Aleksander Aamodt Kilde je na petkovem smuku slavil peto zmago v sezoni in prevzel vodstvo v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Aleksander Aamodt Kilde je na petkovem smuku slavil peto zmago v sezoni in prevzel vodstvo v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Foto: EPA
Sorodna novica Kilde tokrat v Wengnu pred Odermattom, Čater kar deseti

Smuk z najlepšo kuliso – slovite gore Eiger, Mönch in Jungfrau se zdijo kot na dosegu roke – se bo začel ob 12.30. Če so danes smučarji tekmovali na skrajšani progi (čas zmagovalca Kildeja je bil 1:42), bodo v soboto noge v cilju močno pekle, saj bodo tekmovalci na progi skoraj minuto dlje. Glavni favoriti so vsi trije, ki so bili danes na zmagovalnem odru: Aleksander Aamodt Kilde, Marco Odermatt in trikratni zmagovalec smuka v Wengnu Beat Feuz.

Feuz bo s številko 3 nastopil tik pred Martinom Čatrom, Kilde ima številko 9, Odermatt 11. Prenos bo na TV SLO 2.

Kriechmayr in njegov smuk s plugom

Za enega ključnih delov se je danes izkazal vstop v zavoj Brüggli. Številni so morali tam na silo zmanjšati hitrost, da so ohranili pravo linijo. Vincent Kriechmayr in Martin Čater sta se odločila za smučanje v plugu (klinu), torej za tehniko, ki jo uporabljajo začetniki.

Avstrijec je imel tudi sicer zanimiv dan. Potem ko je v četrtek dobil zeleno luč Fisa za nastop na tekmi, je dopoldne na bizaren način opravil trening, da je zadostil pravilom: pognal se je s štarta, nato pa se takoj ustavil. Na tekmi je osvojil 12. mesto.

Kako je Kriechmayr opravil s treningom Wengna?

Svetovni prvak v smuku je bil pred dnevi pozitiven na covid-19, po negativnem PCR-testu pa je lahko tekmoval na četrtkovem superveleslalomu. Fis mu je dovolil nastop na obeh smukih, čeprav v torek in sredo ni opravil nobenega treninga.

Od trojice Slovencev lahko spet največ pričakujemo od Martina Čatra, ki mu proga v Wengnu leži. "Imel sem zelo dobre dele in tudi nekaj napak. Na nekaterih odsekih bi bil lahko tudi malce hitrejši, naredil malo bolj natančno. Rezultat je kar zadovoljiv. Danes se regeneriram, jutri pa še enkrat na polno," je razmišljal po petkovem 10. mestu, kar je njegov najboljši rezultat v sezoni.

Od Slovencev je na smukih v Wengnu najvišje segel Andrej Jerman, ki je bil leta 2011 četrti.

Nastop Čatra na skrajšanem smuku v Wengnu
Štartna lista :
 1  M. MAYER           AVT
 2  R. BAUMANN         AVT
 3  B. FEUZ            ŠVI
 4  M. ČATER           SLO
 5  D. PARIS           ITA
 6  D. SCHWAIGER       NEM
 7  V. KRIECHMAYR      AVT
 8  M. BAILET          FRA
 9  A. A. KILDE        NOR
10  C. INNERHOFER      ITA
11  M. ODERMATT        ŠVI
13  J. CLAREY          FRA
15  O. STRIEDINGER     AVT
17  M. FRANZ           AVT
19  B. BENNETT         ZDA
30  B. KLINE           SLO
44  M. HROBAT          SLO