Trikratni zmagovalec smuka v Kitzbühelu Dominik Paris je po srebru v Schladmingu 2013 osvojil svojo drugo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Trikratni zmagovalec smuka v Kitzbühelu Dominik Paris je po srebru v Schladmingu 2013 osvojil svojo drugo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Paris, junak Bormia in Kitzbühela, se je s štarta pognal s številko tri. Tehnično izjemno zahtevne in selektivne proge ni izpeljal brezhibno, vendar ga kljub napaki v spodnjem delu do konca ni prehitel nihče. Še najbolj sta se mu približala Francoz Johan Clarey in Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki sta si z zaostankom devetih stotink razdelila srebro.

Zmagovalna vožnja Dominika Parisa

Čater zaostal za 59 stotink
Čater je začel previdno in že po tretjini proge zaostal za 55 stotink. Zaostanek več kot sekunde je ob boljši vidljivosti do cilja stopil na 59 stotink, kar je ob majhnih zaostankih na koncu pomenilo 13. mesto. V eni sekundi za zmagovalcem se je zvrstilo 17 tekmovalcev.

Kline odstopil po najboljšem vmesnem času
Prvi izmed Slovencev je nastopil Boštjan Kline, ki je naredil napako že v zgornjem delu in odstopil. Kline je bil s številko šest odlično na poti. Njegov vmesni čas po prvi tretjini proge je ostal najboljši do konca tekmovanja. Enaka usoda je doletela Klemna Kosija in Mitjo Hrobata.

Čater s solidnim nastopom do 13. mesta

Paris nadgradil srebro izpred šestih let
Za 29-letnega Parisa je to druga medalja na svetovnih prvenstvih. Pred šestimi leti je osvojil srebro na smuku v Schladmingu. Južni Tirolec je v tej sezoni v hitrih disciplinah že trikrat zmagal in bil še trikrat na stopničkah.

To je druga medalja za Italijo na svetovnem prvenstvu, potem ko je bila Sofia Goggia v torek v isti disciplini srebrna.

SVSL: Čatrovo 13. mesto premalo za splošno pozitivno oceno

Čater: Smučal sem kar na visoki ravni
"Na progi sem se počutil res dobro. Smučal sem kar na visoki ravni. Se mi je pa pripetila ena taktična napaka, zaradi katere sem izgubil dosti časa ter vrhunsko uvrstitev," je dejal Čater, ki pričakuje, da mu bo nastop brez napak uspel na sobotnem smuku. "Ogled in lastna ocena sta bili pomembni, da narediš pravo smer čez prelomnico. Vsi poskusijo dati svoj maksimum in včasih se ne izide. Danes je bilo treba vse te valove res natančno odpeljati," pa je pokomentiral številne odstope, ko je le tveganje prineslo rezultat.

Osmi čas Štuhčeve na drugem treningu
V Areju so danes dekleta opravila drugi trening smuka pred nedeljsko tekmo. Najboljši čas na skrajšani progi je postavila Švicarka Jasmine Flury, ki pa je izpustila ena vrata. 44 stotink je zaostala njena rojakinja Lara Gut Behrami, 66 pa Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie. Ilka Štuhec je imela osmi čas. Za Fluryjevo je zaostala za sekundo in šest stotink. Maruša Ferk, ki bo nastopila v kombinaciji, je bila 24. (+1,89) Lindsey Vonn ni bilo na štartu.

Končni vrstni red:                   
  1. D. PARIS           ITA   1:24,20
  2. J. CLAREY          FRA     +0,09
   . V. KRIECHMAYR      AVT      0,09
  4. C. INNERHOFER      ITA      0,35
  5. A. THEAUX          FRA      0,37
  6. J. FERSTL          NEM      0,39
  7. B. ROGER           FRA      0,41
  8. A. S. SEJERSTED    NOR      0,50
   . S. NYMAN           ZDA      0,50
   . M. CASSE           ITA      0,50
 11. R. COCHRAN SIEGLE  ZDA      0,53
 12. M. ODERMATT        ŠVI      0,58
 13. M. ČATER           SLO      0,59
                                     
Odstop: Kline, Kosi, Hrobat, Tumler, 
Cook, Mayer, Ganong, Reichelt ...