Mikaela Shiffrin ob prihodu v cilj ni mogla skriti navdušenja. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin ob prihodu v cilj ni mogla skriti navdušenja. Foto: EPA

Čeprav je bil v Banskem na sporedu četrti smuk sezone, je bila postavitev na progi Marca Girardelija prej superveleslalomska kot smukaška, saj so bile smučarke skoraj ves nastop neprestano v zavoju.

Končni vrstni red:           
 1. M. SHIFFRIN     ZDA  1:29,79 
 2. F. BRIGNONE     ITA   +0,18 
 3. J. HAEHLEN     ŠVI    0,23 
 4. E. CURTONI     ITA    0,32 
 5. M. BASSINO     ITA    0,36 
 6. P. VLHOVA      SLK    1,03 
 7. R. MIRADOLI     FRA    1,41 
 8. K. WEIDLE      NEM    1,61 
 9. R. SIEBENHOFER   AVT    1,70 
10. B. JOHNSON     ZDA    1,77 
...                  
18. I. ŠTUHEC      SLO    2,36 
                    
Odstop: Gisin, Goggia, Tippler, Gut  
    Behrami, McKennis, Ortlieb, Wi-
    les, Flury, Merryweather, We- 
    nig ...            

Na koncu se je zmage veselila Shiffrinova, ki je predvsem po zaslugi odlično odpeljanega spodnjega dela speljala vodstvo tedaj vodilni Švicarki Haehlenovi.

Ta je po nastopu smučarke s štartno številko 18, Italijanke Federice Brignoni, izgubila še eno mesto. Brignonijeva je bila v zgornjem delu najhitrejša, v spodnjem pa ji ni uspelo razviti najhitrejše hitrosti, ciljno črto je prečkala z zaostankom 18 stotink sekunde za Shiffrinovo.

Megla se je v zgornjem delu razkadila, vidljivost se je izdatno izboljšala, zaradi česar so smučarke z višjo štartno številko švigale po progi hitreje od predhodnic.

Zato tudi ne preseneča, da je Italijanka Marta Bassino osvojila 5. mesto z zaostankom 36 stotink, Slovakinja Petra Vlhova je bila na odlični poti, da morda celo preseneti Shiffrinovo, a je v zadnjih zavojih storila manjšo napako, na koncu je bila šesta (+1,03).

Skupni vrstni red (19/39):       
 1. M. SHIFFRIN     ZDA   1.075 
 2. F. BRIGNONE     ITA    795 
 3. P. VLHOVA      SLK    766 
 4. W. HOLDENER     ŠVI    493 
 5. M. BASSINO     ITA    460 
 6. M. GISIN      ŠVI    405 
 7. V. REBENSBURG    NEM    387 
 8. S. GOGGIA      ITA    349 
 9. C. SUTER      ŠVI    343 
 10. K. LIENSBERGER   AVT    332 
 ...                  
 20. M. HROVAT      SLO    187 
 46. T. ROBNIK      SLO    58 
 50. A. BUCIK      SLO    85 
 52. I. ŠTUHEC      SLO    84 
110. M. FERK       SLO     5 
    
Smuk (4/8):              
 1. C. SUTER      ŠVI    243
 2. M. SHIFFRIN     ZDA    206
 3. E. LEDECKA     ČEŠ    193
 4. N. SCHMIDHOFER   AVT    154
 5. F. MARSAGLIA    ITA    132
 6. S. GOGGIA      ITA    112
 7. K. WEIDLE      NEM    111
  . NI. DELAGO     ITA    111
 9. S. VENIER      AVT    103
 10. V. REBENSBURG    NEM    96
 ...                 
 18. I. ŠTUHEC      SLO    73
Ilka Štuhec ni bila zadovoljna s svojim nastopom v Banskem. V soboto bo imela novo priložnost za boljši dosežek v smuku. Foto: EPA
Ilka Štuhec ni bila zadovoljna s svojim nastopom v Banskem. V soboto bo imela novo priložnost za boljši dosežek v smuku. Foto: EPA

Ilka daleč od vožnje, ki si jo je zamislila
Edina iz slovenskega tabora se je po progi v Banskem spustila Ilka Štuhec. Med nastopom je zavoje nekajkrat podaljšala, a zaradi nižje hitrosti je bil zaostanek že po prvi polovici proge skoraj sekundo za tedaj vodilno Haehlenovo, v cilj je prišla s sedmim časom. Pozneje je zdrsnila na 18. mesto, za Shiffrinovo je zaostala za dve sekundi in 36 stotink sekunde. V smuku je to njen tretji najboljši rezultat letos, boljša je bila v Altenmarkt-Zauchenseeju, kjer je bila sedma, in v Lake Louisu, kjer je bila 17. "Vem, da sem sposobna več, a danes nisem našla pravega ritma napadanja. Res je bilo dosti težje kot včeraj. Vidljivost je bila bistveno slabša, proga je bila v senci in se manjših grbinic ni videlo. Od začetka sem se kar borila, naredila nekaj napak, v zadnjem delu sem bila pa preveč pasivna," je svoj nastop za Val 202 ocenila nezadovoljna Štuhčeva. "To je bilo daleč od vožnje, ki sem si jo zamislila," je še dodala.

Federica Brignone je osvojila odlično drugo mesto. Foto: EPA
Federica Brignone je osvojila odlično drugo mesto. Foto: EPA

Kar nekaj odstopov smukačic
Proga Marca Girardellija je sicer terjala kar nekaj odstopov. Že za uvod je odstopila Švicarka Michelle Gisin, s štartno številko 5 je odstopila Sofia Goggia. Sprva je kazalo, da padec ni pustil resnejših posledic, a pozneje je Italijanka vendarle pokazala, da jo pestijo bolečine. S proge sta zleteli tudi Avstrijka Tamara Tippler in Švicarka Lara Gut Behrami, na pogled najgrši padec pa je utrpela Američanka Alice McKennis, ki je z visoko hitrostjo priletela v zaščitno ogrado, a je po nekaj minutah lahko sama odpeljala proti dolini. Tudi Avstrijka Nina Ortlieb je storila napako in odstopila, potem ko je bila na dobri poti, da celo ogrozi zmago Shiffrinove.

V soboto je v Banskem na sporedu še en smuk, v nedeljo se bodo alpske smučarke pomerile v superveleslalomu. Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2/MMC.

Smuk v Banskem Shiffrinovi, Ilka Štuhec 18.
Smukaški nastop Ilke Štuhec v Banskem
Smukaški nastop Mikaele Shiffrin v Banskem