Žan Kranjec je sicer v finalu nazadoval na 7. mesto, a vseeno je s prvim nastopom dokazal, da je še vedno v svetovnem vrhu. Foto: Reuters
Žan Kranjec je sicer v finalu nazadoval na 7. mesto, a vseeno je s prvim nastopom dokazal, da je še vedno v svetovnem vrhu. Foto: Reuters

Presenetljivi zmagovalec uvodnega veleslaloma sezone je 20-letni Lucas Braathen, ki je že v lanski sezoni nakazal, da se prebija med najboljše. Dopoldne je Norvežan postavil peti čas, v finalu pa je bil edini, ki je odgovoril na izziv Marca Odermatta. Ko je Švicar, ki je imel najboljši čas finala, za 99 stotink prevzel vodstvo, se je zdelo, da bo to dovolj celo za zmago. Braathen je imel pri drugem vmesnem času še lepo zalogo (39 stotink), ki pa je zaradi manjše napake skopnela in v cilju je najboljša ločilo le pet stotink.

Lucas Braathen se z velikimi koraki prebija med najboljše smučarje sveta. Foto: Reuters
Lucas Braathen se z velikimi koraki prebija med najboljše smučarje sveta. Foto: Reuters

V spodnjem delu Braathen izjemen
"Čudovit dan, res neverjetno. Vedel sem, da je zmagovalni oder dosegljiv. Tehnično sem precej napredoval od lani. V spodnjem delu sem lani v Söldnu (6. mesto) veliko izgubil v obeh vožnjah, letos pa sem tu dobil tekmo," je za ORF povedal Braaten, ki je bil v lanski sezoni petkrat med deseterico, najboljši dosežek pa je bilo 4. mesto na slalomu v Kitzbühelu. Zmagovalni oder je dopolnil Gino Caviezel, ki je bil po najboljšem času prve proge v igri, da Švici pribori prvo veleslalomsko zmago po letu 2011 (Carlo Janka), vseeno pa je lahko na koncu več kot zadovoljen s svojimi prvimi stopničkami v karieri.

Nastopa Lucasa Braathena in Žana Kranjca v finalu Söldna
Končni vrstni red:        
 1. L. BRAATHEN    NOR 2:14,41
 2. M. ODERMATT    ŠVI  +0,05
 3. G. CAVIEZEL    ŠVI   0,46
 4. A. PINTURAULT   FRA   0,49
 5. H. KRISTOFFERSEN NOR   0,56
 . L. MEILLARD    ŠVI   0,56
 7. Ž. KRANJEC    SLO   0,77
 8. L. NESTVOLD-H.  NOR   1,04
 9. T. FAVROT     FRA   1,21
10. L. DE ALIPRANDINI ITA   1,37
11. J. MURISIER    ŠVI   1,38
12. F. ZUBČIĆ     HRV   1,45
13. G. BORSOTTI    ITA   1,67
14. S. LUITZ     NEM   1,80
15. A. SCHMID     NEM   1,82

Kranjec odprl sezono in bil zelo hiter
Dopoldansko dogajanje na ledeniku Rettenbach je napovedovalo nov uspeh slovenskega smučanja in vse je kazalo, da bo Kranjec poskrbel za stote moške stopničke svetovnega pokala. S številko 1 je na izjemno trdi progi predvsem s strmino opravil z odliko in bil po prvem nastopu počasnejši le od presenetljivega Gina Caviezla. Toda v finalu je na strmini izgubljal, čeprav kakšnih večjih napak ni bilo videti. Spodnji del je opravil bolje, vseeno pa je s 17. časom nazadoval za pet mest.

Samo optimalna izvedba vodi do stopničk
"Prvi tek je bil zelo soliden, čutil sem, da imam še nekaj rezerve. V drugem se mi zdi, da sem se lotil pogumno, a sem imel težave, saj nisem narekoval tempa, ga je bolj proga. To se je poznala na času. Bili smo zelo skupaj in čim vožnja ni optimalna padeš nazaj in izgubiš kar nekaj mest. Na koncu je sedmo mesto, želel sem si več, a nek začetek je in lahko gremo optimistično naprej,"
je povedal Kranjec. Trener Klemen Bergant je priznal, da v zadnjem tednu Žanovi treningi niso izpadli najbolje oziroma da izvedbe niso bile optimalne. 7. mesto je tako kar soliden uvod, je pa po Bergantovih besedah za stopničke treba sestaviti dva brezhibna nastopa.

Le redko kdo bi napovedal, kdo bo na uvodni tekmi sezone na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Le redko kdo bi napovedal, kdo bo na uvodni tekmi sezone na zmagovalnem odru. Foto: Reuters

Finale, kot ga v Söldnu še ni bilo
Razlike so bile v nasprotju s sobotno žensko tekmo izredno majhne, prva peterica je bila na prvi progi, ki jo je postavil francoski trener, v 24 stotinkah, kar je obetalo izjemen finale. V njem sta poleg Kranjca kratko potegnila tudi Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen. Pinturault, ki je dobil zadnja dva veleslaloma v Söldnu, je ostal na četrtem mestu, Kristoffersen, ki brani veleslalomski globus, pa je s 3. mesta nazadoval na 5. Vseeno je to njegov najboljši dosežek na uvodni postaji svetovnega pokala.

Hadalin ni našel pravih občutkov
Če je veleslalomistke včeraj motila megla, so bile na ledeniku Rettenbach tokrat večji del dneva razmere idealne - bilo je sončno z zimskimi temperaturami. Štefan Hadalin je s štartno številko 45 lovil svoj prvi veleslalomski finale na söldenski strmini, ki ponekod preseže 60-odstotni naklon. Čeprav je zagotavljal, da je v veleslalomu našel prave nastavitve, je zaostal za 2,77 sekunde, kar je bilo premalo za finale: "Moj cilj je bil finale, kar mi ni uspelo. Smučanje težko komentiram, moram pogledati video analizo, da bom lahko povedal kaj več. Je pa dejstvo, da nisem našel pravih občutkov, čez celotno progo je bilo veliko matranja in malo užitka, iskanja prave hitrosti in to se je potem tudi poznalo na času."

Citat za prebrat
Izidi na prvi progi:        
 1. G. CAVIEZEL    ŠVI  1:08,13 
 2. Ž. KRANJEC    SLO   +0,06 
 3. H. KRISTOFFERSEN NOR   0,10 
 4. A. PINTURAULT   FRA   0,15 
 5. L. BRAATHEN    NOR   0,24 
 6. L. MEILLARD    ŠVI   0,28 
 7. M. ODERMATT    ŠVI   0,31 
 8. L. NESTVOLD-H.  NOR   0,42 
 9. L. DE ALIPRANDINI ITA   0,57 
10. T. LIGETY     ZDA   0,77 
11. F. ZUBČIĆ     HRV   0,78 
12. V. MUFFAT-JEANDET FRA   0,87 
13. A. SCHMID     NEM   0,93 
14. T. FAVROT     FRA   0,96 
15. T. FORD      ZDA   1,06 
...                 
38. Š. HADALIN    SLO   2,77 
Nastopa Kranjca in Hadalina na prvi progi v Söldnu
Kranjec ni ponovil lanskega uspeha v Söldnu