Slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah je v pripravljalnem obdobju zelo dobro trenirala na evropskih ledenikih, vse pa bodo povedale prve tekme v Lake Louisu in Beaver Creeku. Tja bo odpotovala četverica Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Boštjan Kline in Martin Čater. Klemen Kosi trenutno še ni nared za največja tekmovanja. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah je v pripravljalnem obdobju zelo dobro trenirala na evropskih ledenikih, vse pa bodo povedale prve tekme v Lake Louisu in Beaver Creeku. Tja bo odpotovala četverica Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Boštjan Kline in Martin Čater. Klemen Kosi trenutno še ni nared za največja tekmovanja. Foto: Smučarska zveza Slovenije

"V zadnjem obdobju konec oktobra smo trenirali na ledeniku Pitztal, kjer smo imeli res dobre razmere. Proga je bila odlično pripravljena, na progi niti ni bilo gneče, tako da smo dobili to, kar smo si želeli. Zdaj nas čaka še nekaj dni v Ameriki, kamor se odpravljamo v sredo, oprema pa je že na poti in res si želim, da bomo potem tam lahko še dokončali delo, kot smo si ga začrtali. Fantje so za zdaj zdravi, občasno se le malenkostne težave s hrbtom pojavijo pri Mihi Hrobatu, ki pa jih lahko rešujemo sproti. Tudi Klemen Kosi se je že vrnil na smuči in je z drugim trenerjem že opravil tri smučarske dni. Za zdaj smo več treninga poudarili na tehničnem smučanju, zato nekih primerjav še nismo imeli," je na novinarski konferenci povedal glavni trener za hitre discipline Gregor Koštomaj, s katerim smo sicer opravili obširnejši intervju.

Boštjan Kline se dobro počuti na novem materialu

Ameriški sneg ne sme biti izgovor za slabši nastop
V Copper Mountainu je že Ilka Štuhec, ki je tja odpotovala konec minulega tedna. "Informacija je, da je zgornji del zelo dober, spodnjega pa še pripravljajo, ker so dnevne temperature precej visoke. V Copper Mountainu bo večina tekmovalcev svetovnega pokala. A bomo to vsekakor poskusili unovčiti, želimo dobiti že nekaj podatkov skozi primerjave, in 'našpičiti kopja', da bodo ostra in učinkovita na dan tekmovanja," je dodal Koštomaj. Slovenci so imeli v preteklosti v Severni Ameriki pogosto težave, poudarjali so, da se ne morejo privaditi na drugačen sneg. Koštomaj: "Sneg ne more biti in ne sme biti izgovor za kakšne slabše nastope ali mogoče že vnaprej predajanje."

Čater opaža napredek
Martin Čater je prepričan, da je naredil korak naprej: "Letos se res veselim začetka sezone. Zanima me, kaj smo naredili. Mislim, da napredek je. Zdaj potujemo v Ameriko v Copper Mountain, kjer bomo natrenirali še zadnje finese. Nato sledi Kanada, kjer upamo, da se bo vse dobro začelo. V pripravljalnem obdobju nismo delali bistvenih sprememb, bilo pa je več poudarka na veleslalomu. Tudi sam sem se želel tukaj precej izboljšati, saj vseeno vse izhaja od tukaj. Na treningih mi je to že dobro uspevalo, zdaj pa moram to še prenesti v hitri disciplini. Tudi na vseh drugih področjih sem naredil napredek. Kar se tiče nastavitev in opreme, nas čakajo le še finese, predvsem prilagoditve na drugačen ameriški sneg. Zelo sem vesel, da se ponovno vračajo tudi gledalci, da bo v cilju spet boljše vzdušje."

Sorodna novica Čatra prebudili adrenalinski izzivi, Klineta nov material

Kosija ne bo v Severni Ameriki
Klemen Kosi, ki je lani decembra na treningu smuka na Stelviu v Bormiu padel in si huje poškodoval koleno, se uspešno vrača na sneg: "Pripravljalno obdobje je potekalo dokaj po načrtu, zelo delavno je bilo. Vedel sem, da me čaka trnova vrnitev. Treba je iti korak za korakom, zato tudi ne potujem v Severno Ameriko. Zame je pripravljen posebni program, da se počasi približam tekmovalnemu smučanju. Zdaj že navezujem zavoje iz robnika na robnik, počasi pa bom začel voziti tudi med količki. Odločili smo se, da bom tem korakom lažje sledil v Evropi, zato smo s trenerji tudi pripravili tak program." 22-letni Nejc Naraločnik bo to sezono tekmoval predvsem v evropskem pokalu, občasno pa tudi v svetovnem: "Toliko, kot sem treniral letos, še nisem nikoli. Vsak trening kamp smo imeli odlične razmere. Zdaj imamo še en teden treninga v Copper Mountainu, da se čim bolje pripravimo na drugačen sneg."

Leitinger zaradi poškodbe že končal sezono

Avstrijec Roland Leitinger, ki je odlično začel sezono in na veleslalomu v Söldnu osvojil 2. mesto, se je po poročanju ORF-a na treningu v Reiteralmu hudo poškodoval. Zaradi strganih kolenskih vezi je sezona zanj končana. Podobna poškodba je Leitingerju vzela že olimpijske igre 2018.