Nemci so po srebru v Predazzu osvojili drugo medaljo na tekmi mešanih ekip. Foto: Reuters
Nemci so po srebru v Predazzu osvojili drugo medaljo na tekmi mešanih ekip. Foto: Reuters
Prevc: Ubral sem taktiko, ki bi jo mogoče moral že prej
Prevc ni želel pustiti odprtih računov s skakalnico
Skoka Velte in Freunda na mešani ekipni tekmi
Skok Prevca v drugi seriji mešanih ekip
Skok Prevca v prvi seriji mešanih ekip
Na mešani tekmi kar šest slovenskih trenerjev

venska četverica je zasedla peto mesto.

V ekipo sta Goran Janus in Stane Baloh uvrstila najboljše s posamezne tekme, Majo Vtič, Nejca Dežmana, Špelo Rogelj in Petra Prevca. Slovenija je na koncu za medaljo zaostala za malenkost manj kot 20 točk. Že po prvi seriji je zaostanek za Japonsko znašal deset točk, v finalni seriji pa napad na stopničke ni uspel. Vtičeva in Dežman sta v drugi seriji slabše nastopila kot v prvi, zelo dober skok je za slovo od Faluna uspel Rogljevi, izvrstno pa je tokrat skakal Prevc, ki se na posamični tekmi na Švedskem s srednjo napravo ni najbolje ujel. Slovenija je izboljšala uvrstitev s prejšnjega prvenstva, ko je bila osma.

DALJAVE SLOVENCEV1. serija2. serija
Maja VTIČ88,5 85,5
Nejc DEŽMAN90,0 86,5
Špela ROGELJ90,5 92,5
Peter PREVC95,5 94,5

Na tekmi mešanih ekip je pokazal, da se je zdaj s skakalnico že spoprijateljil in s skokoma 95,5 ter 94,5 metra je bil tretji najboljši posameznik preizkušnje. Boljša sta bila le svetovni podprvak z manjše naprave Severin Freund in svetovni prvak Rune Velta. Nastop Prevca je velika spodbuda pred tekmo na veliki skakalnici, kjer bo vodilni skakalec svetovnega pokala znova kandidat za medalje. Branil bo srebro iz Predazza.

"Za konec sem se na srečo spoprijateljil s skakalnico in grem lahko mirnih misli naprej, da ne bom pustil odprtih kakšnih slabih računov, preden se preselim na drugo skakalnico. Res sem zadovoljen, da sem uspel prikazati na tekmi dva skoka na precej višjem nivoju kot v soboto. To je zagotovo dobro za naprej," je za TV Slovenija 2 povedal najboljši v slovenski ekipi Prevc in dodal: "Lahko sem celo tekmo odskakal sproščen in umirjen. Glede na to, da sem bil v soboto med skoki preveč agresiven in izsiljeval rezultat, sem tokrat ubral taktiko, ki bi jo mogoče moral že kdaj prej, in iti umirjeno na tekmo. Umirjeno lahko očitno zelo dobro skačem. Ko bodo skoki na takem nivoju stabilni, bom pa lahko dodal še nekoliko agresije."

Freund tokrat dobil boj z Velto
Zelo napet je bil boj za zlato medaljo. Pred zadnjim skokom je imela Nemčija pred Norveško, ki je vodila po prvi seriji, le šest desetink prednosti. Velta je napadel s 95,5 metra, Freund pa je našel odgovor in skočil 96,0 metrov. Sobotni dvoboj za zlato medaljo na posamični tekmi je tesno dobil Norvežan, tokrat pa je bil uspešnejši Nemec. Razlika je na koncu znašala dobri dve točki. Poleg Freunda so naslov svetovnih prvakov osvojili še svetovna prvakinja s posamične tekme Carina Vogt, Richard Freitag in Katharina Althaus, norveško ekipo pa so ob Velti sestavljali še Line Jahr, Anders Bardal in Maren Lundby.

Tretje mesto so zanesljivo osvojili Japonci (Sara Takanaši, Noriaki Kasai, Juki Ito, Taku Takeuči), ki so branili naslov izpred dveh let, ko je bila tudi prvič tekma mešanih ekip na svetovnem prvenstvu. Pred Slovenijo so se uvrstili še Avstrijci, ki so bili boljši za vsega 1,1 točke. Šesto mesto so zasedli Rusi, ki sta jih vodila slovenska trenerja Matjaž Zupan in Matjaž Triplat, sedmo pa ZDA, ki sta jih prav tako vodila Slovenca, Bine Norčič in Vasja Bajc. Američani so imeli v svoji ekipi najboljšo posameznico tekme Sarah Hendrickson. Nastopilo je 11 ekip. Skakalke so s tem zaključile nastope na svetovnem prvenstvu, skakalci pa nadaljujejo v četrtek, ko jih čaka posamična tekma na veliki skakalnici, dva dni pozneje pa še ekipna tekma na isti napravi.

Končni vrstni red:              točke 
 1. NEMČIJA                     917,9 
    (Vogt, Freitag, Althaus, Freund)  
 2. NORVEŠKA                    915,6 
    (Lundby, Bardal, Jahr, Velta)     
 3. JAPONSKA                    888,3 
    (Takanaši, Kasai, Ito, Takeuči)   
 4. AVSTRIJA                    869,5 
 5. SLOVENIJA                   868,4 
    (Vtič 88,5/85,5; Dežman 90,0/86,5;
    Rogelj 90,5/92,5; Prevc 95,5/94,5)
 6. RUSIJA                      791,8 
 7. ZDA                         789,3 
 8. FRANCIJA                    773,2 
--------------------------------------
 9. ITALIJA                     374,5 
10. ČEŠKA                       369,5 
11. FINSKA                      351,2 
 

Po prvi seriji: točke 1. NORVEŠKA 455,7 2. NEMČIJA 453,2 3. JAPONSKA 437,8 4. AVSTRIJA 428,7 5. SLOVENIJA 427,3 (Vtič 88,5; Dežman 90,0; Rogelj 90,5; Prevc 95,5) 6. ZDA 395,5 7. FRANCIJA 387,8 8. RUSIJA 382,2 ------------------------------------- 9. ITALIJA 374,5 10. ČEŠKA 369,5 11. FINSKA 351,2

Prevc: Ubral sem taktiko, ki bi jo mogoče moral že prej
Prevc ni želel pustiti odprtih računov s skakalnico
Skoka Velte in Freunda na mešani ekipni tekmi
Skok Prevca v drugi seriji mešanih ekip
Skok Prevca v prvi seriji mešanih ekip
Na mešani tekmi kar šest slovenskih trenerjev