Številka ena mu zelo pristaja: Marco Odermatt je odprl veleslalom in bil na koncu glavni junak tekme. Po Pirminu Zurbriggnu (1987) je prvi Švicar, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojil dve zlati medalji. Foto: AP
Številka ena mu zelo pristaja: Marco Odermatt je odprl veleslalom in bil na koncu glavni junak tekme. Po Pirminu Zurbriggnu (1987) je prvi Švicar, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojil dve zlati medalji. Foto: AP
Žan Kranjec šesti nastopa na svetovnih prvenstvih, najboljši dosežek pa ostaja 5. mesto iz Areja 2019. V tej sezoni je bil na stopničkah na treh od šestih veleslalomov. Kranjec bo sicer v nedeljo tekmoval še na slalomu. Foto: Reuters
Žan Kranjec šesti nastopa na svetovnih prvenstvih, najboljši dosežek pa ostaja 5. mesto iz Areja 2019. V tej sezoni je bil na stopničkah na treh od šestih veleslalomov. Kranjec bo sicer v nedeljo tekmoval še na slalomu. Foto: Reuters

"Cilj ni izpolnjen, želel sem si več. Glede na potek sezone je bil cilj medalja. Prva vožnja je bila v prvih treh četrtinah dobra, le v zadnjem delu sem preveč izgubil. Finala sem se lotil maksimalno, ko se je začelo zares, pa nisem dobil pravega ritma. Potem se je zgodila še tista mala napaka. Ni bilo lahko smučati. Poskušal sem napadati, a nisem bil v ritmu, da bi imel pravo hitrost. Napake me sicer po navadi ne vržejo iz tira, pogosto sem v preteklosti po napaki smučal bolje. Verjetno bi bilo danes brez tiste napake v finalu drugače, bil bi bližje. Ni kaj, nekaj je zmanjkalo, ni bila to dobra vožnja, za čisti vrh je bilo to premalo," je za TV SLO povedal Kranjec, ki mu na roko ni šlo tudi toplo popoldansko vreme. V takšnih razmerah praviloma ni najboljši.

Kranjec v finalu naredil preveč napak za medaljo

Zmagal prvi favorit, Schwarz znova z medaljo
Na vrhu brez presenečenj. Zmagal je švicarski as Marco Odermatt, ki je od oktobra zmagal na štirih veleslalomih za svetovni pokal od petih, na katerih je nastopil. Drugi je bil z zaostankom 32 stotink še en Švicar Loic Meillard, tretji pa Marco Schwarz, ki je najbolje opravil prvi nastop in je imel 58 stotink prednosti pred Odermattom, a je na drugi postavitvi v spodnjem delu naredil napako. Avstrijec je bil tudi pred dvema letoma v Cortini bronast, na letošnjem SP-ju pa je to njegova druga medalja – na kombinacijski tekmi je bil srebrn.

Žan Kranjec: Tudi brez napake ne bi bil dovolj blizu

Slavje pred številnimi domačimi navijači
"Tekma je bila brutalno težka. Zmage nisem pričakoval, potem ko je Marco na prvi progi smučal tako dobro. Neverjetno, vesel sem tudi, da je medaljo dobil Loic Meillard. Tu je veliko švicarskih navijačev, tu je moja družina, moji prijatelji. Zlato v smuku mi je pomagalo, da sem ostal miren," je povedal Odermatt, ki je v Courchevelu osvojil drugo zlato medaljo, potem ko je bil najboljši že na smukaški tekmi. Nastopilo je 100 tekmovalcev iz 64 držav, tudi eksoti, kot je Ganec Carlos Maeder, ki je imel že na prvi progi 42 sekund zaostanka.

