Veselje kanadskega tabora po zgodovinskem uspehu Valerie Grenier. To je njena krstna zmaga za svetovni pokal. Foto: AP
Veselje kanadskega tabora po zgodovinskem uspehu Valerie Grenier. To je njena krstna zmaga za svetovni pokal. Foto: AP
Končni vrstni red:          
 1. V. GRENIER     KAN   1:55,01
 2. M. BASSINO     ITA    +0,37
 3. P. VLHOVA     SLK    0,40
 4. F. BRIGNONE    ITA    0,53
 5. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI    0,56
 6. C. FRASSE SOMBET  FRA    1,33
 . M. SHIFFRIN    ZDA    1,33
 8. A. BUCIK      SLO    1,38
 9. S. HECTOR     ŠVE    1,50
10. M.-F. HOLTMANN   NOR    1,65
                   
Brez finala:             
38. T. ROBNIK     SLO      
55. N. DVORNIK     SLO      

Po prvi vožnji:            
 1. V. GRENIER     KAN    57,05
 2. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI    +0,04
 3. F. BRIGNONE    ITA    0,16
 4. M. BASSINO     ITA    0,24
 5. M. SHIFFRIN    ZDA    0,31
 6. P. VLHOVA     SLK    0,36
 7. S. HECTOR     ŠVE    0,54
 8. C. FRASSE SOMBET  FRA    0,73
 9. A. BUCIK      SLO    0,76
10. M. GASIENICA-D.  POL    0,93
...                  
38. T. ROBNIK     SLO    2,78
55. N. DVORNIK     SLO    3,84
                   
Odstop: O'Brien, Scheib, Melesi,   
    Ljutić, Gray         

Skupni seštevek (17/39):       
 1. M. SHIFFRIN    ZDA    1.015
 2. P. VLHOVA     SLK     646
 3. W. HOLDENER    ŠVI     511
 4. S. GOGGIA     ITA     470
 5. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI     416
 6. M. BASSINO     ITA     415
 7. C. SUTER      ŠVI     337
 8. S. HECTOR     ŠVE     332
 9. R. MOWINCKEL    NOR     326
10. A. SWENN-LARSSON  ŠVE     320
...                  
13. A. BUCIK      SLO     283
18. I. ŠTUHEC     SLO     208
59. N. DVORNIK     SLO     50
                   
Veleslalom (5/10):          
 1. M. BASSINO     ITA     380
 2. M. SHIFFRIN    ZDA     300
 3. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI     297
 4. P. VLHOVA     SLK     286
 5. F. BRIGNONE    ITA     224
 6. S. HECTOR     ŠVE     201
 7. V. GRENIER     KAN     167
 8. T. WORLEY     FRA     161
 9. R. MOWINCKEL    NOR     146
10. P. MOLTZAN     ZDA     112
...                  
15. A. BUCIK      SLO     88
Do sobotne tekme v Podkorenu je bil najboljši izid Valerie Grenier 4. mesto na superveleslalomu leta 2019 v Cortini d'Ampezzo. Foto: AP
Do sobotne tekme v Podkorenu je bil najboljši izid Valerie Grenier 4. mesto na superveleslalomu leta 2019 v Cortini d'Ampezzo. Foto: AP

Grenier je poskrbela za prvo veleslalomsko kanadsko zmago v ženski konkurenci po 6. januarju 1974, ko je v nemškem Pfrontnu na najvišjo stopničko stopila rojakinja Kathy Kreiner, sicer svetovna prvakinja v tej disciplini iz Innsbrucka '76.

Grenier je prav tako prekinila niz zmag serijske zmagovalke, Američanke Mikaele Shiffrin, ki se je morala tokrat zadovoljiti s 6. mestom. Shiffrin je pred 59. Zlato lisico dobila kar šest tekem zapored.

Drugo mesto je osvojila Italijanka Marta Bassino, ki je na vrhu veleslalomskega seštevka še povečala prednost pred najbližjimi zasledovalkami, tretja je bila Slovakinja Petra Vlhova.

Mikaela Shiffrin je po šestih zaporednih zmagah tokrat zasedla šesto mesto, ki si ga je delila s Francozinjo Coralie Frasse Sombet. Foto: AP
Mikaela Shiffrin je po šestih zaporednih zmagah tokrat zasedla šesto mesto, ki si ga je delila s Francozinjo Coralie Frasse Sombet. Foto: AP

Zelo majhne razlike po prvi vožnji
Grenier je kar nekoliko presenetljivo vodila po prvi vožnji, ko se je na progo podala s štartno številko 12. Največjo razliko je naredila v srednjem delu proge, kjer je bila dobre tri desetinke sekunde hitrejša od tedaj vodilne Švicarke Lare Gut-Behrami. Ciljno črto je prečkala s prednostjo štirih stotink. Tretje mesto je z zaostankom 16 stotink pripadlo Italijanki Federici Brignone, četrta je bila njena rojakinja Bassino, sicer vodilna v veleslalomskem seštevku. Zaostala je za 24 stotink. Ameriška šampionka Shiffrin se je morala zadovoljiti s petim mestom, za vodilno je zaostala za 31 stotink. Tudi sicer so bile razlike najboljših v deseterici izjemno majhne, prvih deset je ciljno črto prečkalo v isti sekundi.

