Zasneženi ledenik Rettenbach bo ta konec tedna gostil uvodni tekmi 55. svetovnega pokala v alpskem smučanju. V soboto (10.00/13.00) bodo v veleslalomu tekmovale ženske, v nedeljo (10.00/13.15) moški. Prenosa obeh tekem bosta na TV Slovenija 2. Na fotografiji Žan Kranjec, ki je lansko sezono odprl s stopničkami (3. mesto). Foto: EPA
Zasneženi ledenik Rettenbach bo ta konec tedna gostil uvodni tekmi 55. svetovnega pokala v alpskem smučanju. V soboto (10.00/13.00) bodo v veleslalomu tekmovale ženske, v nedeljo (10.00/13.15) moški. Prenosa obeh tekem bosta na TV Slovenija 2. Na fotografiji Žan Kranjec, ki je lansko sezono odprl s stopničkami (3. mesto). Foto: EPA
Hrovatova, Robnikova in Bucikova se veselijo uvoda v zimo v Söldnu

Kranjec je preteklo sezono odprl s tretjim mestom v Söldnu in z zmago v Adelbodnu januarja prvič oblekel rdečo majico vodilnega veleslalomista, a je na koncu po odpadlih dveh veleslalomih pristal na četrtem mestu v seštevku te discipline. Letošnje pripravljalno obdobje je (tudi v družbi Henrika Kristoffersena) preživel na ledenikih (Saas Fee, Mölltal), na treningih mu je šlo dobro. "Sem hiter na treningih, ampak se na to ne zanašam preveč. Prepričan sem, da nima smisla, da bi se po treningih tolkli po prsih, je pa gotovo dobrodošlo, da si konkurenčen. Imel sem veliko časa, da sem predelal, kar se je zgodilo ob koncu pretekle sezone. Samozavest je še vedno visoka oziroma še višja, ker vem, da sem blizu in da imam možnosti za najvišja mesta in mogoče tudi globus. To mi daje veliko dodatne motivacije," je prepričan smučar iz Bukovice pri Vodicah, ki bo letos višje meril tudi na slalomskih tekmah.

Smučarski kros: Tekme v Innichenu ne bo

V smučarskem krosu, v katerem tekmuje Filip Flisar, se bo sezona svetovnega pokala začela 3. decembra v Val Thorensu, teden pozneje sledi še preizkušnja v Montafonu. Negotovosti je veliko, prireditelji tekme v Innichenu na Južnem Tirolskem so zaradi pandemije že odpovedali preizkušnjo, ki bi morala biti konec decembra.

V nedeljo bo od Slovencev tekmoval še Štefan Hadalin, oba pa bosta poskušala v teh dneh na progah, politih z vodo (takšne razmere bodo tudi v nedeljo), dokončno izpiliti formo.

Smučarji pilijo še zadnje podrobnosti pred Söldnom

"Letos je vse mogoče"
Sezona bo posebna. Kot pravi Markus Waldner, vodja smučarskih tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi, je ključno, da tekmovanja bodo, saj gre za preživetje. "Rešitve v sili, kot so spremembe lokacij tekem, so povsem mogoče. Letos je vse mogoče." Vse kaže, da vso sezono ob progi in v ciljni areni ne bo gledalcev. "Težko si je predstavljati, da bo ob prečkanju ciljne črte edini zvok uradnega napovedovalca in tvojih reprezentančnih kolegov, ki ti bodo zaploskali," je eno od posebnosti v novi sezoni pojasnil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki bo branil naslov zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala. Čeprav je v lanski zimi zmagal le enkrat, je imel na koncu 54 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Alexisom Pinturaultom. Francoza, ki je med drugim dobil lansko tekmo v Söldnu, Kilde tudi v novi sezoni šteje za največjega konkurenta v boju za veliki kristalni globus ob rojaku Kristoffersenu.

Meta Hrovat in Žan Kranjec pred prvo tekmo v Söldnu

Meta Hrovat več trenirala superveleslalom
Sezona pri ženskah se bo v soboto začela brez Mikaele Shiffrin, ki se je nastopu odpovedala zaradi težav s hrbtom. Od Slovenk bodo tekmovale Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Neja Dvornik. Vse so bile, tako kot Kranjec in Hadalin, na testiranju na novi koronavirus negativne. Glavna slovenska adutinja Meta Hrovat, ki se je po lanski sezoni odločila, da bo trenirala s svojo ekipo, tekmo pričakuje dobro razpoložena: "Nimam nobenih bolečin, lahko treniram. Kot si z ekipo zamislimo, ni se treba prilagajati, kar je zelo pomembno, ker sem le tako sposobna dati svoj maksimum," je povedala za TV SLO. Njen trener Matija Grašič pa je pojasnil, da so se letos posvetili tudi superveleslalomskim treningom. Tudi skokom, kar bo dobra iztočnica za veleslalom. Lani je Hrovatova po spodbudnem prvem nastopu v finalu Söldna odstopila, najboljša Slovenka je bila tako Tina Robnik z 11. mestom.

Sorodna novica Naj se film odvrti do konca, seveda z medaljo v Cortini

Robnikovi ustreza söldenska strmina
"V prejšnjih dveh sezonah mi je šlo v Söldnu dobro, to mi daje samozavest. Načeloma mi ta tekma kar leži," je povedala Tina Robnik, ki je z Ano Bucik ostala sama v ženski reprezentanci. Na prvi progi v Söldnu bo imela Robnikova gotovo še lepo progo, saj bo štartala v prvi jakostni skupini. "Trenutna forma je dobra, nekoliko težav je bilo le v drugi polovici septembra, pri Ani zaradi manjše poškodbe, pri Tini pa zaradi zdravja," je trenutno pripravljenost ocenil trener Sergej Poljšak. Ana Bucik je bila poleti boljša na veleslalomskih kot na slalomskih treningih. "Veselim se tekme, mislim, da smo lahko konkurenčne najboljšim." 27-letna Primorka je v karieri osemkrat osvojila veleslalomske točke, najboljša je bila na letošnji Zlati lisici, ko je s 14. mestom zaokrožila slovenski uspeh. Meta Hrovat je bila tretja, Tina Robnik šesta. Takšen dosežek bi v soboto vse zadovoljil.