Meta Hrovat bo v soboto petič tekmovala v Söldnu, najboljši rezultat je bilo lansko šesto mesto. Foto: EPA
Meta Hrovat bo v soboto petič tekmovala v Söldnu, najboljši rezultat je bilo lansko šesto mesto. Foto: EPA
Smučarke v Söldnu preizkusile teren

"Tudi mentalno se povsem drugače pripravljam na posamezne treninge. Na splošno drugače dojemam šport, smučanje, konec koncev tudi življenje. Način, kako deluje, mi ustreza, sem bolj samozavestna, me pa čaka še kar nekaj dela," priznava najboljša slovenska veleslalomistka, lani v Söldnu šesta, kar je njen najboljši rezultat na tem prizorišču.

"Podlaga ni ledena, je pa kompaktna," ugotavlja 23-letna Kranjskogorčanka. "Ustrezalo bi mi, če bi bilo čim bolj ledeno, a tudi takšna podlaga, kot je zdaj, je zahtevna." Strmina ji ustreza, tehnika nikoli ni bila sporna, njeno smučanje naj bilo po novem še zanesljivejše, kakšna manjša napaka je ne bi smela vreči iz tira. Na žrebu štartnih številk je imela srečo, na progo bo šla osma, torej takoj po elitni sedmerici (lani je imela številko 15). Tekma se bo začela ob 10. uri, finale bo ob 13.15. Prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Sorodna novica Kostelić sprožil divje treniranje, Hirscher testiranje

Sezono bo odprla Mikaela Shiffrin
Američanka Mikaela Shiffrin, ki ima v Söldnu že pet uvrstitev na zmagovalni oder (leta 2014 je zmagala), bo odprla tekmo, takoj za njo pa bosta štartali Italijanki Federica Brignone in lanska zmagovalka Söldna (in na koncu sezone tudi veleslalomskega seštevka) Marta Bassino.

Nastopile bodo še štiri Slovenke: Ana Bucik (21), Tina Robnik (25), Andreja Slokar (29) in Neja Dvornik (55).

Kranjec hiter na treningih
V nedeljo se bodo predstavili še moški. Žan Kranjec, lani sedmi veleslalomist sezone, je po nekaterih spremembah, ki jih je naredil pri opremi (v prvi vrsti je izbral daljše, mirnejše smuči), previdno optimističen: "Težko rečem, kam sodim, ampak pred prvo tekmo je pri vseh tako. Gotovo dobro smučam. Ko treniramo z drugimi reprezentancami, sem konkurenčen oziroma hitrejši. Tekma je seveda druga stvar, ampak – po dobrih treningih greš lahko na tekme samozavestnejši. V Söldnu po navadi večjih presenečenj ni. Verjamem, da sem se sposoben uvrstiti med najboljše."

Konkurenca ne spi
Trener Klemen Bergant poudarja, da ni tako samoumevno, da ima Slovenija tako dobrega tekmovalca, kot je Žan Kranjec, zraven pa še Štefana Hadalina, ki je bil v zadnji sezoni enkrat že med deseterico na veleslalomih svetovnega pokala: "Če je bil pred leti kdo v drugem teku veleslaloma, smo Slovenci odpirali šampanjec. Zdaj ni več tako, imamo dva tekmovalca med prvih 30, Kranjec je že štiri leta v top 7. To kaže na neko stabilnost. Ampak vedeti moramo, da konkurenca ne spi. To je šport najbogatejših držav. Nobena država se ne dela norca kot pred 40 leti. Vsi trenirajo veliko. Je pa Žan tako daleč pripeljal vse skupaj, da se že vsi malo zmrdujejo, če je peti. Tudi peti bo kdaj. Ali pa sedmi. Ampak tudi spredaj bo."

Štartna lista:           
 1  M. SHIFFRIN       ZDA
 2  F. BRIGNONE       ITA
 3  M. BASSINO        ITA
 4  L. GUT-BEHRAMI    ŠVI
 5  M. GISIN          ŠVI
 6  T. WORLEY         FRA
 7  P. VLHOVA         SLK
 8  M. HROVAT         SLO
 9  S. GOGGIA         ITA
10  R. SIEBENHOFER    AVT
11  N. O'BRIEN        ZDA
12  S. HECTOR         ŠVE
13  M. GASIENICA-D.   POL
14  K. LIENSBERGER    AVT
15  A. ROBINSON       NZL
21  A. BUCIK          SLO
25  T. ROBNIK         SLO
29. A. SLOKAR         SLO
55  N. DVORNIK        SLO
Spremenjen spodnji del Söldna bi lahko bolj ustrezal Kranjcu