Ilka Štuhec je sezono svetovnega pokala končala z zmago na smuku v Soldeuu, na katerem je potrdila srebrno medaljo v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala. Foto: MMC RTV SLO
Ilka Štuhec je sezono svetovnega pokala končala z zmago na smuku v Soldeuu, na katerem je potrdila srebrno medaljo v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala. Foto: MMC RTV SLO

Sezona svetovnega pokala 2022/23 je bila za Mariborčanko zelo uspešna. Po treh slabših sezonah, ko je že kazalo, da ne bo več našla poti do vrha, ji je vendarle uspelo znova priti med najboljše. V svetovnem pokalu se je štirikrat uvrstila na zmagovalni oder, dvakrat je zmagala. V skupnem seštevku smuka je osvojila srebrno medaljo. To je bila njena druga najuspešnejša sezona v karieri!

Ilki žal, da je sezone konec, Goggii najbrž ne
Že začetek sezone je bil z dvema petima mestoma v Lake Louisu uspešen. "Takrat sem že vedela, da lahko glede na priprave, treninge in samozavest dosežem marsikaj. Začetek je bil zelo dober, potem je bilo samo še boljše. Vse seveda ni bilo rožnato, le 6. mesto na SP-ju sem morala predelati. Nadaljevanje je bilo spet dobro, za konec še zmaga v Soldeuu. Kar žal mi je, da se je sezona končala, to sem povedala tudi Sofii Gogii, ko sem ji čestitala. Ona verjetno ni bila tega mnenja."

Takšnih rezultatov ni bilo pričakovati
Druženja z novinarji se je udeležila tudi mama Darja Črnko, ki po zlomu stegnenice (nesreča se je zgodila pred superveleslalomom na SP-ju) pri hoji še vedno uporablja bergli in tako bo še prihodnjih sedem tednov. "Ilkine predstave v Lake Louisu so pokazale veliko. To je bila že velika zmaga, vedela sem, da smo na pravi poti. Da pa bo sezona tako uspešna, nisem pričakovala. Bilo je sicer tudi nekaj nihanj, ampak – to pri Ilki sodi zraven."

Kästle prispeval denar za Južno Ameriko
S Kästlejem imajo sklenjeno pogodbo še za eno sezono. Ekipa, v kateri je kot trenerski pomočnik Marko Vukičević, se ne bo spreminjala. Kästle je priskočil na pomoč tudi poleti: "Prispevali so denar za trening v Južni Ameriki. Pomembno je tudi, da ima Ilka plačanega serviserja z vsemi plačili za dodatno težo pri letalskih prevozih. Vedeti morate, da nas je pet, pa da gremo z 850 kilogrami na letalo. Lahko si predstavljate, kakšne številke so to."

Smuči: bolje stare in hitrejše!
In koliko pomaga Smučarska zveza Slovenije? Darja Črnko: "Prispeva toliko, kot smo se dogovorili. Vemo pa, kakšni so okviri. Vse je v slogu 'vzemi ali pusti'. Pomembno je, da smo zvozili sezono." Do daljšega premora konec maja bo treba vendarle še malo počakati. Ilko Štuhec namreč čakajo državno prvenstvo, treningi in testiranja, pri čemer se lahko zgodi, da bo tudi v novi sezoni uporabljala iste smuči, s katerimi je tekmovala letos. "Za smuči v hitrih disciplinah ni treba, da so vsako leto nove. Lahko so stare tudi dve leti ali več. Pogosto je tako, da so starejše smuči hitrejše."

Ilka Štuhec ima še večja pričakovanja v naslednji zimi