Marta Bassino je bila s svojim nastopom v finalu zelo zadovoljna. Na vrhu veleslalomskega seštevka ima pred Shiffrin zdaj 80 točk naskoka. Foto: AP
Marta Bassino je bila s svojim nastopom v finalu zelo zadovoljna. Na vrhu veleslalomskega seštevka ima pred Shiffrin zdaj 80 točk naskoka. Foto: AP

Grenier v spodnjem delu našla 51 stotink
V finalu je rokavico med ožjimi favoritkami prva vrgla Vlhova, ki je s fantastično predstavo za kar 93 stotink prevzela vodstvo tedaj vodilni Francozinji Coralie Frasse Sombet. Kako dobro je odpeljala drugi del, dokazuje dejstvo, da je Shiffrin zaostala za devet desetink. O stopničkah so nato odločale Bassino, Brignone, Gut-Behrami in Grenier. Smetano je pobrala Grenier. Čeprav je Bassino, ki še naprej vodi v veleslalomskem seštevku, svoje delo opravila z odliko, ni bila kos izjemni Kanadčanki, ki je največjo razliko naredila v spodnjem delu, v katerem je pridobila kar 51 stotink sekunde! Na koncu si je mesto na najvišji stopnički zagotovila za 37 stotink.

"Nimam besed, še vedno ne morem verjeti," je dejala 26-letna Grenier, ki so jo v ciljnem prostoru zajele solze. "To so uresničene sanje, tako dolgo sem si želela in kar zjokala se bom, ker sem tako srečna."

Ana Bucik je slovenske ljubitelje belih strmin razveselila z osmim mestom. Foto: AP
Ana Bucik je slovenske ljubitelje belih strmin razveselila z osmim mestom. Foto: AP

Najboljša veleslalomska uvrstitev Ane Bucik
V finale se je iz slovenskega tabora uspelo uvrstiti zgolj Ani Bucik, ki je s štartno številko 20 osvojila odlično 9. mesto (+0,76). Finalni nastop se ji je pred domačim občinstvom posrečil, v cilju je prevzela vodstvo, nato pa pridobila še eno mesto za veleslalomski uspeh kariere. Svoje nastope sta v prvi vožnji končali Tina Robnik, ki je bila 38., in Neja Dvornik, ki je zasedla končno 52. mesto.

Ana Bucik na Zlati lisici odpeljala veleslalom kariere

V nedeljo cilja na optimalno vožnjo
"Nisem skrivala, da je cilj deseterica, nekaj, kar je dosegljivo. A je še vedno bilo treba dobro smučati, tako da sem vesela, da mi je to uspelo pokazati. Sem lahko res zadovoljna in se tudi veselim jutrišnje tekme," je bila v ciljnem izteku zadovoljna Bucik.

Ana Bucik navdušila navijače v Kranjski Gori

"Če bi nekako združila zgornji del prvega teka, pa spodnji del druge vožnje, bi bila to verjetno ena moja optimalna vožnja in to bom poskusila jutri narediti. Proga je bila zelo podobna, tudi zame podobna številka, mogoče je bila malenkost bolj mehko v drugo, ampak ta sneg se zelo lepo 'liže dol', tako da ni bilo nekih lukenj in se je dalo zelo dobro smučati," je Bucik pohvalila progo, ki je zdržala obe vožnji.

Pravi tudi, da ni čutila bremena. "Bolj se mi je zdelo, da nekako sebi dolgujem ta en dober veleslalom, ker sem ga imela že kar nekaj časa v nogah. Pa lahko bi rekla, da sem smučala tako, kot že kar nekaj časa smučam na treningih. Gre za teren, ki mi ustreza, ki ga dobro poznam, tudi sneg mi je zelo všeč, tako da mogoče se je to malo poklopilo," je še dodala.

Ani Bucik le še malo manjka do svetovnega vrha v veleslalomu
Prva vožnja Valerie Grenier v Kranjski Gori
Prva vožnja Ane Bucik v Kranjski Gori
Finalni nastop Ane Bucik
Zadnjih šest nastopov smučark v finalu Kranjske Gore
Pogovor z Valerie Grenier
Pogovor z Andrejo Slokar v Kranjski Gori