Na zadnjih šestih smukih slovenski alpski smučarji niso bili med dobitniki točk. Foto: EPA
Na zadnjih šestih smukih slovenski alpski smučarji niso bili med dobitniki točk. Foto: EPA

"Za smuk potrebuješ samozavest, neki kanček, ki ga prebudiš v sebi. Superveleslalom je bolj tehnična disciplina in tehnično nismo slabi," je za TV Slovenija razmišljal Martin Čater.

Sorodna novica Gre vendar za tekmovanje, ne za lepotni izbor

Na treningih bi morale biti razmere podobne kot na tekmi, toda takšnih terenov ni preprosto najti. "Pogojev, primerljivih tekmi, ne znamo, ne moremo najti ali pa nimamo dovolj denarja oziroma nas ne spustijo zraven," pravi pomočnik trenerja Gašper Markič.

Kako krivuljo rezultatov obrniti navzgor?

Gregor Koštomaj, ki po sili razmer (zaradi osebnih razlogov se je na začetku leta začasno umaknil Peter Pen) opravlja delo glavnega trenerja, razmišlja: "Treba bo sprovocirati večjo zahtevnost, da fantom na nobenem treningu ne bo lahko. To se mi zdi pravi pristop, da potem tekma ni takšen stres."

Boštjan Kline, ki je pred štirimi leti v Garmischu z drugim mestom prvič stopil na smukaške stopničke svetovnega pokala, prav tako meni, da bo treba trenirati drugače: "Že na treningih je treba narediti tekmovalno izkušnje, ga 'žgati' po domače povedano in iz tega potegniti največ."

Do konca sezone so le še trije smuki, kaj veliko Slovenci v tem času ne morejo postoriti.
Kaj o Boštjanu Klinetu meni Aleksander Aamodt Kilde, ki je pred štirimi v Garmischu s Klinetom stal na zmagovalnem odru, drugi pa je bil tudi pretekli konec tedna, si poglejte v spodnjem prispevku.

Kilde Boštjana Klineta še ni odpisal
Trening mora biti zelo zahteven

V pogovoru za MMC je podobno kot Koštomaj pred dnevi razmišljal tudi znameniti trener Filip Gartner: "V naši smučariji vedno bolj opažam, da v pripravljalnem obdobju ne ponavljajo zahtevnih kitic. Radi govorijo, kako so opravili lep trening. Jaz pravim, da lahko trening ob sončnem vremenu na lepi snežni površini opravijo vsi. Nekaj more biti 'zaj**ano', sicer trening nima smisla."

V Crans Montani dva ženska smuka
Alpske smučarke bodo odpadli smuk v Sočiju nadomestile v Crans Montani, je sporočila Mednarodna smučarska zveza. Smučarke bodo tako 21. in 22. februarja v Crans Montani tekmovale na dveh smukih, 23. februarja pa še v kombinaciji.