Aleksander Aamodt Kilde se je najbolje znašel v Saalbachu. Foto: EPA
Aleksander Aamodt Kilde se je najbolje znašel v Saalbachu. Foto: EPA

Organizatorjem superveleslaloma, ki bi sicer moral biti v Jančingu na Kitajskem, a so tekmo zaradi novega koronavirusa prestavili v Avstrijo, je težave povzročalo vreme. Prvotno bi se morala tekma začeti ob 11.00, a so jo zaradi premočnih sunkov vetra v zgornjem delu večkrat prestavili. Ob tem je tudi na trenutke močno snežilo. Po več prestavitvah začetka se je prvi tekmovalec na progo vendarle podal ob 13.20. Mesto štarta so že predtem prestavili precej nižje, tako da so začeli neposredno pod srednjo postajo gondole.

Najboljši trije na superveleslalomu (od leve proti desni): Mauro Caviezel, Aleksander Aamodt Kilde in Thomas Dressen. Foto: EPA
Najboljši trije na superveleslalomu (od leve proti desni): Mauro Caviezel, Aleksander Aamodt Kilde in Thomas Dressen. Foto: EPA

Na petem superveleslalomu sezone je zmagal še peti smučar. "Šprintersko" preizkušnjo je dobil 27-letni Kilde, ki ni odpeljal brez napak. Njegova vožnja je bila kar divja, a je bil Norvežan dovolj hiter predvsem v spodnjem delu, kjer je nadoknadil tri desetinke. Na koncu je za 15 stotink prehitel Švicarja Maura Caviezla, tretje mesto pa je z 31 stotinkami zaostanka zasedel Nemec Thomas Dressen, ki je po četrtkovi zmagi na smuku v Saalbachu znova potrdil, da trenutno smuča v izvrstni formi.

Kilde se je četrtič v karieri zavihtel na najvišjo stopničko svetovnega pokala, prvič po Val Gardeni decembra 2018, ko je bil najhitrejši v smuku. V superveleslalomu je zmagal drugič. Z zmago je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer se je z drugega mesta zavihtel pred rojaka Henrika Kristoffersena.

Zmagovita vožnja Kildeja

Prav tako je zdaj vodilni v specialni razvrstitvi superveleslaloma, kjer so smučarji zelo izenačeni. Pred tekmo v Saalbachu je bil v vodstvu Michael Mayer, z 28 točkami zaostanka pa so sledili trije. Zdaj je najboljši Kilde, ki je izkoristil napako Mayerja. Avstrijec je odstopil, Norvežan Kjetil Jansrud in Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki sta imela do te preizkušnje enako točk kot Kilde, pa sta končala na robu deseterice.

Martin Čater 21., Klemen Kosi 29.
Od slovenske četverice se je najbolje odrezal Martin Čater, ki je z dobro sekundo in pol zaostanka zasedel 21. mesto. Sicer so vsi slovenski smučarji že v zgornjem delu precej zaostali. Klemen Kosi je osvojil nove točke. Tik pred ciljem se je komaj rešil pred padcem, na 29. mestu pa je zaostal dve sekundi. Miha Hrobat je odstopil na prelomnici, tik pred njo pa je napako napravil Boštjan Kline, ki prav tako ni dokončal superveleslaloma.

Nastopi Hrobata, Kosija, Klineta in Čatra na superveleslalomu

Kosi: Vesel sem, čeprav vem, da zmorem precej več
"Nekaj neuspelih tekem mi je načelo samozavest v zadnjih dneh. Ampak zdi se mi, da sem vendarle smučal bolj odločno. Na koncu je to prineslo le dve točki. Točki sta vseeno dobrodošli. Vesel sem ju, čeprav vem, da zmorem precej več in upam, da bom na naslednjih tekmah to tudi dokazal,"
je dejal Kosi.

Koštomaj: Smučarji se na mehki progi niso znašli

Kljub 12 osvojenim točkam trener Grega Koštomaj ni bil zadovoljen s prikazanim. "Naši smučarji se v specifičnih pogojih, proga je bila mehka, niso znašli. Kljub temu, da smo imeli danes med dobitniki točk dva smučarja, nisem najbolj zadovoljen, saj niso izkoristili ugodnih številk med najboljšimi tridesetimi," je dejal Koštomaj, ki je nato postregel še z ocenama nastopov obeh dobitnikov točk.

Martin je konstanten, ampak ni presežka

Martin Čater je bil na 21. mestu najboljši Slovenec. Foto: EPA
Martin Čater je bil na 21. mestu najboljši Slovenec. Foto: EPA

"Martin je konstanten, ampak ni presežka, ki si ga vsi želimo in ga je vsekakor sposoben. Klemen s preveč napakami, a kljub temu točke. Dejstvo je, da so vsi naši fantje, predvsem v superveleslalomu, zreli za kaj več kot zgolj točke," je dodal Koštomaj, ki verjame v svoje varovance in ki jim bo v prihodnjih dneh namenil nekaj dni počitka. "Ekipa v tem trenutku to potrebuje, za spodbudo," še pravi nekdanji trener Ilke Štuhec.

Konec prihodnjega tedna tekmi v Naebi na Japonskem
Karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev se po tekmah v Avstriji, ki bi morale biti po prvotnem načrtu na Kitajskem, a je to organizatorjem preprečila preteča nevarnost koronavirusa, vendarle seli v Azijo. Naslednji konec tedna bosta namreč v japonski Naebi na sporedu veleslalom in slalom z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Končni vrstni red:           
 1. A.-A. KILDE     NOR    58,30
 2. M. CAVIEZEL     ŠVI    +0,15
 3. T. DRESSEN     NEM    0,31
 4. C. WALDER      AVT    0,52
 5. M. CASSE      ITA    0,61
 6. A. PINTURAULT    FRA    0,63
 7. T. GANONG      ZDA    0,64
 . A. SANDER      NEM    0,64
 9. K. JANSRUD     NOR    0,65
10. V. KRIECHMAYR    AVT    0,96
...                  
21. M. ČATER      SLO    1,53
29. K. KOSI       SLO    2,02
                    
Odstop: Hrobat, Kline, Mayer, Feuz ... 
Skupni vrstni red (31/44)                              
 1. A. A. KILDE    NOR     982
 2. H. KRISTOFFERSEN  NOR     903
 3. A. PINTURAULT   FRA     882
 4. M. MAYER      AVT     716
 5. B. FEUZ      ŠVI     697
 6. V. KRIECHMAYR   AVT     654
 7. T. DRESSEN     NEM     570
 8. D. PARIS      ITA     556
 9. C. NOEL      FRA     550
 10. K. JANSRUD     NOR     535
 ...                  
 14. Ž. KRANJEC     SLO     396
 50. Š. HADALIN     SLO     138
 85. M. ČATER      SLO     67
 97. K. KOSI      SLO     46
106. M. HROBAT     SLO     37
140. B. KLINE      SLO     10
Superveleslalom (5/8):                      
 1. A. A. KILDE     NOR    336
 2. M. CAVIEZEL     ŠVI    285
 3. K. JANSRUD     NOR    265
 4. M. MAYER      AVT    264
 5. V. KRIECHMAYR    AVT    262
 6. M. ODERMATT     ŠVI    185
 7. M. CASSE      ITA    177
 8. T. DRESSEN     NEM    164
 9. D. PARIS      ITA    145
10. T. GANONG      ŠVI    124
...                 
27. M. HROBAT      SLO    27
35. K. KOSI       SLO    16
37. M. ČATER      SLO    15
44. B. KLINE      SLO    10