Štefan Hadalin je desetletje nastopal v svetovnem pokalu, imel je nekaj zelo lepih uspehov, ki pa so malo zbledeli zaradi zadnjih dveh sezon, ko je doživljal kalvarijo. Foto: Slo ski
Štefan Hadalin je desetletje nastopal v svetovnem pokalu, imel je nekaj zelo lepih uspehov, ki pa so malo zbledeli zaradi zadnjih dveh sezon, ko je doživljal kalvarijo. Foto: Slo ski

"Star sem samo 28 let in ker morda nisem izstrelil čisto vseh svojih nabojev znotraj kariere, ki sem jih imel, se vedno znova sprašujem, kdo pa jih je? Tako da mislim, da na koncu sem vseeno lahko ponosen. Veliko sem žrtvoval, da bi uspel v športu. In sem uspel. Rad pa bi, da bi ljudje razumeli, da smo športniki samo ljudje s čustvi in dostojanstvom," je v solzah na novinarski konferenci povedal Hadalin.

"Bil sem del odstotka tistih tekmovalcev, ki se pri šestnajstih odločijo za to pot. Pri nas je samo ena svetovna liga, to je svetovni pokal, druge lige ni. In tisto, kar gledamo po televiziji med najboljšimi, je 'creme de la creme' našega športa. Bil sem tam zraven kar nekaj let. Mislim, da so to velike stvari, ki se jih bom mogoče tudi zavedal šele čez nekaj časa, celostno, da bom pač lahko rekel še bolj mirno, da sem s tem zadovoljen in da je bilo to 'okej'."

Hadalin je prve točke v svetovnem pokalu osvojil leta 2016, ko je bil 26. na slalomu v Wengnu. Najvišje v svetovnem pokalu je bil leta 2019 v Banskem, ko je osvojil tretje mesto v alpski kombinaciji.

V slalomu je uvrstitev kariere dosegel leto pozneje v Madonni di Campiglio, kjer je bil sedmi. Skupaj je bil devetkrat med deseterico. Nazadnje je vrhunski izid dosegel oktobra leta 2022 v Söldnu, kjer je bil deveti v veleslalomu. Od takrat je na 24 tekmah do točk prišel le še trikrat, nazadnje lani na veleslalomu v Kranjski Gori, kjer je bil 17.

Hadalin s solzami v očeh sporočil, da končuje kariero
Štefan Hadalin s srebrno medaljo svetovnega prvenstva v Aareju 2019. Foto: EPA
Štefan Hadalin s srebrno medaljo svetovnega prvenstva v Aareju 2019. Foto: EPA

Pred petimi leti s 30. mesta do srebrne medalje

Vrhunec kariere je Hadalin dočakal 11. februarja pred petimi leti, ko je v Areju postal svetovni podprvak v alpski kombinaciji. Zaostal je le za Francozom Alexisom Pinturaultem, od katerega je bil počasnejši za 24 stotink.

Hadalin je bil po smuku šele 30., a z ne prevelikim zaostankom (+1,88). V slalomu je postavil najboljši čas, tako da ga je do konca prehitel le Pinturault. "Brez besed sem. Ne morem ničesar povedati," je bil takrat šokiran Hadalin, ki je končal 18-letno sušo slovenskega moškega smučanja na SP-jih (Mitja Kunc je bil leta 2001 bronast v slalomu).

Hadalin končal 18-letno slovensko sušo v moškem smučanju

Na olimpijskih igrah je leta 2018 v Pjongčangu v isti disciplini zasedel 8. mesto. Januarja leta 2021 je zaradi osebnih razlogov nepričakovano prekinil kariero in se tako odpovedal olimpijskemu nastopu v Pekingu, čeprav je bil na seznamu potnikov.

Mizerna sezona z devetimi ničlami

V tej sezoni se šestkrat ni uvrstil v finalno vožnjo, trikrat je odstopil. V intervjuju za MMC, zadnjem v medijih, je dejal, da na treningih trenira dovolj, a da mu preprosto ne uspeva. "To vpliva na samozavest in tudi splošno telesno počutje," je povedal Hadalin. Dva tedna pozneje je pri 28 letih dokončno postavil smuči v kot.

Pot po koncu kariere še ni začrtana. "Trenutno večjih načrtov za nadaljnjega pol leta še nimam, potem že imam določene ideje. Sem pa vedno odprt za kakršnakoli sodelovanja, pogovore izven športa, znotraj športa in bomo videli, kaj bo prihodnost prinesla."

Naslov infografike: Hadalin točke

Solze Hadalina ob velikem uspehu v Areju