Ebba Andersson je osvojila četrto medaljo v Planici. Foto: Reuters
Ebba Andersson je osvojila četrto medaljo v Planici. Foto: Reuters

To je za 25-letno tekmovalko osma medalja na svetovnih prvenstvih in prva v maratonu. Pred dvema letoma ji je le malo manjkalo do medalje, a je v boju za srebro in bron potegnila krajšo v boju s Heidi Weng in Frido Karlsson, tokrat pa ni bilo dvoma, saj je bila preprosto premočna za vso konkurenco, v zadnjem krogu je namreč vodila že za minuto in 20 sekund. Ebba Anderson je tako ena izmed junakinj tekmovanj v Planici, kjer je osvojila kar štiri medalje (po dve zlati in dve bronasti).

Prečudovit dan 25-letne Švedinje

"Kakšen čudovit dan. Prečudovit. Ena najboljših mojih dirk kariere, če ne kar najboljša. Presenečena sem bila, da se je prednost kar povečevala in povečevala, čeprav sem samo želela dvigniti raztegniti skupino, a je takoj nastala luknja. Ko sem to videla, sem nadaljevala, ne da bi pritisnila do konca na plin. Uresničenje sanj," je pripovedovala presrečna 25-letnica iz Sollefteå.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Drugo mesto je pripadlo Norvežanki Anni Kjersti Kalvaa (zaostanek 53 sekund), bron pa še eni Švedinji Fridi Karlsson (+54,2). Edina slovenska tekmovalka Neža Žerjav je osvojila 42. mesto, njen zaostanek je bil dobrih 18 minut. Bila je zadnja, ki je pritekla v cilj.

Odločitev padla na 12. kilometru

Približno deset kilometrov je v ospredju tekla skupina, v kateri je bilo 22 tekmovalk. Tempo se je nato začel pospeševati, v 12. kilometru pa je silovito potegnila Andersson, ki je vsem hitro ušla.

Kalvaa potegnila 3 km pred ciljem

Za njo se je izoblikovala skupina treh tekačic (Finka Kerttu Niskanen, Američanka Rosie Brennan in Norvežanka Anne Kjersti Kalvaa). Po nekaj kilometrih sta se v prvo zasledovalno skupino preselili še Švedinji Frida Karlsson in Linn Svahn. Boj za srebro je bil odločen slabe tri kilometre pred ciljem, ko je ušla Kalvaa in si priborila nekaj sekund prednosti, ki jih je ohranila do cilja. Kmalu jo je začela loviti Karlsson, a ji je ni uspela prehiteti.

Ebba Andersson za zlato skoraj 20 km pretekla sama

"Jezna sama nase, da sem tekla na zadnjem mestu"

Na startni listi je bilo 46 tekmovalk iz 20 držav, tudi Neža Žerjav, ki se je zapletla ob skupinskem startu in nato vse do konca tekla na zadnjem mestu. Dve tekačici nista startali, dve sta odstopili.

"Preveč sem se zagnala za skupino, ker sem izgubila stik, kar sem na koncu plačala. Zadnja dva kroga sem trpela, predvsem, ker sem bila sama. Vedela sem, da sem v brezizhodnem položaju," je pojasnila 23-letna članica domačega ND-ja Rateče-Planica.

MMC-jeva kolumnistka je bila odkrita: "Nezadovoljna sem s svojim tekom. To je realnost, čaka me še kar nekaj dela. Šola za naprej." Prelepa sončna sobota je pod Ciprnik zvabila rekordno število gledalcev ob tekaške proge, kar ji je hkrati dajalo moči, da je vztrajala, a hkrati ...

"Bila sem jezna nase, ker sem tekla na zadnjem mestu. A sem grizla do konca," je priznala Neža Žerjav, ki je tudi pojasnila motivacijo za nastop na maratonu v tehniki, ki ni njena najboljša: "Prišla sem po izkušnjo. Sama sebi pokazat, kaj zmorem. Preizkusiti sebe. Nisem imela kaj izgubiti. Nič ne boli, če kdaj ne uspe."

Vseeno v zadnjih dveh krogih ni razmišljala o možnosti odstopa in je vztrajala do konca. Ne nazadnje je številka 42 odgovor na vprašanje o smislu življenja, vesolja in sploh vsega po Štoparskem vodniku po galaksiji.

SP v Planici, 30 km klasično, skupinski start

 1. E. ANDERSSON      ŠVE    1:22:18,0
 2. A. K. KALVAA      NOR        +53,0
 3. F. KARLSSON       ŠVE         54,2
 4. L. SVAHN          ŠVE         57,7
 5. R. BRENNAN        ZDA         57,8
 6. K. NISKANEN       FIN       1:08,2
 7. K. HENNIG         NEM       2:26,1
 8. T. STADLOBER      AVT       2:29,5
 9. T. U. WENG        NOR       2:33,9
10. A. O. SLIND       NOR       2:38,8
...                                   
42. N. ŽERJAV         SLO      18:39,3