Robi Kranjec je sezono začel zelo spodbudno in se uvrščal med 10. in 15. mestom, na zadnjih tekmah pa je bila forma slaba in se mu ni uspelo prebiti med dobitnike točk. Goran Janus ga zato ni uvrstil v slovensko reprezentanco za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki se bo začelo v sredo, 18. februarja. Foto: EPA
Robi Kranjec je sezono začel zelo spodbudno in se uvrščal med 10. in 15. mestom, na zadnjih tekmah pa je bila forma slaba in se mu ni uspelo prebiti med dobitnike točk. Goran Janus ga zato ni uvrstil v slovensko reprezentanco za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki se bo začelo v sredo, 18. februarja. Foto: EPA
Robi Kranjec ima s svetovnih prvenstev bronasto medaljo z ekipne tekme na veliki skakalnici leta 2011 v Oslu. Kranjec je bil takrat drugi najboljši posameznik (za Thomasom Morgensternom). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Treniral sem dobro, sezona se je začela odlično, tudi z novimi dresi sem bil zadovoljen, zdaj pa sem padel v to krizo. Če bi vedel, zakaj sem v tej luknji, bi se že pobral. Nimam pametne razlage. Težko je, veliko sem delal, zdaj se bom poskušal čim bolje pripraviti na skandinavsko turnejo, potem pa mi bo izziv Planica."

Kulm ni prinesel rezultatskega zasuka
Kranjec, ki je v svetovnem pokalu od leta 1998, bo v torek in sredo treniral v Planici, potem pa ga konec tedna čakajo poleti v Vikersundu, kjer bi lahko spet našel prave občutke. "Vse bi dal, da bi šlo na bolje. Upal sem, da bom v Kulmu tako kot Jurij (Tepeš) izboljšal rezultate, vendar sem imel slabe razmere in ni bilo nič. Po sezoni se bom usedel in analiziral, kaj je bilo narobe, da je šlo tako navzdol."

Pungertar zasluženo dobil prednost
Da ga trener Goran Janus ni uvrstil v ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu v Falunu, se mu zdi logično: "Saj je po zadnjih rezultatih jasno, da sem šesti ali sedmi Slovenec in da me ne bo v ekipi, razen če bi v Titisee-Neustadtu odlično odskakal. Matjaž Pungertar je zasluženo dobil prednost."

Preveč tekem?
Pa vendarle, Kranjec je najizkušenejši slovenski skakalec, že z nekaj treningi bi utegnil biti konkurenčen. "Težko bi to komentiral. Vse je mogoče, v skokih se hitro lahko obrne na bolje ali slabše. Morda sem se preprosto 'skuril'," morda bi moral že prej ostati doma in v miru trenirati."

"Nisem stroj"
Slabi rezultati so vplivali tudi na psiho. "Zlasti ob prvih neuspehih je bilo težko. Poraz te psihološko udari, ne zaupaš več vase. Imam psihologa, želim čim prej končati krizo, ampak - nisem stroj. Imel sem že krize, a tako hude še ne."

V družinskem krogu pozabi skrbi
Da ne razmišlja toliko o slabih skokih, Robi Kranjec tolažbo najde tudi v družini. Sproščujoče je predvsem druženje z 22-mesečno hčerko Piko, ki se ji posveča, kolikor se le da, saj uživa v vlogi starša. Prejšnjo soboto so z družinskimi prijatelji odšli na sankanje v Tamar, kar je bil, kot pravi Robi, po zelo dolgem času prvi dan, ko ni nič treniral.

V Planici bo končal kariero
Ostanimo v Tamarju. Robijeve misli so že precej usmerjene k finalu svetovnega pokala, kjer je bil na velikanki (na posamičnih tekmah) že petkrat na odru za zmagovalce, leta 2012 pa je zmagal. Če bo Robi pravi, bo na prenovljeni letalnici ogrožen slovenski, morda pa celo svetovni rekord. Planica mu bo vsekakor predstavljala velik motiv.

Planica bo tudi njegova zadnja postaja v karieri. Kdaj bo to, še ne ve. "Ko mi bo prekipelo, mi bo prekipelo, vsekakor pa bom zadnji skok kariere naredil v Planici."