Štartna lista za sobotni veleslalom:
 1  L. MEILLARD        ŠVI
 2  L. NESTVOLD HAUGEN NOR
 3  M. ODERMATT        ŠVI
 4  T. FORD            ZDA
 5  F. ZUBČIĆ          HRV
 6  A. PINTURAULT      FRA
 7  H. KRISTOFFERSEN   NOR
 8  A. SCHMID          NEM
 9  V. MUFFAT-JEANDET  FRA
10  L. DE ALIPRANDINI  ITA
11  J. MURISIER        ŠVI
12  G. CAVIEZEL        ŠVI
13  M. FAIVRE          FRA
14  E. READ            KAN
15  A.-A. KILDE        NOR
...                       
47  Š. HADALIN         SLO

"Na koncu pride najstrašljivejši klanec. 60-odstotna naklonina. Praktično zmanjka tal pod nogami. Mladi tekmovalci imajo kar velike oči in se sprašujejo, kako naj to sploh presmučajo," je v oddaji Dobro jutro na TV SLO o enem najprestižnejših prizorišč razmišljal Matjaž Vrhovnik, nekdanji smučarski reprezentant, ki je prav v Adelbodnu slavil svojo edino zmago v svetovnem pokalu.

Uspelo mu je februarja leta 2000, ko so v Adelbodnu izpeljali sploh prvi slalom. Kot se spominja Vrhovnik, je bil takrat v odlični formi, osvojil je novo slalomsko tehniko s kratkimi smučmi in ga prav nič ni moglo zmotiti. Drugo mesto je z 21 stotinkami zaostanka osvojil Kjetil Andre Aamodt, tretji pa je bil Mario Matt.

"Prišli so številni moji navijači iz Novega mesta. Eden od njih (Aleš) je celo stavil name tisti dan in so imeli potem zelo sproščeno pot do doma," je Vrhovnik, ki je že nekaj let strokovni komentator na TV SLO, razkril eno od zanimivosti tistega nepozabnega dne.

Sorodna novica Pinturault zmagovalec Adelbodna, Kranjca ustavile bolečine v hrbtu

Denarna nagrada za ta velik uspeh ni bila najvišja, Matjaž Vrhovnik se spominja, da je Mitja Kunc tisto sezono za zmago v Južni Koreji "pospravil" več.

Vabljeni k ogledu videoposnetka, v katerem je komentator alpskega smučanja Urban Laurenčič tudi opisal, kako se po navadi ob glasnem navijanju Švicarjev tresejo tribune. Letošnja tekma seveda mineva brez gledalcev, tandem Laurenčič-Vrhovnik dogajanje komentira iz ljubljanskega studia.

Matjaž Vrhovnik podoživel zmago v Adelbodnu leta 2000
Braathen v cilju Adelbodna padel in se poškodoval

Na petkovem veleslalomu je bil na obeh progah najboljši Alexis Pinturault, Štefan Hadalin je osvojil 19. mesto. V soboto bo v Adelbodnu še en veleslalom (ob 10.30 ga bo odprl Švicar Loic Meillard, Hadalin ima številko 47), v nedeljo pa še slalom. Žan Kranjec, lanski junak veleslaloma v Adelbodnu, je zaradi bolečin v hrbtu odpotoval domov in že danes ni tekmoval.

Konec sezone za Braathna
V še slabšem spominu bo današnji dan ostal Lucasu Braathnu. Norvežan je v finalu po zadnjih vratih izgubil nadzor nad smučmi in hudo padel. Zaradi strganih kolenskih vezi ne bo mogel na smuči vsaj pol leta.

Skupil jo je še en Norvežan - Atle Lie McGrath. Tudi on si je ob padcu (na prvi progi) poškodoval koleno. Operacija ne bo potrebna, bo pa moral počivati šest tednov, tako da verjetno ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu.

Zahtevna (in na koncu izjemno strma) proga je danes terjala svoj davek - poškodovala sta se Norvežana Braathen in McGrath. Foto: EPA
Zahtevna (in na koncu izjemno strma) proga je danes terjala svoj davek - poškodovala sta se Norvežana Braathen in McGrath. Foto: EPA