Sofia Goggia je mojstrsko opravila s progo Karla Schranza. Foto: AP
Sofia Goggia je mojstrsko opravila s progo Karla Schranza. Foto: AP

Mariborčanka, ki je bila na prvih dveh tekmah kraljeve discipline predolimpijske zime v Val d'Iseru četrta in sedma, je s petim mestom na drugem treningu napovedala boj za visoka meta na progi Karla Schranza.

Nastop Ilke Štuhec na smuku v St. Antonu

Tako kot na treningu je tudi na tekmi največ časa izgubila v zgornjem delu. Pomembni so bili zavoji med drugim in tretjim vmesnim časom, na katerem je bila od Goggie počasnejša za 42 stotink. 71 je bil njen zaostanek na zadnjem merjenju, pred katerim je bila njena najvišja izmerjena hitrost nekoliko nižja od najhitrejših. V spodnjem delu, kjer je bila na petkovem treningu najhitrejša, je znova smučala zelo dobro, zaostanek 1,16 v cilju pa je zadostoval za tisti trenutek peto mesto. Za stopničkami je zaostala za 12 stotink. Zatem je Štuhčevo za stotinko prehitela Italijanka Laura Pirovano, ki je do uspeha kariere prišla s številko 23.

"Z rezultatom sem dokaj zadovoljna, medtem ko z vožnjo niti ne toliko. V zgornjem delu sem preveč čarala, izgubila preveč časa, tudi na račun tega, ker je tekma, ker tekmuješ, se preveč zaženeš, želiš več in potem se ni vse izšlo po načrtih. Zato sem bila tu in tam malo preveč ven iz idealne linije, kar seveda pomeni izgubo časa. Zadovoljna sem s spodnjim delom, z ovinki, ki sem jih v bistvu odpeljala dokaj dobro, tako kot včeraj. Generalno gledano je OK, in ni OK vse skupaj," je nastop ocenila dvakratna smukaška svetovna prvakinja.

Ilka Štuhec je dosegla svojo najboljšo uvrstitev v St. Antonu. Foto: AP
Ilka Štuhec je dosegla svojo najboljšo uvrstitev v St. Antonu. Foto: AP

Goggii, ki je poskrbela za prvo zmago Italijank v St. Antonu, sta družbo na odru za zmagovalke delali Avstrijka Tamara Tippler, ki je bila prvič tako visoko na smuku, in Američanka Breezy Johnson, ki je na vseh treh smukih letošnje sezone zasedla tretje mesto. Olimpijska prvakinja v kraljevi disciplini se je devetič v karieri zavihtela na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu, s čimer je četrta najuspešnejša Italijanka, sicer pa je dobila šesti smuk.

Nastop Sofie Goggie na smuku v St. Antonu

Smučala je odlično, v svojem slogu ves čas napadalno in tudi ob zelo veliki hitrosti – višjo je razvila le Johnsonova – zelo agresivno. Kljub manjšim napakam je bila daleč najhitrejša. Spredaj je bila že na tretjem vmesnem času, veliko razliko pa je naredila predvsem po zadnjem merjenju, ko je proti konkurenci pridobila več kot pol sekunde.

28-letna smučarka iz Bergama je 30. v karieri stopila na oder za zmagovalke. Najboljša je bila na drugem smuku zapored, potem ko je prvega v zimi v Val d'Iseru končala za Corinne Suter. Švicarka, najboljša smučarka v hitrih disciplinah v lanski sezoni, ki je prav tako na prvih dveh smukih zasedla prvo in drugo mesto, je imela enak čas kot Štuhčeva.

Ilka Štuhec: V zgornjem delu sem izgubila preveč

Zelo napadalno sta po Goggi smučali tudi Johnsonova in Čehinja Ester Ledecka, ki je bila najhitrejša na drugem treningu, tekmo pa je končala tik pod stopničkami, a sta obe precej zaostali. Goggia je bila zares razred zase. Na manj kot sekundo se ji je približala le Tipplerjeva, potem pa je bila konkurenca zelo zgoščena, saj je na primer 22. Avstrijka Ricarda Haaser za drugim mestom zaostala manj kot sekundo. Goggia je zdaj sama na vrhu smukaške razvrstitve, Štuhčeva si deli peto mesto z Ledecko, v svetovnem pokalu pa na vrhu ostaja Slovakinja Petra Vlhova, ki je bila tokrat 12.

Nastopila je tudi Maruša Ferk, ki je zaostala za 2,89, kar je zadostovalo za 32. mesto. V nedeljo bo v St. Antonu ob 11.30 še superveleslalom. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.


Končni vrstni red:           
 1. S. GOGGIA      ITA   1:24,06
 2. T. TIPPLER     AVT    +0,96
 3. B. JOHNSON     ZDA    1,04
 4. E. LEDECKA     ČEŠ    1,10
 5. L. PIROVANO     ITA    1,15
 6. I. ŠTUHEC      SLO    1,16
 . C. SUTER      ŠVI    1,16
 8. E. CURTONI     ITA    1,34
 . L. GUT BEHRAMI   ŠVI    1,34
10. K. WEIDLE      NEM    1,48
11. S. VENIER      AVT    1,50
12. P. VLHOVA      SLK    1,70
13. M. BASSINO     ITA    1,71
14. J. FLURY      ŠVI    1,74
15. F. BRIGNONE     ITA    1,78
..                   
32. M. FERK       SLO    2,89
Skupni vrstni red (12/34)                         
 1. P. VLHOVA     SLK   637 točk
 2. M. GISIN     ŠVI   498   
 3. S. GOGGIA     ITA   402   
 4. M. SHIFFRIN    ZDA   385   
 5. K. LIENSBERGER  AVT   380   
 6. M. BASSINO    ITA   343   
 7. F. BRIGNONE    ITA   339   
 8. C. SUTER     ŠVI   311   
 9. L. GUT BEHRAMI  ŠVI   290   
10. E. LEDECKA    ČEŠ   237   
...                  
16. I. ŠTUHEC     SLO   142   
40. A. BUCIK     SLO   64   
42. M. HROVAT     SLO   58   
56. T. ROBNIK     SLO   39   
95. N. DVORNIK    SLO    3   
 . M. FERK      SLO    3   
Smuk (3/8)                                
 1. S. GOGGIA     ITA  280 točk 
 2. C. SUTER      ŠVI  220   
 3. B. JOHNSON     ZDA  180   
 4. T. TIPPLER     AVT  127   
 5. I. ŠTUHEC     SLO  126   
 . E. LEDECKA     ČEŠ  126   
 7. K. WEIDLE     NEM   95   
 8. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI   88   
 9. K.-V. LIE     NOR   81   
10. L. PIROVANO    ita   77   
...                  
38. M. FERK      SLO   3