Slovenski alpski smučarji bodo jutri ušli poletju in se odpravili na trening v zimsko Ushuaio. Foto: Sloski.si
Slovenski alpski smučarji bodo jutri ušli poletju in se odpravili na trening v zimsko Ushuaio. Foto: Sloski.si

Moška in ženska reprezentanca za tehnične discipline se po dveh letih odpravlja na trening v Argentino. Smučarji bodo tam prebili štiri tedne, kjer načrtujejo zelo kakovosten trening v pravih zimskih razmerah, tako da bodo progo tudi polili in bo tako kot na tekmah. "Pravijo, da so pogoji dobri, zato komaj čakam," je na druženju z novinarji povedal srebrni iz Pekinga Žan Kranjec.

Andreja Slokar: Najprej testiranje opreme, nato iskanje hitre linije

Štefan Hadalin, ki je predčasno končal lansko sezono, je znova na pravi poti. "Na začetku maja sem se začel pripravljati na novo sezono. Naredil sem nekaj sprememb pri kondicijski pripravi, kjer sem menjal trenerja (to je Blaž Petkovšek; op. a.). Zdaj se počutim zelo dobro in zelo dobro sodelujeva. Ob koncu julija smo že naredili prve snežne treninge v Švici in zdaj že komaj čakam Argentino."

To je privilegij!
Hadalin se zaveda, da je lahko ravno poletni trening na južni polobli tisti kamenček v mozaiku, ki prinese uspešno zimo: "Po dolgem času bomo imeli ta privilegij, da bomo lahko tam trenirali. To me zelo veseli. Tam je tempo vedno zelo naporen, saj je veliko smučarskih dni, ker gre praktično za osrednji kamp pred sezono. To pomeni, da bomo veliko delali na tehniki, preizkušanju opreme in različnih postavitev."

Slovenski smučarji za en mesec na ognjeno zemljo

V Ushuaii do 5. septembra
Pred Argentino so člani in članice reprezentance za tehnični disciplini že bili na snegu, en teden so prvi del poletnih priprav opravili na ledeniku Saas Fee. "Proti pričakovanjem so za nami presenetljivo zelo uspešne priprave. Lani smo lahko trenirali le tri dni, letos pa vseh sedem načrtovanih dni na snegu," je povedal trener moške ekipe Klemen Bergant,

"Naš načrt je, da izpeljemo vsaj 17 smučarskih dni, domov pa se bomo vrnili 5. septembra. Vmes bomo reprezentantom ponudili tudi dvakrat po dva dneva premora, da bodo normalno zdržali trening do konca in da bodo treningi lahko kakovostni," je še dejal Bergant.

Meta Hrovat z nahrbtnikom po Šrilanki
Andreja Slokar, ki je imenitno končala lansko sezono – z zmago na slalomu svetovnega pokala v Meribelu –, v novem pripravljalnem obdobju ni bila veliko na smučeh. “Od konca sezone nismo smučali veliko, za seboj imam dva tedna na snegu. Letos več delamo na kondicijski pripravi. Bila sem tudi na morju, a pravi dopust sem si vzela že aprila. V Argentini bomo prvi teden testirali opremo, nato pa se že začne iskanje pravih linij.” Po novem je v njeni ekipi tudi Špela Pretnar.

Sorodna novica Tudi Mikaela Shiffrin zgrožena nad stanjem ledenikov

Še manj smučarskih dni (7) ima za zdaj Meta Hrovat (po slovesu od Livia Magonija bo letos trenirala pod vodstvom Denisa Šteharnika) vendar se s tem ne obremenjuje: "Po koncu sezone sem si vzela daljši premor od smučanja. Sprva sem šla z nahrbtnikom na dopust v Šrilanko. Nato sem počasi začela fizično pripravo, kjer pa sem tudi veliko časa namenila stvarem, ki jih rada počnem. Tako sem veliko plezala in bila v hribih. Šele zdaj smo se ravno dobro vrnili s prvega snežnega treninga v Švici."

Odhod v Argentino je logičen, saj so razmere na evropskih ledenikih vse slabše. Na to je pred dnevi v Saas Feeju v Švici opozorila tudi Mikaela Shiffrin: "Razlika v primerjavi z lanskim letom je precej drastična. Snega je zelo malo, kjer pa je, je umazan. Morda že v bližnji prihodnosti ne bomo več mogli trenirati na ledenikih."

Nova sezona svetovnega pokala se bo čez dva meseca in pol tradicionalno začela z veleslalomom v Söldnu.

Posnetek smučanja Ane Bucik konec julija v Saas Feeju:

i