Denise Herrmann je prejšnji teden dobila šprint v Novem Mestu na Češkem. Uspešno je končala sezono in osvojila mali kristalni globus za šprintersko razvrstitev. Foto: Reuters
Denise Herrmann je prejšnji teden dobila šprint v Novem Mestu na Češkem. Uspešno je končala sezono in osvojila mali kristalni globus za šprintersko razvrstitev. Foto: Reuters

Herrmannova je zgrešila en strel stoje, vendar je bila v teku najhitrejša. To je bila njena sedma zmaga v karieri in tretja v tej sezoni. Na Finskem je močno pihalo, tekmovalke pa je motil tudi sneg. Številne se v teh razmerah niso znašle. Dvojno nemško zmago je zaokrožila Franziska Preuss, ki je z enim zgrešenim strelom zaostala 20 sekund. Tretje mesto je zasedla Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je zgrešila dvakrat.

Herrmannova je imela številko 2, postavila je odličen čas, ki se mu tekmice niso uspele približati. S 60 točkami si je zagotovila tudi mali kristalni globus v seštevku šprintov, saj je Dorothea Wierer končala šele na 19. mestu. "Neverjetno, da sem še najboljša šprinterka sezone. Pred tekmo sploh nisem računala in nisem vedela, da imam še možnosti," je dejala Herrmannova.

Franziska Preuss, Denise Herrmann in Tiril Eckhoff so stale na zmagovalnem odru zadnjega šprinta sezone. Foto: Reuters
Franziska Preuss, Denise Herrmann in Tiril Eckhoff so stale na zmagovalnem odru zadnjega šprinta sezone. Foto: Reuters

Klemenčičeva ostala brez zasledovalne tekme
Klemenčičeva je zgrešila enkrat, vendar je zaostala več kot dve minuti in pol in za eno mesto zgrešila uvrstitev na sobotno zasledovalno tekmo.

Lea Einfalt je zgrešila kar pet od desetih strelov in končala na 75. mestu. Nina Zadravec je bila prav tako prepočasna na 84. mestu.

Štirje Slovenci na sobotni zasledovalni tekmi
V soboto bosta na sporedu obe zasledovalni preizkušnji. Na moški, ki se bo začela ob 13.45, bodo nastopili vsi Slovenci (Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan), na ženski, ki bo na sporedu ob 15.45, pa slovenskih biatlonk ne bo.

Nedeljski mešani štafeti odpovedani
Odpovedani sta obe nedeljski mešani štafeti. Vodstvo Mednarodne biatlonske zveze je sporočilo, da se je po posvetu s trenerji in tekmovalci odločilo, da skrajša spored v Kontiolahtiju.

Vse tekme v Kontiolahtiju brez gledalcev
Tekme v Kontiolahtiju potekajo brez gledalcev. Finska predsednica vlade Sanna Marin je v četrtek pozvala prireditelje vseh dogodkov po državi, da odpovedo vse prireditve, kjer se zbere več kot 500 ljudi.

Zaplet se je zaradi odločitve Marinove zgodil že v četrtek, saj so prireditelji gledalce že spustili na snežni stadion, nato pa so jim morali sporočiti, da morajo s tribun.

Tekme na Holmenkollnu odpovedane
Biatlonska sezona svetovnega pokala se bo zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa končala v nedeljo. Na Norveškem so prepovedali izvedbo zadnjih tekem na Holmenkollnu od 20. do 22. marca.

Herrmannova z zmago v Kontiolahtiju do šprinterskega globusa
Šprint 7,5 km (Ž):                   * 
 1. D. HERRMANN        NEM  20:05,5 (1)
 2. F. PREUSS          NEM    +20,1 (1)
 3. T. ECKHOFF         NOR     32,3 (2)
 4. L. VITTOZZI        ITA     37,1 (1)
 5. M. DAVIDOVA        NOR     42,5 (1)
 6. M. HOJNISZ STAREGA POL     47,3 (0)
 7. L. KUKLINA         RUS     47,9 (0)
 8. S. CHEVALIER       FRA     51,5 (1)
 9. I. L. TANDERVOLD   NOR     52,6 (1)
10. S. GASPARIN        ŠVI     55,2 (2)
...                                    
19. D. WIERER          ITA   1:19,1 (3)
61. P. KLEMENČIČ       SLO   2:32,3 (1)
75. L. EINFALT         SLO   3:24,9 (5)
84. N. ZADRAVEC        SLO   3:39,9 (3)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Skupni vrstni red (20/21):                        
 1. D. WIERER         ITA         781  
 2. T. ECKHOFF        NOR         755  
 3. D. HERRMANN       NEM         720  
 4. H. OEBERG         ŠVE         718  
 5. M. O. ROEISELAND  NOR         597  
 6. F. PREUSS         NEM         541 
... 
75. L. EINFALT        SLO          15