Tina Maze je v Areju prijetno pokramljala tudi s svojo največjo tekmico za časa bogate kariere, Američanko Lindsey Vonn, ki se je prav na Švedskem dokončno poslovila od belih strmin. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze je v Areju prijetno pokramljala tudi s svojo največjo tekmico za časa bogate kariere, Američanko Lindsey Vonn, ki se je prav na Švedskem dokončno poslovila od belih strmin. Foto: MMC RTV SLO

Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov se te dni mudi v Areju, kjer poteka svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Prvenstvo, na katerem je slovenska reprezentanca osvojila dve odličji - zlato kolajno Ilke Štuhec na smuku in srebro Štefana Hadalina v kombinaciji.

Mazejeva, ki je pred leti končala bogato kariero, je blestela na svetovnih prvenstvih, osvojila je devet odličij, od teh štiri najžlahtnejšega leska. Svetovna prvakinja je postala v Garmisch-Partenkirchnu (2011), Schladmingu (2013) in Beaver Creeku (2015).

V Areju smo šampionko iz Črne na Koroškem pocukali za rokav in z njo opravili kratek pogovor. V celoti ga lahko preberete spodaj.


V družbi najuspešnejšega alpskega smučarja vseh časov, Ingemarja Stenmarka, ki je dobil kar 86 tekem za svetovni pokal ‒ 46 v veleslalomu in 40 v slalomu. Mazejeva je na tekmah svetovnega pokala slavila 26-krat. Foto: MMC RTV SLO
V družbi najuspešnejšega alpskega smučarja vseh časov, Ingemarja Stenmarka, ki je dobil kar 86 tekem za svetovni pokal ‒ 46 v veleslalomu in 40 v slalomu. Mazejeva je na tekmah svetovnega pokala slavila 26-krat. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Slovenija po zaslugi Ilke Štuhec in Tine Maze v prestižnem klubu zlatih trojčkov

Tina, lepo vas je po dolgem času spet videti. Nam lahko najprej zaupate, kaj počnete na tem svetovnem prvenstvu.
Sodelujem z Eurosportom. Letos za Italijo delamo digitalni material, ki se objavlja na njihovih spletnih straneh. Delamo nekaj drugačnega. Nekaj, česar se ne dela. Stvari poskušamo narediti bolj zanimive in moderne. Eurosport je naklonjen temu, tudi jaz. Mislim, da je zanimiv podatek, da imam štiriminutni vlog z okrog 20 tisoč ogledov. Včasih grem na ogled, včasih se srečam s tekmovalkami, se pogovorimo o kakšnih stvareh. Je pa vse skupaj v italijanščini. Tisti, ki razumete, si lahko pogledate. Tisti, ki pa ne, pa lahko spremljate sliko.

Zdi se, da zelo uživate v tem, tako kot ste včasih uživali v smučanju.
Super mi je. Res ne pogrešam tekem. Svoje sem opravila, izkoristila sem svoj talent, telo mi je zadnja leta "škripalo". Nisem imela nobene poškodbe, a bila sem utrujena in morala sem se umiriti. Ne primanjkuje mi nič. Imam družino, in to je tista stvar, ki sem si jo v življenju zares želela. Ne športnih uspehov, ampak družino.

Kako uživate v tem, v svoji novi vlogi?
Zelo uživam. Je drugačno, a zabavno. Uživam v obeh vlogah. Všeč mi je priti nazaj na sneg, se pogovoriti z ljudmi, s katerimi sem delala vso kariero, in vzdrževati stik s svojim športom, svojim življenjem.

Tina Maze pozdravila novo članico elitnega kluba

Kakšen je vaš pogled na alpsko smučanje? Veliko se je spremenilo. Smučarke, kot ste bili vi, tako rekoč ni več. Torej, smučarke, ki bi nastopala v vseh disciplinah in bila tudi v vseh uspešna. Mikaela Shiffrin sicer nastopa v vseh disciplinah, vendar izpušča tekme.
To, kar dela Mikaela, je po eni strani zelo pametno. Tisto sezono sem se jaz kar "skurila". Odpeljati vse tekme in biti na vsaki tekmi spredaj ... takrat sem si tega želela, ampak zdaj vidim, da bi lahko tudi kakšno tekmo spustila. Vendar nisem tak tip človeka, kot je Mikaela. Ne predstavljam si, da bi šla na superveleslalomsko tekmo brez smukaških treningov. To, kar dela, je res izjemno. Njena samozavest je večja, kot je bila moja. Jaz sem morala res garati, da sem se izklesala do tega, da sem bila na štartu prepričana vase in usmerjena na zmago. Do tega sem potrebovala dolgo pot. Američani imajo morda to položeno že v zibko in lahko že zelo hitro nadaljujejo naprej v tem ritmu.

Kolikokrat pa se spomnite vseh svojih vrhunskih dosežkov? Imate sploh čas, da se ozrete na vse te zmage, medalje, globuse?
Imam čas, pogledam kakšen videoposnetek. Ko sem spremljala olimpijske igre v Pjongčangu, sem se zavedela, kaj pomeni dobiti zlato olimpijsko medaljo. To je res velika stvar. Ko zmagaš, je ne moreš doživeti tako, kot pozneje, ko ne tekmuješ več. Tudi za mano prihajajo stvari, ki jih v tistem trenutku nisem v celoti razumela, zdaj pa jih razumem bolje.