Zadnjo medaljo na nordijskih SP-jih je za Sloveniji osvojila Petra Majdič, ki je v Saporu 2007 osvojila naslov svetovne podprvakinje v šprintu. Foto: Reuters
Zadnjo medaljo na nordijskih SP-jih je za Sloveniji osvojila Petra Majdič, ki je v Saporu 2007 osvojila naslov svetovne podprvakinje v šprintu. Foto: Reuters
Holmenkollen nad Oslom
Povsem prenovljeni Holmenkollen nad Oslom bo zagotovo postregel z izrednim vzdušjem in prvenstvom, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Foto: EPA
Vesna Fabjan, Katja Višnar
Glavni vrhunec slovenskih nastopov bo že v četrtek, ko je na sporedu ženski šprint v prosti tehniki, kjer ima možnost za medaljo kar trojica Slovenk. Drugi udarna discplina bo ekipni šprint, ki bo na sporedu v sredo, 3. marca. Foto: EPA

Hrib nad glavnim norveškim mestom velja za najuglednejše prizorišče v svetu nordijskega smučanja. Nordijska "meka ali Wimbledon" bo že četrtič gostila tekmovanje za naslove svetovnih prvakov (1930, 1966 in 1982), leta 1952 pa so tukaj potekali tudi boji na zimskih olimpijskih igrah.

Prenose s svetovnega prvenstva v Oslu si boste lahko ogledali na TVS 2 in MMC-jevem portalu.

Dvanajst dni bojev za naslove prvakov
Na sporedu bo 21 končnih odločitev, od tega bodo 12 kompletov odličij podelili v smučarskih tekih, po šest pri obeh spolih. Pet svetovnih prvakov bodo dali smučarski skoki, kjer bodo drugič v zgodovini nastopale tudi skakalke. Štiri končne odločitve pa bodo v nordijski kombinaciji. Skupno je za nastope v Oslu prijavljenih 653 športnikov iz 53 držav, od tega jih bo kar 437 tekmovalo v smučarskem teku. Prvenstvo se bo s tekaškim maratonom končalo v nedeljo, 6. marca.

Apetiti v slovenski reprezentanci so visoki, posebej zaradi nedavnih dobrih rezultatov smučarskih tekačic, poleg njih bodo na prvenstvu tekmovali tudi smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci.

Glavna slovenski adut - ženski šprint
Slovenska ekipa v smučarskih tekih se je predstavila že prejšnji teden in razkrila velika pričakovanja. Prvo ime odprave je Petra Majdič, ki bo startala na vsaj štirih tekmah, v ekipi pa je še šest tekmovalk - Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Anja Eržen, Alenka Čebašek, Mirjam Cossettini - ter prvi moški lastovki po nekaj letih Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

"Priprave v Seiser Almu, Dobbiacu in na Rogli sem očitno preživela. Tako hude priprave sem imela trikrat v življenju doslej, in sicer pred SP v Saporu, pred olimpijskimi igrami v Vancouvru in letos. Včeraj sem opravila še zadnji izjemno težak trening, zdaj pa bom imela znova malce premora," je Majdičeva razmišljanje pred odhodom v Skandinavijo strnila na novinarski konferenci na sedežu smučarske zveze prejšnji teden.

Z ugodnim vetrom po izid sezone
Majaž Zupan
v Oslo pelje Jerneja Damjana, Petra Prevca, Jurija Tepeša, Mitjo Mežnarja in Robija Kranjca. Predvsem zadnji je bil v sezoni nekako najboljši posameznik ekipe, precejkrat pa mu je do boljšega rezultata ponagajal veter. "Ja, če bom spet imel takšno srečo z vetrom, potem se za rezultate ne bojim," je v šali dejal Kranjec. Cilj skakalcev: enkrat do šestega mesta, dvakrat do 12., ekipno pa enkrat do petega in enkrat do šestega mesta.

Lahko skakalke potrdijo visok domet?
Poleg skakalcev na Norveško pod vodstvom trenerja Matjaža Triplata potujejo tudi dekleta. Za Slovenijo bodo na Holmenkollnu skakale Maja Vtič, Anja Tepeš, Eva Logar in Špela Rogelj. Njihovi cilji so skočiti enkrat do šestega mesta, enkrat do 15. in enkrat do 30. Med skakalkami si za najvišje mesto prizadeva Eva Logar, ki v skupnem seštevku celinskega pokala (dekleta nimajo svetovnega pokala) zaseda odlično tretje mesto!

Kombinatorci prvič na ekipni tekmi
Nordijske kombinatorce bo vodil Primož Triplat, ki bo v Oslo peljal Mitjo Oraniča, Gašperja Berlota, Marjana Jelenka in Jožo Kamenika. Nordijski kombinatorci se prvič podajajo na svetovno prvenstvo kot ekipa, njihovi cilji pa so se enkrat uvrstiti med prvih 15, enkrat med dvajset in enkrat do 30. mesta. Ekipno moštvo cilja na uvrstitev do 8. mesta.