Po 23 letih je postal komaj drugi Slovenec v moški konkurenci, ki je osvojil kolajno v seštevku discipline.

"Zagotovo sem zelo zadovoljen, da sem osvojil tretje mesto v skupnem seštevku, ampak, ja, tako kot ste rekli, na zadnji tekmi nisem najbolje tekmoval, tako da smo bili do konca na trnih, kako se bo izšlo. Na koncu smo bili vsi veseli, da se je izšlo, kot se je. Seveda bi bilo še veliko lepše, če bi na zadnji tekmi osvojil vrhunski rezultat, ampak kljub temu je nagrada za tretje mesto za celo sezono in se mi zdi, da sem lahko ponosen na celotno sezono. Vsaka tekma ni šla po željah, ampak večinoma je bilo pa dobro," je najprej povedal v pogovoru z radijskim voditeljem Rokom Kuželom na Valu 202.

Kako nervozen pa je bil pred finalom: "Zaradi skupnega seštevka se mi zdi, da nisem čutil več nervoze kot po navadi. Vedel sem, da moram zadnjo dirko odpeljati čim bolje ne glede na to, kakšna je prednost v skupnem seštevku. Vedel sem, da so vsi fantje, ki so mi bili blizu, odlični smučarji, da lahko na dober dan naredijo vrhunski rezultat. Da bom kalkuliral, po navadi to ni nič dobrega, s takšno miselnostjo sem šel na štart ... Nisem imel v glavi kalkulacij, ko sem šel na štart. Na koncu je bilo napeto, mogoče je bilo podzavestno na štartu nekaj več nervoze in tudi v cilju, ko sem čakal na razplet."

Sorodna novica Odermatt zrušil Maierjev dosežek, Kranjec rešil bron

Dolgih 23 let je trajalo, da je slovenski smučar osvojil kolajno. "Če se primerjamo z največjimi reprezentancami, imamo manjši bazen tekmovalcev. Zelo težko je pričakovati, da bodo taki uspehi redno prihajali oziroma da bo v vsaki generaciji nekdo, ki mu bo to uspelo."

Njegova želja je, da se lahko enakovredneje kosa s Švicarjem Marcom Odermattom. "Verjamem, da lahko še napredujem, in upam, da bo to dovolj, da tudi ogrožam Odermatta na več tekmah."

V prihodnjih 14 dnevih ga čaka še nekaj treningov, potem sledi odmor in "odklop" od zime.

Žan Kranjec, tretji najboljši veleslalomist na svetu