Galina Višnjevska je bila lani v skupnem seštevku svetovnega pokala 30. Foto: EPA
Galina Višnjevska je bila lani v skupnem seštevku svetovnega pokala 30. Foto: EPA

Do nadaljnjega tako na nobenem od tekmovanj pod okriljem IBU-ja ne bodo smeli nastopati Galina Višnjevska, Alina Rajkova, Darja Klimina Usanova, Olga Poltoranina, Jan Savicki, Maksim Braun, Ana Kistanova, Anton Pantov in Vasilij Potkoritov.

IBU je v kratkem sporočilu za javnost zapisal le, da so deveterico začasno suspendirali zaradi sumov nepravilnosti, zaradi katerih potekajo kriminalistične preiskave v Avstriji in Italiji. Krovna zveza bo suspendiranim omogočila, da pojasnijo svojo plat zgodbe oziroma da pojasnijo, kaj se je zgodilo, potem pa bo odločala o nadaljnjih ukrepih.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je odločitev o suspenzu povezana z racijo avstrijskih organov pregona v taboru kazahstanskih športnikov med svetovnim prvenstvom v Hochfilznu leta 2017. Preiskavo so takrat v Avstriji sprožili, ker je pred tem priča na neki bencinski črpalki na Tirolskem opazila, da so potniki v kombiju v smeti odvrgli večjo škatlo, v kateri so pozneje našli uporabljene injekcijske igle, pribor za infuzije, pa tudi akreditacije s tekmovanj.