Ena najboljših veleslalomistk zadnjega desetletja Viktoria Rebensburg (14 zmag v svetovnem pokalu v tej disciplini), ki je v soboto prvič zmagala še na smukaški tekmi, se je na nedeljskem superveleslalomu poškodovala in sezone je zanjo konec. Foto: Reuters
Ena najboljših veleslalomistk zadnjega desetletja Viktoria Rebensburg (14 zmag v svetovnem pokalu v tej disciplini), ki je v soboto prvič zmagala še na smukaški tekmi, se je na nedeljskem superveleslalomu poškodovala in sezone je zanjo konec. Foto: Reuters
Kranjec: Na paralelnih tekmah gredo tekmovalci čez svoje meje

Najprej jo je na sobotnem slalomu v Chamonixu skupil Marc Digruber. 31-letni Avstrijec si je v finalu poškodoval koleno. Včeraj je imel uspešno operacijo, o koncu kariere še ne razmišlja.

Na nedeljskem ženskem superveleslalomu v Garmischu sta na poledeneli in nevarni progi padli Viktoria Rebensburg in Sofia Goggia. Nemka, ki je v soboto dobila smuka, je do cilja sicer prismučala po eni nogi, toda pregled v bolnišnici je razkril, da si je na drugi nogi zlomila glavo golenice. Počivati mora vsaj šest tednov.

Padca Viktorie Rebensburg in Sofie Goggia

Sezono je končala tudi smukaška olimpijska prvakinja Sofia Goggia, ki je priletela v zaščitno mrežo in si zlomila levo roko. Še en Italijan je imel smolo, in sicer Simon Maurberger. Na paralelnem veleslalomu mu je šlo dobro, prebil se je do četrtfinala, kjer je zletel s proge, strgal kolenske vezi in si poškodoval meniskus. Operirali so ga v Brixnu. Pred njim sta se v tej sezoni poškodovala že dva Južnotirolca, Manni Mölgg in Dominik Paris.

Padec Simona Mauerbergerja na paralelnem veleslalomu

Športniki le statisti v šovu
Včerajšnji paralelni veleslalom, na katerem je Žan Kranjec osvojil peto mesto, je spet poskrbel za burne odmeve. Dejstvo je, da na takšnih tekmah pogosto odloča sreča, presenečenja so precej pogosta. Alexis Pinturault, ki je izpadel v osmini finala (hitrejši je bil Nemec Alexander Schmid, ki je nato v četrtfinalu izločil še Žana Kranjca), je na Twitterju zapisal, da se počuti izigranega in da so športniki le statisti v šovu. "Od kdaj je v športu sreča pomembnejša od uspešnosti," se sprašuje Francoz.

Da bi bili na paralelnih progah obe progi enako hitri, se redko zgodi. V Chamonixu je bila modra proga hitrejša od rdeče, na kateri je v osmini finala tekmoval Pinturaux. Le v šestnajstini finala so smučarji tekmovali na obeh progah, od osmine finala pa je štela le ena vožnja. Komur je žreb namenil modro progo, je bil tako v prednosti.

Sorodna novica Žana Kranjca nihče ni premagal, a vseeno je bil le peti

Celo zmagovalcu Loicu Meillardu uspeh – z včerajšnjo zmago je osvojil tudi mali kristalni globus za seštevek paralelnih disciplin – ni prav veliko pomenil. "Samo dve tekmi sta bili (Alta Badia, Chamonix), veliko več bi bilo vredno, če bi osvojil slalomski ali veleslalomski globus."

Tumler z veliko sreče do finala
Trener slovenske reprezentance Klemen Bergant je v pogovoru za Val 202 prav tako poudaril, da na paralelnih tekmah veliko vlogo igra sreča, ki je denimo Žan Kranjec ni imel, saj je v četrtfinalu izpadel, čeprav tekmec ni bil hitrejši. "Paralelne tekme so pač takšne. Thomas Tumler, ki je bil v finalu, je imel veliko sreče, niti približno ne sodi v finale. Modra proga je bila predvsem v spodnjem delu hitrejša. Takšen format z eno vožnjo v izločilnih bojih ni pravičen ..."

Slovenca sta iztržila več kot na decembrski tekmi v Alti Badii. Bergant: "V Alti Badii je proga položna, prednost imajo močnejši in težji tekmovalci, v Chamonixu pa je bilo več tehničnih delov. Zadovoljni smo tako s Kranjcem kot s Hadalinom, ki je v prvi vožnji kvalifikacij smučal zelo dobro, v šestnajstini finala pa je proti Fordu izgubil le za štiri stotinke."

Bergant zadovoljen s smučanjem Kranjca in Hadalina