Razplet veleslaloma v Courchevelu

Mrk nekaterih na progi L'Eclipse
Bila je to spektakularna tekma, na kateri so lahko na uspeh upali le največji mojstri. Proga je bila strma, brutalno poledenela, v srednjem delu je bil oprijem slab. Številni so se v prvem nastopu ušteli, na primer Kristoffersen (+1,41), Pinturault (+2,48) in predvsem branilec naslova Faivre (+3,97). Ko je Odermatt na prvi progi v cilj prišel z izidom 1:20, je bilo videti, kako ga je nastop utrudil. Ker je odkimaval z glavo, se je zdelo, da bi ga lahko kdo premagal, kar je uspelo Schwarzu, in to za zajetnih 58 stotink.

Kranjec je bil ob prihodu v cilj v finalu 4. in je vedel, da ne bo medalje. Foto: Reuters
Kranjec je bil ob prihodu v cilj v finalu 4. in je vedel, da ne bo medalje. Foto: Reuters

Schwarz z odličnim občutkom, Kranjec s slabim
Avstrijec ni mogel prehvaliti svojih smuči, izjavil je tudi, da je imel na progi odličen občutek. Drugače je svoj prvi nastop doživljal Kranjec, ki je imel številko sedem: "Ko sem vozil, nisem imel občutka, da bo to zunajserijska vožnja. Zelo počasen tempo, zelo zaprta proga in ne zdi se ti, da greš hitro. Rekel sem si, ali je tako zelo težko ali pa grem tako zanič. A imam še rezerve," je povedal najboljši slovenski smučar in napovedal popoln napad: "Tretjih mest sem že navajen. Popoln napad, to je to."

Prvi nastop Žana Kranjca na SP-ju 2023

Boris Strel še nima naslednika
Načrt ni uspel, to ni bil takšen finale kot na primer lani na olimpijskih igrah, ko je z osmega mesta napredoval do srebra. "Ni robot. Moramo biti zadovoljni tudi s 6. mestom. Lep rezultat je to. Je pa v finalu delal nenavadno veliko napak," je povedal trener Klemen Bergant. Da je Kranjec danes izenačil najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjem svetovnem prvenstvu, na koncu ni tako pomembno. Slovensko alpsko smučanje tako ostaja pri skupno 23 medaljah svetovnega prvenstva, sta pa do konca prvenstva na sporedu še dva slaloma (ženske v soboto, moški v nedeljo). Medalje so alpinci začeli zbirati 3. februarja 1982, ko je bil Boris Strel v Schladmingu bronast v veleslalomu, kar še vedno ostaja edina moška veleslalomska medalja na SP-jih.

Odermatt postal junak SP-ja v Franciji

 
Končni vrstni red: 
 1. M. ODERMATT    ŠVI   2:34,08 
 2. L. MEILLARD    ŠVI    +0,32 
 3. M. SCHWARZ     AVT    0,40 
 4. S. BRENNSTEINER  AVT    0,76 
 5. H. KRISTOFFERSEN  NOR    0,96 
 6. Ž. KRANJEC     SLO    1,34 
 7. A. PINTURAULT   FRA    1,68 
 8. F. ZUBČIĆ     HRV    2,20 
 9. G. CAVIEZEL    ŠVI    2,24 
10. F. DELLA VITE   ITA    2,34 
11. G. BORSOTTI    ITA    2,46 
12. R. RADAMUS     ZDA    2,60 
Odstop: Feller, Vinatzer, Read ...
Prva proga:
 1. M. SCHWARZ     AVT   1:19,47 
 2. M. ODERMATT    ŠVI    +0,58 
 3. Ž. KRANJEC     SLO    0,76 
 4. L. MEILLARD    ŠVI    1,13 
 5. M. FELLER     AVT    1,27 
 6. S. BRENNSTEINER  AVT    1,37 
 7. H. KRISTOFFERSEN  NOR    1,41 
 8. F. ZUBČIĆ     HRV    1,99 
 9. G. CAVIEZEL    ŠVI    2,23 
10. F. DELLA VITE   ITA    2,40 
11. A. PINTURAULT   FRA    2,48 
12. R. HAASER     AVT    2,64 
13. A. STEEN OLSEN   NOR    2,65 
14. L. DE ALIPRANDINI ITA    2,67 
15. M. ROENNGREN    ŠVE    2,82 
Odstop: Kilde, Verdu, Meiners.