, na kateri je imela peti čas. Na koncu je zaostala za 1,87 sekunde, kar je zadostovalo za 13. čas prve proge. Čeprav je nezadovoljna s prvo vožnjo dejala, da ji preostane v finalu le popoln napad, pa se ji načrt ni izšel.

Prva vožnja Mete Hrovat

Scenarij se je ponovil. Že na drugem vmesnem času se je znašla v zaostanku za tedaj vodilno Švedinjo Saro Hector. Pravega ritma 20-letna debitantka na svetovnih prvenstvih ni našla in zaostanek se je ves čas višal. V cilju je za Hectorjevo zaostala 1,15 sekunde, kar je bilo tedaj dovolj le za 11. mesto, na koncu pa je bila 22. Ana Bucik je končala na 31. mestu, Neja Dvornik pa na 34.

"Nastop se ni izšel, kot sem si želela. Drugi je bil še slabši kot prvi. Iz takšnih tekem poskusiš kaj pozitivnega izvleči, drugače jih pa čim prej pozabiti," je takoj po tekmi dejala Meta Hrovat, ki je seveda imela bistveno višje cilje.

Čater operiran

Martin Čater, ki si je na treningu smuka v Areju poškodoval koleno, je bil danes operiran v Ljubljani. Natrgano ima sprednjo križno vez, poškodovan meniskus in hrustanec. Čaka ga dolga rehabilitacija.

Končni vrstni red:                    
  1. P. VLHOVA         SLK    2:01,97 
  2. V. REBENSBURG     NEM      +0,14 
  3. M. SHIFFRIN       ZDA       0,38 
  4. R. MOWINCKEL      NOR       0,50 
  5. F. BRIGNONE       ITA       0,87 
  6. T. WORLEY         FRA       1,09 
  7. S. HECTOR         ŠVE       1,94 
  8. C. DIREZ          FRA       2,21 
  9. C. FRASSE SOMBET  FRA       2,27 
 10. A. ELLENBERGER    ŠVI       2,42 
 ...                                  
 22. M. HROVAT         SLO       3,09 
 31. A. BUCIK          SLO       5,68 
 34. N. DVORNIK        SLO       6,75 
Odstop: Goggia, Marsaglia ...         
Po prvi vožnji:                      
  1. V. REBENSBURG     NEM    1:00,91
  2. P. VLHOVA         SLK      +0,19
  3. R. MOWINCKEL      NOR       0,37
  4. M. SHIFFRIN       ZDA       0,44
  5. T. WORLEY         FRA       0,73
  6. S. GOGGIA         ITA       0,91
  7. F. BRIGNONE       ITA       0,95
  8. M. BASSINO        ITA       1,55
  9. C. FRASSE SOMBET  FRA       1,65
 10. W. HOLDENER       ŠVI       1,75
   . R. HAASER         AVT       1,75
 12. F. HANSDOTTER     ŠVE       1,82
 13. M. HROVAT         SLO       1,87
 33. A. BUCIK          SLO       3,39
 39. N. DVORNIK        SLO       4,07
Livio Magoni psihično odlično pripravil Vlhovo