Aleksander Aamodt Kilde je v skupnem seštevku svetovnega pokala na četrtem mestu. Po hudem padcu tik pred ciljem v Wengnu je za Norvežana sezona že končana. Foto: EPA
Aleksander Aamodt Kilde je v skupnem seštevku svetovnega pokala na četrtem mestu. Po hudem padcu tik pred ciljem v Wengnu je za Norvežana sezona že končana. Foto: EPA

Kilde, zadnji dve zimi drugi smučar v karavani, je grdo padel v ciljnem S-ju proge, kjer je trikrat zmagal. Ob veliki hitrosti ga je odneslo v zaščitno ograjo ob cilju. Norvežana, ki je šel na progo z virozo, so v dolino evakuirali s helikopterjem, potem ko so mu reševalci namestili oranžno podvezo okrog desnega stegna. Po poročanju avstrijske televizije ORF ima Kilde odprt zlom v spodnjem delu leve noge.

"Upam, da je bilo to zadnjič. Nikoli več tri tekme zapored. To ni kritika prirediteljem. Upam pa, da bo to pomembna šola za vse prireditelje, zveze, tudi FIS, da se bodo naučili, da več ne pomeni vedno tudi boljše," je poudaril zmagovalec Marco Odermatt, ki pa ni edini, ki glasno opozarja na zgoščen urnik v Wengnu. V torek in sredo sta bila na progi Lauberhorn treninga, v četrtek nekoliko skrajšan smuk, kot nadomestna tekma za odpadlega v Beaver Creeku, v petek najdaljši superveleslalom v sezoni, danes najdaljši smuk v sezoni. V nedeljo nekatere čaka še slalom.

Hud padec Kildeja na smuku v Wengnu

Ryste: Morda smo šli prek svojih zmožnosti
"Imam občutek, da je vsega očitno preveč. Tudi zato, ker danes ni padel le Aleks. Morda smo šli prek svojih zmožnosti. Vseh teh poškodb si ne želimo, zato moramo storiti vse, da jih preprečimo," je za televizijo NRK povedal športni direktor norveške smučarske zveze Claus Ryste.

Sorodna novica Hud padec Kildeja v ciljnem S-ju zasenčil mojstrovino Odermatta

Hintermann: Časa za počitek je malo in utrujeni smo
"Program je poln in dnevi za nas so dolgi, časa za počitek pa je le malo in utrujeni smo. Vsi padci so se zgodili zaradi napak tekmovalcev, a mislim, da so bile te napake izsiljene," je bil neposreden švicarski smukač Niels Hintermann.

"Vidi se, koliko moči v tem športu potrebujejo tekmovalci. In Aleksu je je zmanjkalo. To ni normalno, saj je najmočnejši smučar na svetu," je padec Kildeja z besedami pospremil glavni trener avstrijske ekipe Marko Pfeifer.

Paris: Dvojni smukaški progam se mi ne zdi idealen
"Vsekakor tekme od nas zahtevajo zadnje atome moči. A nekje moramo nadomestiti odpadlo in veseli smo, da lahko tekmujemo. Po drugi strani se seveda vprašaš, ali je res treba voziti toliko tekem v enem koncu tedna. Dvojni smukaški progam se mi ne zdi idealen," je ocenil Italijan Dominik Paris.

Odermatt z zmago na znameniti progi Lauberhorn izpolnil glavni cilj sezone

Kriechmayr meni, da obremenitve niso prehude
Še najbolj so se trenutni sistem zagovarjali avstrijski tekmovalci, ki krivde za padce ne pripisujejo zgoščenemu urniku. "Seveda je obremenitev s tremi dirkami zapored velika, ampak saj treniramo tudi poleti. To je slab izgovor. Preprosto se je slabo izšlo in mislim, da obremenitve niso prehude. Veseli smo tekem in tudi, da je Wengen nadomestil eno od odpadlih," je razlagal eden najboljših tekmovalcev v hitrih disciplinah v zadnjem desetletju Vincent Kriechmayr.

"Naš šport je nevaren in trenutno se mi ne zdi prav nič nevarnejši kot v vseh zadnjih letih. Verjetno gre za splet nesrečnih okoliščin, da je prav zdaj grdo padlo nekaj res odličnih tekmovalcev," je dodal Otmar Striedinger.

Zmagoviti nastop Marca Odermatta na smuku v Wengnu