Na uvodnih tekmah sezone je bilo še opaziti nasmešek na obrazu Ilke Štuhec, v zadnjem času pa ni več razlogov za zadovoljstvo. Foto: Reuters
Na uvodnih tekmah sezone je bilo še opaziti nasmešek na obrazu Ilke Štuhec, v zadnjem času pa ni več razlogov za zadovoljstvo. Foto: Reuters

Zmorem in želim višje, a zato bo treba spet narediti najprej korak nazaj, da bi potem lahko šla dva koraka naprej. Sama pri sebi moram določene zadeve razčistiti, kar bo pripeljalo do tega, da bom znova sproščena in si zaupala pri smučanju. Trenutna zavora je več kot očitna in ne bežim pred rezultatsko krizo.

Ilka Štuhec

Težave, ki so nastopile v drugi polovici sezone, so do izraze prišle tudi prejšnji konec tedna v Val di Fassi. 27., 20. in 41. mesto na treh tekmah v hitrih disciplinah so za dvakratno svetovno prvakinjo opozorilo, da nekaj ni v redu, sploh ker je sezono začela obetavno in je bila čisto blizu zmagovalnemu odru. Toda sledila je poškodba gležnja, nato težave s pripravami na svetovno prvenstvo in porušen ritem, kar je pomenilo padec forme in izgubo zaupanja ter samozavesti. Tekmovalni konec tedna v Val di Fassi je bil le posledica vseh težav, ki so se nakopičile v zadnjem mesecu in pol.

"Ne bežim pred rezultatsko krizo"
"Jaz sem tista, ki pelje po progi, jaz sem tista, ki je junakinja v primeru uspehov, zato tudi jaz prevzemam svoj del odgovornosti za slabše rezultate, ki jih dosegam v drugi polovici letošnje sezone. Zmorem in želim višje, a zato bo treba spet narediti najprej korak nazaj, da bi potem lahko šla dva koraka naprej. Sama pri sebi moram določene zadeve razčistiti, kar bo pripeljalo do tega, da bom znova sproščena in si zaupala pri smučanju. Trenutna zavora je več kot očitna in ne bežim pred rezultatsko krizo. Želim si jo premagati in se vrniti k takšnemu smučanju, za katerega sem še vedno prepričana, da sem ga sposobna," se ne predaja nekdanja svetovna prvakinja v smuku.

Lara Gut brez tretje zmage v treh dneh, a že z malim globusom

Čim prej zbistriti glavo
Ob analizi letošnje sezone in pogledu in pred koncem sezone v Lenzerheideju Štuhčeva dodaja: "V primerjavi z lansko sezono so bili letos rezultati na začetku veliko boljši in bili smo na pravi poti. Ta pot se je v drugi polovici sezone zabrisala in jo moramo spet poiskati. Začela bom sama pri sebi. Pred mano je še finale v Lenzerheideju, nato pa začetek priprav na prihodnjo sezono. Čim prej si moram zbistriti glavo in izstopiti iz vrtiljaka, v katerem sem se znašla v zadnjem obdobju. Trdo delo, osredotočenost, motivacija in zaupanje v svoje sposobnosti ter pravi material so dejavniki, ki me bodo pripeljali nazaj tja, kamor želim."

Okužba, poškodba, porušen ritem ...
Vodja ekipe Darja Črnko opozarja, da je sezono zaznamovala tudi poškodba. "Ne bežimo od dejstva, da so zadnji rezultati slabi. Dejstvo je tudi, da smučanje ni na najvišji možni ravni. Treba pa je pojasniti tudi, da gre za splet različnih dejavnikov, zaradi katerih po obetavnem začetku sezone nismo našli več pravega ritma. Prišlo je do okužbe z novim koronavirusom v ekipi, zgodila se je še poškodba gležnja, nastop z bolečinami v Crans Montani, izpustili smo Garmisch-Partenkirchen, porušil se je načrtovan ritem tekmovanj in treningov," je razloge za slabše nastope opisala mama smučarke, ki pa niso edini.

Lara Gut igraje do nove zmage, Ilka Štuhec 20.

Ko ni pravega zaupanja, rezultat ne more biti dober
"Spreminjali smo tudi določene stvari pri opremi, iskali drugačne nastavitve in material, ki so ji v preteklosti bolj ustrezali. Tudi ta konec tedna smo se vrteli okrog materiala in s tem povezanih občutkov. Ko tekmovalka nima pravega zaupanja v opremo, potem je v tako izenačeni konkurenci in majhnih razlikah, kot jih gledamo letos v hitrih disciplinah, težko priti do rezultata. Ko dodamo še odsotnost smučarske forme pri tekmovalki, ki je na koncu na progi in tekmuje, potem dobimo rezultat, kot smo ga imeli v Val di Fassi," je dejala Črnkova, ki pa v svojih pojasnilih ne išče izgovorov.

"To je realen pogled na položaj. Naša naloga je, da zadeve analiziramo in pripeljemo do rešitve. To velja tako za opremo kot samo smučanje. V prihajajočem obdobju nas vse, od tekmovalke do članov ekipe čaka veliko dela, da spet najdemo pravo formulo za uspeh. S temi dejstvi in mislijo gremo brez pritiskov v zaključek letošnje sezone ter priprave za naslednjo," se ne vdaja Črnkova.