Jerneja Damjana so prehiteli Šved, dva Ukrajinca, dva Kazahstanca ... Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jerneja Damjana so prehiteli Šved, dva Ukrajinca, dva Kazahstanca ... Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Kranjec
Robert Kranjec je v kvalifikacijah premagal 64 skakalcev, zaostal pa je le za Daikijem Itom. Foto: Reuters
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer je s 108,5 m v poskusni seriji postavil nov rekord srednje skakalnice na Holmenkollnu. Foto: Reuters
Kranjec v kvalifikacijah pokazal dobro formo

Na štartu petkovih kvalifikacij je bilo 66 tekmovalcev. Najboljša deseterica, med katero ni nobenega Slovenca, je bila že neposredno uvrščena na tekmo, tako da izpadlo le 16 skakalcev.

Ponesrečen odskok Damjana
Mitja Mežnar
je s številko 28 pristal pri 92,0 m in v tistem trenutku zasedel 3. mesto ter se zanesljivo uvrstil na tekmo. Na koncu je bil 25. in bo na tekmi skakal s številko 13.

Jernej Damjan (35) je po veliki napaki pri odskoku skočil le 84,5 m, kar mu je prineslo prvo mesto v čakalnici. Za njim ga ni nihče več polomil in Ljubljančan je za eno mesto ter dve točki zaostal za 40. mestom, ki je še prinašal uvrstitev na posamično tekmo na srednji skakalnici.

Peter Prevc (46) se je s 95,0 m gladko uvrstil na tekmo, a kljub temu mladenič, ki je bil na olimpijskih igrah na srednji napravi sedmi, ni bil zadovoljen z doseženim 17. izidom kvalifikacij. Prevc bo nastopil s številko 30.
Robert Kranjec (48) je kljub krajši prekinitvi pred njegovim nastopom odlično skočil in s 102,0 m prešel v vodstvo ter s tem napovedal uspešno soboto. Na koncu je "letečega Kranjca" med kvalifikanti prehitel le Japonec Daiki Ito, ki je z boljšimi sodniškimi ocenami za 1,2 točke ugnal slovenskega tekmeca.

"Občutki so se zbrali. Skakalnica mi tudi zelo ustreza, še veter piha, kar pride prav. Težav s tehniko nimam, edino, kar me lahko zmoti, je trema ali pa kakšne neugodne razmere. Jutri bi bil zadovoljen z uvrstitvijo med prvih deset," je za Televizijo Slovenija po uspešnem nastopu povedal Kranjec.

 

Varovanci selektorja Matjaža Zupana na treningih na Holmenkollnu pred kvalifikacijami niso blesteli. Peti slovenski skakalec Jurij Tepeš ni mogel konkurirati za tekmo, saj je v sredo zbolel.

Megla na Holmenkollnu
Slovita, a povsem prenovljena skakalnica nad Oslom je bila ovita v meglo, kar je oviralo predvsem številne gledalce, ki so se zbrali na Holmenkollnu. Večja ovira za športnike je veter, ki se je pojavil med poskusno serijo, v kateri je Gregor Schlierenzauer postavil nov rekord skakalnice.

Uvodna tekma v smučarskih skokih se bo v soboto začela s prvo serijo ob 15. uri; uro pred tem bo na sporedu poskusna.

Kvalifikacije, HS-106 m (M):          
daljava točke
1. D. ITO JAP 102,0 123,4
2. R. KRANJEC SLO 102,0 122,2
3. M. UHRMANN NEM 102,5 121,0
17. P. PREVC SLO 95,0 108,1
25. M. MEŽNAR SLO 92,0 102,3
40. C. NORDIN ŠVE 86,0 83,9
------------- brez tekme: -----------
41. J. DAMJAN SLO 84,5 81,9

Kranjec v kvalifikacijah pokazal dobro formo