Najboljša slovenska veleslalomista Ana Bucik in Žan Kranjec, med njima trener ženske reprezentance za tehnične discipline Grega Koštomaj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Najboljša slovenska veleslalomista Ana Bucik in Žan Kranjec, med njima trener ženske reprezentance za tehnične discipline Grega Koštomaj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Žan Kranjec je že desetletje stalnica veleslalomske elite. Ima dve zmagi v svetovnem pokalu, srebrno olimpijsko medaljo in tudi medaljo v skupnem seštevku discipline. V lanski sezoni je bil (v prvi polovici zime) trikrat na zmagovalnem odru. Ker v letošnji sezoni ne bo velikega tekmovanja (svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger), bo predvsem poskušal kdaj stopiti tudi na najvišjo stopničko tekme svetovnega pokala. 11. januarja 2020 bodo minila štiri leta od njegove zadnje zmage, ko je zablestel v Adelbodnu. Za preboj na sam vrh bo moral v hudi konkurenci smučati brezhibno in predvsem premagati velikega Marca Odermatta, ki se zdi nepremagljiv.

Kranjec je bil ob uvodu v lansko sezono v Söldnu drugi. Foto: Reuters
Kranjec je bil ob uvodu v lansko sezono v Söldnu drugi. Foto: Reuters

Kako premagati Odermatta?
"Če si toliko let med najboljšimi, moraš verjeti, da lahko vsakogar premagaš. Ni nujno, da ravno vsako tekmo, a v to moraš verjeti. Zadnja leta je Marc blestel na vseh terenih in ob vseh razmerah. Meni najbolj ustrezajo trde in strme proge, a verjamem, da sem lahko tudi na drugih terenih konkurenčen," nam je na četrtkovem medijskem dnevu povedal 30-letni Kranjec, ki bo v naslednjih dneh (predvidoma na ledeniku Saas Fee v Švici) poskušal narediti čim več dobrih zavojev, da utrdi samozavest.

V Adelbodnu poln samozavesti
Kdaj je bilo v karieri še posebej očitno, da je Kranjec na prizorišče prišel z veliko mero samozavesti, morda ob olimpijski medalji v Pekingu? "Takrat niti ne toliko. Poudaril bi svojo drugo zmago v svetovnem pokalu, ko sem se v Adelbodnu res počutil močnega in samozavestnega. Sem pa dovolj izkušen, da me tudi slabši nastop ne vrže iz tira. Takrat želim predvsem najti razloge za neuspeh, ni pa tako, da bi zato slabše spal ali bil tečen do vseh okrog sebe."

Sorodna novica Meta Hrovat zaradi bolečin v hrbtu še ni pripravljena na tekmovanja

Majhne težave hitro rešil
Tradicionalni poletni trening v Ushuai je uspel, na južni polobli je (tako kot kolega v reprezentanci Štefan Hadalin in Tijan Marovt) opravil 18 smučarskih dni. V vlogi pomočnika glavnega trenerja Klemna Berganta se je fantom pridružil Sergej Poljšak, nekdanji glavni trener ženske tehnične ekipe. Vse vendarle ni šlo vse gladko. "Trening je bil soliden, bolj mrzlo je bilo kot lani. Nekaj težav sem imel sicer s smučarskim čevljem, a mislim, da sem to težavo rešil. Gotovo je še prostor za napredek in to bom poskušal zdaj doseči v Saas Feeju." Nedvomno veleslalom ostaja Kranjčeva paradna disciplina, ni pa izključeno, da ne bo nastopil tudi na kakšni slalomski tekmi.

Cilji so visoki: čim več stopničk
Moški veleslalom v Söldnu bo 29. oktobra, dan prej pa se bodo pomerile še alpske smučarke. Slovensko reprezentanco za tehnične discipline je prevzel Gregor Koštomaj, ki je nekoč sodeloval z Ilko Štuhec, v zadnjih letih pa z moško ekipo za hitre discipline. "Sprememba je bolj za dekleta, sam se že delal v ženski ekipi in bil uspešen. Punce so pokazale, da imajo potencial. S trenerji dobro sodelujem, ne skrivamo želja po novih stopničkah." Ana Bucik je bila lani 14. veleslalomistka sezone svetovnega pokala, v tej sezoni bosta v boju za vrh verjetno tudi Andreja Slokar in Meta Hrovat, a ne že takoj na začetku sezone.

Andreja Slokar se po letu odsotnosti vrača v svetovni pokal. Foto: AP
Andreja Slokar se po letu odsotnosti vrača v svetovni pokal. Foto: AP

Nemirna žogica, ki jo je treba utiriti
"Vrnila se je tista iskra v očeh, vseeno pa se še ne počutim najbolje pripravljene," je Andreja Slokar pozvala k brzdanju previsokih pričakovanj. Lansko sezono je izpustila, koleno je zdaj v redu, a po daljši odsotnosti bo potrebovala nekaj časa, da ujame pravi ritem. "Andreja je kot nemirna žogica, ki jo je treba včasih utiriti, da dobro funkcionira. Ne sme imeti občutka, da nič ni v redu. Takšen značaj ima. Zelo je tekmovalna, nenehno želi napredovati, kar pa je seveda v športu zelo zaželeno," je komentiral Koštomaj, ki je bil (tako kot moška ekipa) zadovoljen s poletnim treningom v Argentini, pri čemer nam je zaupal, da je bilo vseeno na trenutke kar stresno.

Motivirani trenerji želijo čim prej na teren
"Sistem dela v tehničnih disciplinah je bolj stresen kot pri hitrih disciplinah. Včasih je kar šok. Na primer na smučiščih v Argentini je dogovorjeno, da ima vsak svojo progo, pa je vseeno zelo nervozno med trenerji, preden se usedemo na sedežnico. Vsak želi biti prvi. To bi morali enkrat posneti. Tako motiviranih delavcev zlepa ne vidiš, dvomim, da bi si običajen delavec tako močno želel priti zjutraj v tovarno, kot mi na smučišče." Tudi zdaj je za trenerje stresno obdobje, saj ob teh visokih temperaturah ni preprosto najti smučišč in terenov, ki bi omogočali dober trening na trdi podlagi.

Meta Hrovat upa, da bi se lahko vrnila vsaj v Killingtonu
Medtem ko Andreja Slokar deluje zelo sproščeno, pa se pri Meti Hrovat hitro opazi, da ne gre po načrtih. "Vse poletje sem imela težave z bolečinami v hrbtu, precej treningov sem izpustila. Tudi z zadnjih priprav v Argentini sem se vrnila prej. Manjka mi še količina kakovostnih treningov. Na uvodni tekmi v Söldnu me zagotovo ne bo. Zelo težko govorim o datumu svoje vrnitve. Po Söldnu sledi slalom v Leviju, ki ga nimam v načrtih, potem pa Killington. Kar nekaj časa je še do takrat. Bomo videli, usmerjeni smo bolj kratkoročno."