Veselje Timija Zajca z reprezentančnimi kolegi, s katerimi bo na ekipni tekmi lovil novo medaljo. Foto: BoBo
Veselje Timija Zajca z reprezentančnimi kolegi, s katerimi bo na ekipni tekmi lovil novo medaljo. Foto: BoBo

"Imamo štiri močne fante. Anže je na posamični tekmi naredil manjše napake, ki vzamejo dva ali tri metre. Če jih dodaš, si že v igri za kolajno. To je mogoče manjkalo in tega se zaveda. Imamo res dva aduta, ki lahko poneseta ekipo in naredita razliko. Bo trd boj za medaljo," je povedal glavni slovenski trener Robert Hrgota. Slovenija je pod Poncami že osvojila dve snežinki. Po bronu na mešani ekipni tekmi je Zajc v veličastnem slogu postal svetovni prvak na veliki skakalnici, kjer se obeta ogorčen boj petih reprezentanc za tri mesta na odru za zmagovalce. Slovenija je do zdaj na svetovnih prvenstvih dobila dve ekipni kolajni – leta 2005 na srednji in 2011 na veliki napravi.

Svetovni prvak si zasluži spremstvo v izteku

Glede na rezultate posamične tekme bi Slovenija zasedla tretje mesto. Kljub prevladi Zajca imajo domači orli še rezerve. Nedvomno v svojem najboljšem skakalcu to zimo v svetovnem pokalu, Lanišku, ki je v prvi seriji napravil nekoliko slabši skok. "Skakal sem toplo-hladno. Poskusno sem dobro začel, potem pa v prvi slabši skok, poleg tega sem še padel v vakuum s pogoji. Ni kaj, takšen je šport. Nov dan in dati vse od sebe. Verjamem, da sem sposoben pokazati boljše skoke. Drugi skok na tekmi je bil dober temelj, iz katerega se da graditi za naprej," je po 11. mestu razmišljal Lanišek.

Ekipna tekma bo ob 16.30. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Še predtem pa je čestital Zajcu, ki sta ga po pristanku vodilnega po polovici tekme Rjojuja Kobajašija, ko je bilo jasno, da je postal svetovni prvak, z Lovrom Kosom dvignila na ramena in v izteku naredila nekakšen častni krog pred navijači: "Čestitke Timiju. Res vrhunska predstava. Po domače rečeno smo si dali malce duška. Vsi smo bili poleg v izteku, kar si svetovni prvak tudi zasluži. Verjel sem, da mu bo uspelo, saj pozna vse skupaj tu tako, da res nisem pričakoval drugačnega razpleta. Prvo serijo se mi zdi, da je še malce spuščal. Ni kaj, fant je dobro pripravljen (smeh, op. a.)."

Jelarju ob slavju Zajca pritekla tudi kakšna solza

Hrgota: Po tihem smo verjeli, da bo zlato

"Mislim, da je to ena lepših tekem v moji karieri," se je uspeha reprezentančnega kolega razveselil Jelar, ki je bil 16. Lani je tudi pod Poncami dočakal svoj veliki trenutek, ko je prvič v karieri zmagal na Letalnici bratov Gorišek, nato pa še osvojil seštevek poletov: "Zmage doma so najlepše. Zato bi mi veliko pomenila medalja na ekipni tekmi. To so taki posebni trenutki. Je pritekla kakšna solza, ko sem gledal Timija. Lepo je, da si del tega. Če ti uspe biti še del tistega, kar ima okoli vratu lesk, je pa še toliko lepše. Res sem vesel za Timija. Cela ekipa si je želela, da nekaj poberemo tudi posamično in nam je uspelo. Prepričan sem bil v njegovo zmago. Tukaj vedno dobro skače. Timi je najboljši na svetu. In to doma. Fenomenalno."

Timi Zajc v velikem slogu do naslova prvaka

Za ekipno tekmo je napovedal odločen boj za kolajno: "Upam, da vsi pokažemo tiste svoje prave skoke in uživamo. Izhajati moram iz teh dveh skokov na tekmi. Sem se umiril in naredil napredek. S tem bom lahko še bolj zadihal. Motivacije nam ne manjka in gremo se borit za najvišja mesta. Moram se samo osredotočiti, da naredim tiste prave skoke, in uživati, kar mogoče do četrtka nisem toliko. Pozval bi ljudi, da pridejo v čim večjem številu. Ko smo tako skupaj in se veselimo, pozabimo na marsikatere skrbi, kaj se dogaja."

Prevca za ekipno tekmo med četverico zamenjal Kos

"S svojimi skoki sem dokaj nezadovoljen. Pričakoval sem več od sebe. Videti je, da se prikradejo napake, na katere bi moral biti bolj osredotočen. Skušal se bom iz tega nekaj naučiti. Na mizi forsiram, jaz pravim, da jo gledam, potem pa se mi prehitro odvije. Ni nekega naskoka na smučko in hitrost. Potem se samo borim v zraku. Na srečo je Timi vsem dvignil razpoloženje. Zasluženo je prvak. Ves čas je tu res skakal na visoki ravni. Vedeli smo, če bo normalno, mora biti razred zase. Uspelo mu je," je dodal 21. Domen Prevc. Namesto njega bo v ekipi nastopil Kos, je bil pa kljub svoji slabši predstavi najmlajši izmed bratov Prevc navdušen nad vzdušjem, ki je bilo prvič na tem prvenstvu pravo planiško: "Zelo lepo je bilo videti ves ta pomp. Taka stara dobra Planica."