Mitja Oranič je s 24 leti najstarejši član slovenske reprezentance, v kateri so še Gašper Berlot, Marjan Jelenko in Jože Kamenik. Foto: STA
Mitja Oranič je s 24 leti najstarejši član slovenske reprezentance, v kateri so še Gašper Berlot, Marjan Jelenko in Jože Kamenik. Foto: STA
Marjan Jelenko
Marjan Jelenko je prejšnji mesec osvojil zlato in srebro na mladinskem svetovnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Zlato avstrijskim kombinatorcem, Slovenci osmi

Ob zgodovinskem prvem slovenskem moštvenem nastopu med kombinatorci na največjih tekmovanjih se je hitro potrdilo, da se lahko zgodi marsikaj. Seveda če je za to tudi dovolj dobre volje, ki pa jo največkrat primanjkuje. Fantje, ki jih vodi Primož Triplat, so že po skoku imeli zelo lepo izhodišče. Kaj lepo, celo sanjsko. Toda vedeli smo, da ta mlada trojica skupaj z nekaj bolj izkušenim Mitjo Oraničem na vsaki skakalnici zmore doseči zelo spodbuden izid. Kot vedno pa smo z obilo negotovosti pričakovali še tekaški del tekme. Ta pa nas je presenetil v celoti. Ugibanja, kje bo končala naša četverica, so se podrla prav vsakemu med nami, saj so slovenski mladeniči kar leteli po tekaškem stadionu.

Petkovo veselje kot pred dvema desetletjema
Ob boku jih je na vsakem koraku spremljal naš nekdanji svetovni prvak Franci Petek, ki pri domači osrednji smučarski zvezi skrbi tudi za nordijsko kombinacijo. Frenk, kot smo ga klicali v njegovih šampionskih časih, pa je tokrat z dejanji ob tekaški progi dokazoval, da je zares pravi šampion. S tekaškimi smučmi je tekal od prizorišča do prostora, kjer obdelujejo smuči. Fante je ves čas spodbujal in se na koncu veselil njihovega uspeha skorajda kot svojega naslova prvaka pred dvema desetletjema.

Tekaške smuči posodila Petra Majdič
Vse to pa je bila le posledica dogovora v naši izbrani vrsti, da si kombinatorci smuči sposodijo v tekaški reprezentanci, v največji meri pri Petri Majdič, ki zavoljo svojih dosežkov nima nobenih težav z materialom. Če se malo pošalim, so bili kombinatorci doslej vajeni le smuči, ki jih pri nas lahko kupiš pri vsakem prodajalcu in se ob prostem času, denimo, odpraviš na zimski sprehod v naravo.

Marjan Jelenko potrebuje podporo
Tu pa se seveda tekmuje in mladinski svetovni prvak Marjan Jelenko je dejal, da mu je povsem vseeno, če do konca kariere na njegovih smučeh piše Petra, samo da bodo tekle tako, kot morajo. Prav on pa je morda največji talent, ki ga je kdaj koli imela slovenska kombinacija. Vsi dosedanje možnosti za prestop v višji razred enostavno niso imeli, od vodilnih na zvezi pa je pomembno, kakšne možnosti za boj z najboljšimi bo imel fant z izjemnimi zmožnostmi. Ker se, denimo, ni rodil v Avstriji ali Nemčiji, žal, vse ni v njegovih rokah, pa čeprav dobro ve, kaj zahteva končni uspeh v tej zares zahtevni disciplini, ki v le nekaj urah združi preciznost, potrebno za smučarski skok, in surovo moč, ki jo zahteva tekaška smučina.

Tu so seveda še proizvajalci opreme, ki največkrat zahtevajo, da so oboje smuči iz iste tovarne. Slovenski trg jim ni posebej zanimiv, ker je majhen, ampak če se je prebila Petra Majdič, bi se najbrž lahko še kdo. Samo če bo imel podporo v domačem okolju. Prav Petra jo je včeraj prva namenila tudi kombinatorcem.

Dare Rupar, Jutranja športna zgodba, Val 202

Zlato avstrijskim kombinatorcem, Slovenci osmi