Matjaž Zupan je bil kljub ne najboljšim rezultatom vso sezono optimist in je verjel v svoje varovance. Na ekipni tekmi na veliki skakalnici so z bronom pozabljeni vsi spodrsljaji. Foto: Iztok Novak
Matjaž Zupan je bil kljub ne najboljšim rezultatom vso sezono optimist in je verjel v svoje varovance. Na ekipni tekmi na veliki skakalnici so z bronom pozabljeni vsi spodrsljaji. Foto: Iztok Novak
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš je bil v Oslu prvič na velikem tekmovanju (v članski konkurenci) in že takoj se lahko veseli medalje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Prevc
Slab začetek - dober konec. Peter Prevc je bil na srednji skakalnici edini Slovenec v finalu in takrat niti največji optimisti ne bi napovedali, da bo Slovenija na veliki skakalnici osvojila medaljo na moštveni tekmi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Skakalci so nam vzeli sapo

Bron slovenske skakalne reprezentance na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju je izjemno presenečenje. V vsej sezoni ni bilo enih stopničk svetovnega pokala, zgolj Robi Kranjec se je na tekmah v poletih uvrščal med deseterico. Na prvi tekmi na Holmenkollnu se je na srednji skakalnici le Peter Prevc prebil v finale. Njegovo 17. mesto je bilo premalo za ljubitelje skokov, ki so začeli že obupovati in zahtevati, da trener Matjaž Zupan odide.

Medalja se je začela rojevati že na prvi ekipni tekmi
Toda ekipna tekma na srednji skakalnici je že prinesla napredek. Opazen je bil moštveni duh in šesto mesto je pomenilo izpolnitev cilja. Na veliki skakalnici so se na posamični tekmi vsi štirje prebili v finale, Jernej Damjan pa je kar vriskal, ko je v finalu napredoval na 13. mesto. Skrbela nas je le forma Robija Kranjca, toda naš najizkušenejši skakalec je najboljše prihranil za konec in s 136 metrov dolgim skokom na moštveni tekmi Slovenijo popeljal do medalje.

Kranjec z brezhibnim skokom ponovil Salt Lake City
"Najboljši skok v Oslu. Ves čas sem ga iskal ... Tudi za veter nisem dobil nič odbitka. Na mali skakalnici mi je že uspevalo, saj so bili dobri pogoji. Super za takšen razplet, za ta odličen skok in za odpoved finala. Ekipne medalje so zaradi tega vzdušja v ekipi nekaj posebnega," je povedal Kranjec, ki ima tudi olimpijsko medaljo. V Salt Lake Cityju je bil prav tako bronast na moštveni tekmi.

Tepeš od veselja ostal brez besed
Jernej Damjan je kar težko skrival čustva: "Emocije so visoke, vsaj pri meni. Težko to skrivam. Velik obliž na celo sezono! Vesel sem, da se je to zgodilo, čeprav kaže, da moram fino trpeti, da se potem zgodi nekaj lepega." Mlada Peter Prevc in Jurij Tepeš sta bila kar brez besed: "Tako vesel sem, da ne morem govoriti. Kar odpulilo se nam je, ko smo izvedeli, da je finale odpovedan," je povedal Tepeš.

Prevc obžaluje, da ni skočil bolje
"Samo to mi gre po glavi, da sem mladinski medalji dodal še medaljo med člani," je še dodal mladinski svetovni podprvak iz leta 2006. Prevc, s 109 metri najšibkejši slovenski člen, se je zahvalil kolegom, da so tako dobro skakali, in obžaloval, da sam ni prispeval še kaj več: "Moj skok sicer ni bil slab, a seveda bi lahko naredil boljšega, zato je malo grenkega priokusa." Tudi Prevc ima, tako kot Tepeš, srebro z mladinskega SP-ja, že lani pa je na olimpijskih igrah kar naenkrat postal slovenski adut za vrh. Najstnik ima še vso prihodnost pred seboj ...

Pa je le prišlo plačilo
Najbolj je verjetno odleglo trenerju Matjažu Zupanu, ki se mu je tresel stolček: "Vso sezono se je vse nekaj podiralo, zdaj pa je le prišlo plačilo. Bili smo pozitivno naravnani, dober naboj je bilo čutiti že na prvi ekipni tekmi. Ko smo danes videli, kakšno je vreme, sva si z Igorjem Medvedom rekla, da je marsikaj možno. Zlasti Robi je naredil vrhunski skok. Čakali smo na njegove prave skoke, saj smo vedeli, da je dobro pripravljen. Obljuba je bila, da grem ob medalji peš domov. Že včeraj sem šel po igranju odbojke, ko so nas fantje premagali, peš do hotela in sem potreboval uro in pol!"

Petek verjel v fante in stroko
Franci Petek, športni direktor nordijskih reprezentanc: "Do zadnjega sem verjel v fante. Čeprav je bilo včasih težko, je bilo moje vodilo, da je treba ostati na začrtani poti in zaupati skakalcem in sodelavcem. Dolgo smo čakali, da bi sestavili prave skoke. Čeprav izidi v Oslu na začetku niso bili najboljši, se je videlo, da se forma dviguje in danes smo z vsemi štirimi zagrabili to priložnost. Zaslužili smo si medaljo. Moje veselje je vsaj takšno kot ob mojem naslovu prvaka v Predazzu, seveda pa je drugačno. Še vedno pa je - noro."

Skakalci so nam vzeli sapo