Ilka Štuhec je dvakratna svetovna prvakinja v smuku. Foto: AP
Ilka Štuhec je dvakratna svetovna prvakinja v smuku. Foto: AP

A vremenskih nevšečnosti so alpski smučarji že vajeni. Če bo le zdržal mehurček proti covidu-19, nas čaka 13 vznemirljivih končnih odločitev.

Pred vsakim velikim tekmovanjem si vedno postavljamo podobna vprašanja: Kdo bodo junaki prvenstva? Kam lahko sežejo Slovenci? Kdo bi lahko presenetil? Marko Polak je v podkastu Vala 202 odgovore na ta vprašanja iskal z reporterjema tekem v alpskem smučanju Igorjem Tomincem (Val 202) in Tomažem Hudomaljem (TV Slovenija).

Sorodna novica Mehurček petih stolpov

Ilka Štuhec ima priložnost za zgodovinski dosežek
Najboljša slovenska smučarka zadnjih let Ilka Štuhec na prvenstvo prihaja s poškodovanim gležnjem, od tekem v Crans Montani pred dvema tednoma ni trenirala. Pa že v Crans Montani je smučala poškodovana. "Dejstvo je, da je nazadnje trenirala v začetku januarja," pravi Tomaž Hudomalj.

"Potem je tekmovala v St. Antonu, pred Kranjsko Goro ni trenirala, po Zlati lisici pa zaradi vseh težav z gležnjem spet ni mogla trenirati in je le tekmovala v Crans Montani. To pa se mora nekje poznati, in prepričan sem, da je pred ekipo težko naloga. Sploh ker njen gleženj v tem trenutku še ni dovolj dober. In glede na to, da v letošnji sezoni v superveleslalomu ni dosegala tako dobrih rezultatov, je popolnoma smiselno, da izpusti prvi dve tekmi, torej kombinacijo in superveleslalom, in se posveti smuku." V kraljevski disciplini je bila prvakinja na zadnjih dveh prvenstvih, treh zaporednih smukaških zmag nima še nobena smučarka v zgodovini svetovnih prvenstev. "Mislim, da je Ilka v vseh teh letih pokazala, da se zna zbrati v težkih trenutkih in dosegati vrhunske rezultate," dodaja Hudomalj.

Meta Hrovat v zadnjih tednih opazno stopnjuje formo. Foto: EPA
Meta Hrovat v zadnjih tednih opazno stopnjuje formo. Foto: EPA

Drugi teden prvenstva bo v ospredju veleslalom
Če se pogovarjamo o morebitnih slovenskih dobitnikih medalj, je treba opozoriti še na Žana Kranjca in Meto Hrovat. Za Kranjcem je zelo težka sezona. A čeprav od konca decembra sploh ni tekmoval, "na stavnicah še vedno kotira izjemno visoko. Tudi sam osebno ga prištevam med favorite za medaljo v veleslalomu," pravi Igor Tominec. "Svetovni pokal in boj za medaljo je splaval po vodi, tako da zdaj lahko vse stavi na svetovno prvenstvo. Ima tudi na zadnjih dveh velikih tekmovanjih dve vrhunski uvrstitvi, peto in četrto mesto, manjka mu še uvrstitev na zmagovalni oder. Ima še kar nekaj dni treninga do nastopa na veleslalomu, ki bo na sporedu tik pred koncem prvenstva. Je zelo osredotočen tekmovalec, potrebuje nekaj mentalne priprave, tudi od strokovnega štaba, in mislim, da bodo to znali narediti."

Meta Hrovat je na poti navzgor
Tominec je poudaril še obrnjeno rezultatsko krivuljo pri Meti Hrovat po tretjem mestu v Kranjski Gori: "Zdaj še nadgrajuje in trenira tudi superveleslalom, zato da bo močna tudi v kombinaciji in superveleslalomu. Ni samo veleslalom njena disciplina, marsikaj zanimivega se lahko zgodi tudi v kombinaciji, če se v njeni ekipi odločijo za to. Morda na koncu naredi prvi res vrhunski rezultat tudi v slalomu v letošnji sezoni. Če imaš več disciplin, je ta prednost, da ni psihološko breme osredotočeno le na en tekmovalni dan." Ženski veleslalom je na sporedu 18. februarja, moški en dan pozneje.

16 Slovencev v Cortino
Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta (kliknite na spodnjo sliko), v katerem boste slišali še o preostalih slovenskih predstavnikih na prvenstvu, o morebitnih junakih in tudi o tem, kaj je zaznamovalo olimpijske igre v Cortini d'Ampezzo leta 1956.