Žan Kranjec je bil v tej sezoni enkrat na stopničkah, na zadnjem veleslalomu v Banskem pa je osvojil šesto mesto. Zagotovo ima dovolj kakovosti, da lahko jutri pride na zmagovalni oder. Foto: EPA
Žan Kranjec je bil v tej sezoni enkrat na stopničkah, na zadnjem veleslalomu v Banskem pa je osvojil šesto mesto. Zagotovo ima dovolj kakovosti, da lahko jutri pride na zmagovalni oder. Foto: EPA
Odermatt zadovoljen s pripravo vitranške strmine

Pred finalom svetovnega pokala v Lenzerheideju so se alpski smučarji ustavili še v Kranjski Gori, kjer bo v soboto veleslalom, v nedeljo pa slalom za svetovni pokal. Tekma pred praznimi tribunami se bo v obeh dneh začela ob 9.30, prenos bo na TV SLO 2. Finale bo ob 12.30. Na nedeljskem slalomu se bosta Kranjcu in Hadalinu pridružila še Tijan Marovt in Aljaž Dvornik. Posebna sezona je prinesla tudi nepričakovane ugodnosti, tako da so Slovenci lahko veliko trenirali: "Poligon smo lahko imeli od 8.00 zjutraj do 16.00 popoldne, za cel dan, česar najbrž nikoli več ne bomo imeli. Je prednost in ni prednost, saj je tukaj treniralo tri četrt celotnega svetovnega pokala. Vsi najboljši tekmovalci so tukaj tekmovali, vsi poznajo ta breg. Je pa dobrodošlo, da smo doma, veliko lažja logistika, manj potovanj," je na današnji novinarski konferenci povedal trener za tehnični disciplini Klemen Bergant.

Sorodna novica Ko zmanjka barve, zlivajo na sneg kar teran

Cilj: izboljšati 5. mesto iz leta 2018
Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta tako do podrobnosti spoznala teren, ki bo gostil veleslalom in slalom za svetovni pokal v Kranjski Gori. "Zelo sem vesel, da smo lahko več trenirali na poligonu, bo zanesljivo en plus jutri. Danes sem preizkusil teren, proga je dobra, verjamem, da bo dobra tekma. Je pa v zgornjem delu zapadlo nekaj snega, ki ga morajo odstraniti," je dejal Kranjec, za katerim je sezona z vzponi in padci, nenadejanim premorom zaradi poškodbe hrbtne mišice ter z osebno tragedijo po smrti očeta. "Vsekakor je lažje, ko znova prideš v ritem. Na treningih je bilo sicer nekaj več nihanj. Če pokažem najboljše smučanje, sem lahko zelo hiter, konkurenčen najboljšim," je dejal Kranjec, ki je bil na domačem veleslalomu najvišje pred tremi leti, peti.

Pred tremi leti je imel Žan najboljši material, zdaj pa ne več. Opremljevalec nam obljublja nov prototip. Težave so, ko je agresiven, suh, mrzel sneg, tega sicer v Kranjski Gori ne pričakujem.

Klemen Bergant

Rossignol zdaj ne pomeni več prednosti
Za Žana Kranjca so cilji seveda biti del najboljše peterice, ne skriva pa tudi, da bi želel biti enkrat tudi na stopničkah na domači tekmi. Nastopil bo tudi v nedeljo na slalomu, v katerem pa so cilji nekoliko skromnejši, nastopiti v drugi vožnji in odščipniti vsaj kakšno točko. V tej sezoni mu to na slalomih še ni uspelo. Kljub težavam, ki so ga spremljale čez sezono, je Kranjec v veleslalomskem seštevku trenutno sedmi veleslalomist zime, na svetovni startni listi je v disciplini še mesto višje. V Banskem je Klemen Bergant poudaril, da so imeli nekateri tekmovalci boljši material. "Pred tremi leti je imel Žan najboljši material, ampak konkurenca je v tem času naredila velik korak naprej. Pred nekaj leti, če si imel Rossignol, si imel prednost, zdaj pa ne več. Opremljevalec nam obljublja nov prototip. Težave so, ko je agresiven, suh, mrzel sneg, tega sicer v Kranjski Gori ne pričakujem."

Kranjec v soboto po najboljši rezultat na Pokalih Vitranc

Štef vse boljši v veleslalomu
Tudi Štefan Hadalin je vesel, da je lahko treniral doma: "Super je bilo, da smo v Kranjski Gori dobili nekaj več priložnosti za trening. Imam vse kvalitete, da se lahko po tem bregu dobro in hitro smučam, želim si dobre izvedbe štirih voženj in nič drugega," je povedal Vrhničan, ki je saniral poškodbo hrbta, zaradi katere na svetovnem prvenstvu v Cortini ni branil srebra v kombinaciji. Njegova letošnja sezona je solidna, saj redno osvaja točke svetovnega pokala, zagotovo pa bi si želel kakšen vrhunski rezultat več. Najboljši dosežek v sezoni svetovnega pokala mu je malce presenetljivo uspel v veleslalomu - v Banskem je bil 9. Na slalomih je bil v tej sezoni trikrat v najboljši petnajsterici, v Cortini pa mu je na SP-ju dosežek sezone uspel s sedmim mestom na slalomu. "Poleti sem spremenil določene stvari, očitno sem se našel z materialom, so se mi stvari postavile, tako da sem lahko tudi na daljših progah in postavitvah bolj konkurenčen, tudi v veleslalomu."

Štartna lista:
 1  L. DE ALIPRANDINI  ITA 
 2  L. MEILLARD        ŠVI 
 3  F. ZUBČIĆ          HRV 
 4  A. PINTURAULT      FRA 
 5  M. ODERMATT        ŠVI 
 6  M. FAIVRE          FRA 
 7  Ž. KRANJEC         SLO 
 8  A. SCHMID          NEM 
 9  G. CAVIEZEL        ŠVI 
10  J. MURISIER        ŠVI 
11  S. BRENNSTEINER    AVT 
12  T. FAVROT          FRA 
13  H. KRISTOFFERSEN   NOR 
14  L. NESTVOLD H.     NOR 
15  M. SCHWARZ         AVT 
...
27  Š. HADALIN         SLO