"Ogromno ljudi srečaš tu in te pozdravljajo. Za dve tretjini ne vem, kdo so. Je pa lepo, da se ljudje spominjajo starih časov," nam je povedal Tone Vogrinec, dolga leta prvi mož slovenskega alpskega smučanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Številka ena? Ne. Imamo toliko uspešnih športnih panog. V četrtek so rokometaši v Morači pred 5000 gledalci premagali Črno goro ... Vseeno pa še velja, da so alpsko smučanje, pa tudi skoki in teki v srcih Slovencev. To bo še naprej zanimiv boj za prevlado (smeh)."

Vse bolj oddaljen je spomin na čase, ko so vitranški junaki s Križajem, Petrovićem in Koširjem na čelu v Podkoren privabljali deset tisoč in več navijačev. "Imeli smo res močno reprezentanco, zdaj pa niti kvote ne moremo izpolniti. Lahko bi imeli šest tekmovalcev na startni listi, pa imamo štiri. In praktično je le Žan Kranjec kandidat za sam vrh."

"Vseeno se ne bojim, da v prihodnje ne bi bilo uspešnih posameznikov, toliko je smučarija vendarle še prisotna v Sloveniji. A če hočemo, da bo konkurenca na treningih večja, bo treba nekaj storiti. Včasih smo bili v najmlajših kategorijah, na primer na pokalu Topolino, ekipno med najmočnejšimi. Če ni te piramide spodaj, potem tudi na vrhu ne bo dovolj tekmovalcev. Znotraj moštva mora biti močna konkurenca, potem lahko dobimo nove šampione."

Kdor misli, da A-reprezentanca nima najboljših pogojev, to ne drži. Imajo takšne pogoje kot najboljše ekipe, a kaj ti pomaga, če imaš le enega vrhunskega tekmovalca.

Tone Vogrinec

Razmere za treninge imajo reprezentantje sicer dobre: "Kdor misli, da A-reprezentanca nima najboljših pogojev, to ne drži. Imajo takšne pogoje kot najboljše ekipe, a kaj ti pomaga, če imaš le enega vrhunskega tekmovalca."

Po mnenju Vogrinca je treba tudi "težave" Žana Kranjca v finalih, kjer praviloma izgubi nekaj mest (tudi danes je z drugega nazadoval na peto mesto), iskati v tem, da v A-reprezentanci ni več smučarjev. "Zdi se, kot da premalo trenirajo na slabih progah. To je morda hendikep male reprezentance. Proge pri velikih reprezentancah že na treningih, kjer je 10 ali več tekmovalcev, po toliko in toliko ponovitvah spominjajo na takšno, kot so v finalih."

O današnji tekmi je Vogrinec povedal, da si organizatorji zaslužijo vse čestitke: "Zjutraj nisem bil prepričan, ali bo šlo tole skozi. Vsi smo lahko zadovoljni, da je tekma bila pri teh pomladanskih temperaturah. Čestital bi organizatorjem, ne vem, ali bi še v kakšni državi tekmo izpeljali tako, kot so jo tukaj."

Navijaški utrip pod Vitrancem