Stotinka odločala o zlatu Cortine 2021
Sorodna novica Hadalin v ponedeljek ne bo branil srebra v kombinaciji

Smuk je odprl svetovni superveleslalomski prvak Vincent Kriechmayr in bronasti smukač z zadnjega SP-ja v Areju. Avstrijec je takoj postavil čas, ki so ga nato zaman napadali vsi. 29-letnik iz Linza sicer velja za specialista za superveleslalom, saj je v svetovnem pokalu od osmih zmag samo dvakrat slavil v smuku. A po četrtkovem slavju je lahko šel Kriechmayr sproščeno na start in unovčil najboljšo štartno številko, ki je bila očitno kljub idealnim sončnim razmeram velika prednost na nedeljskem smuku v Cortini.

Kriechmayr s številko ena do drugega zlata v Cortini

Ne preveč naokoli ne preveč neposredno
"Nora dirka. Zgoraj sem se dobro odpeljal, a po ravnem sem moral večkrat iz počepa. V srednjem delu sem šel dobro, ne preveč naokoli in ne preveč neposredno,"
je v pogovoru za ORF dejal novopečeni dvojni svetovni prvak. Najtesnejšo mogočo razliko pa je Kriechmayr pokomentiral: "Na koncu je bil morda Bog na moji strani."

Nemec Sander je po minuti smuka Kriechmayrjem zaostajal za 27 stotink, na zadnjem vmesnem času le še osem stotink, na koncu pa mu je zmanjkala stotinka, da bi ujel Avstrijca. Foto: AP
Nemec Sander je po minuti smuka Kriechmayrjem zaostajal za 27 stotink, na zadnjem vmesnem času le še osem stotink, na koncu pa mu je zmanjkala stotinka, da bi ujel Avstrijca. Foto: AP

Prvič na odru, a le 27 cm od zlata
A sprva ni tako delovalo, saj se je Nemec Andreas Sander s številko 2 skozi progo Vertigine na vmesnih časih vztrajno približeval Avstrijcu in v cilju zaostal za vsega stotinko oziroma 27 centimetrov. Vendar Sander težko obžaluje stotinko, saj se je sploh prvič zavihtel na oder za zmagovalce. V svetovnem pokalu je bil 31-letnik iz Porurja še najboljši peti – trikrat, od tega v tej zimi dvakrat.

Oba naslova prvaka v hitrih disciplinah na istem svetovnem prvenstvu sta pred Kriechmayrjem osvojila Hermann Maier (Vail 1999) in Bode Miller (Bormio 2005). Foto: AP
Oba naslova prvaka v hitrih disciplinah na istem svetovnem prvenstvu sta pred Kriechmayrjem osvojila Hermann Maier (Vail 1999) in Bode Miller (Bormio 2005). Foto: AP

Novo razočaranje za prireditelje SP-ja
Favoritu in prvemu italijanskemu adutu se je smuk ponesrečil. Dominik Paris, ki je dobil oba uradna treninga in zadnji smuk za svetovni pokal v Garmischu, je po velikih izgubah v "veleslalomskem" srednjem delu zaostal za 65 stotink.

Za najboljšo trojico časovna luknja
Še slabše se je godilo Avstrijcu Matthiasu Mayerju, ki je po nizu napak zgrešil vrata. Najbolje izmed trojice velikih favoritov je odpeljal vodilni smukač svetovnega pokala Beat Feuz, ki je z zaostankom 18 stotink ob prihodu v cilj prevzel tretje mesto, in ker ga ni prehitel nihče več, na koncu osvojil bron. Za Feuza je to tretja smukaška medalja na SP-jih, na domačem SP-ju 2017 v St. Moritzu je bil že prvak.

Vsi drugi alpski smučarji so na novi smukaški progi Vertigine zaostali precej več, še najmanj že omenjeni Paris in Švicar Marco Odermatt, ki sta si z zaostankom 65 stotink razdelila četrto mesto, ki pa tokrat zaradi polsekundne luknje ni bilo nehvaležno.

Kriechmayr je postal prvi Avstrijec po Michaelu Walchhoferju in letu 2003 z osvojenim naslovom smukaškega svetovnega prvaka. Foto: AP
Kriechmayr je postal prvi Avstrijec po Michaelu Walchhoferju in letu 2003 z osvojenim naslovom smukaškega svetovnega prvaka. Foto: AP

Brez Čatra, zmagovalca Val d'Isera
Na startni listi ni bilo senzacionalnega zmagovalca prvega smuka sezone iz Val d'Isera Martina Čatra, čigar forma je premočno padla in se ni zmogel več uvrstiti niti med dobitnike točk.

Sorodna novica Čater: Štejejo medalje, za kar pa trenutno nisem pripravljen

Kline v cilju kot 15., kjer je tudi ostal
Slovenske barve je tako zastopala trojica smukačev. Boštjan Kline je s številko 22 ob prihodu v cilj z zaostankom 1,45 sekunde prevzel 15. mesto, ki ga je zadržal in s tem osvojil nekaj pomembnih FIS-točk za izboljšanje štartne številke v svetovnem pokalu.

"V srednjem delu se je zgodila napaka, po kateri sem izgubil ravnotežje. Tam vrata hitro prihajajo in sem jih komaj ujel. Poskusil sem rešiti, kar sem lahko. Mislim, da sem sposoben poseči tudi višje," je po koncu povedal Klilne.

Miha Hrobat je zaostal 2,20 sekunde in zasedel 23. mesto med vsega 34 uvrščenimi smukači. Debitant na svetovnih prvenstvih Nejc Naraločnik je po 28. vmesnem času odstopil v spodnji tretjini proge, kar se mu je pripetilo že na superveleslalomu.

Smuk Boštjana Klineta na SP-ju

Smuk (M)

Končni vrstni red:                    
  1. V. KRIECHMAYR       AVT   1:37,79
  2. A. SANDER           NEM     +0,01
  3. B. FEUZ             ŠVI      0,18
  4. M. ODERMATT         ŠVI      0,65
   . D. PARIS            ITA      0,65
  6. C. INNERHOFER       ITA      0,90
  7. N. ALLEGRE          FRA      0,97
  8. K. JANSRUD          NOR      1,02
  9. C. JANKA            ŠVI      1,08
 10. B. BENNETT          ZDA      1,10
 11. T. GANONG           ZDA      1,24
 12. M. FRANZ            AVT      1,25
 15. B. KLINE            SLO      1,45
 23. M. HROBAT           SLO      2,20
                                      
Odstop: Mayer, Muzaton, Seger, Schie- 
        der, Hintermann, Naraločnik.  
Kako smukači pridobivajo stotinke že na štartu?
Ghedina predstavil novo smukaško progo Vertigine