Sturla Holm Laegreid je prvič v karieri zmagal na šprinterski preizkušnji. Foto: AP
Sturla Holm Laegreid je prvič v karieri zmagal na šprinterski preizkušnji. Foto: AP

Na vseh šprintih letošnje sezone so slavili Norvežani. Po bratih Boe, Tarjeiju in Johannesu Thingnesu, ter Johannesu Daleju je bil najhitrejši še Laegreid, ki je dosegel drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri. Prvič je bil 23-letnik najhitrejši na prvem dejanju zime na individualni preizkušnji v Kontiolahtiju. Popolno norveško prevlado so dopolnili Dale, ki je tako kot zmagovalec pokril vseh deset tarč, z drugim mestom, najboljši biatlonec na svetu, mlajši izmed bratov Boe, ki je bil kljub dvema zgrešenima streloma tretji, in Vetle Sjastad Christiansen, ki je končal tik pod odrom za zmagovalce. Vodilna trojka je bila v 20 sekundah, četrti pa je zaostajal že več kot 42 sekund.

Standardno je Fak zadel vseh pet strelov leže, stoje pa je podrl prve štiri tarče, zgrešil pa prav zadnji, deseti strel in moral enkrat v kazenski krog, s čimer se je najboljšemu slovenskemu biatloncu znova izmuznila priložnost za preboj na oder za zmagovalce. Na koncu je z dobro minuto zaostanka zasedel 11. mesto.

"Na začetku je kazalo zelo dobro, prvo streljanje je bilo brezhibno. Na progi je bilo nekaj zaostanka, a preveč se nisem obremenjeval, ker vseeno moraš razporediti svoje moči za tri kroge. Zadnji strel sem žal zgrešil in zaradi tega tudi zdrsnil po rezultatski lestvici. Današnji nastop je bil zato dovolj za 11. mesto. Upam, da bom na zasledovalni tekmi končno bolj zanesljiv tudi na streljanju stoje in da se lahko prebijem tudi malo naprej," je povedal Fak.

Na zasledovanju tudi Bauer in Tršan

Sorodna novica 27. Tršan mesto pred Fakom: razlika le desetinka sekunde

Zaradi protikoronskih ukrepov v zimskem razmahu pandemije po svetu posamezno prizorišče gosti po dva konca tedna tekmovanj. Sezona 2020/21 se je začela v Kontiolahtiju na Finskem, kjer je bil Fak na šprintih odličen peti in šesti. V Hochfilznu je bil Mrkopoljčan v petek slabši, saj je zgrešil dva strela stoje in končal na 28. mestu. Z brezhibnim strelskim nastopom ga je zato za mesto prehitel reprezentančni kolega Rok Tršan. Tokrat je Tršan pustil dve tarči nepokriti, s čimer je zasedel 52. mesto. Enkrat je moral v kazenski krog Klemen Bauer, ki je bil sedem mest pred njim 45., Miha Dovžan pa je bil s tremi zgrešenimi streli 90. in je tako ostal brez zasledovanja.

"Tekma se je razpletla v korist Norvežanov, a bili smo zraven. Jakov je zdržal, z zadnjim strelom "v rože" je zapravil uvrstitev med najboljših šest. Izhodišče pa je dobro, zaostanki so zelo majhni, le prvi trije imajo malo več prednosti, a verjamem, da v soboto Jakov lahko pride precej zraven do tistih želenih stopničk. Klemen je bil strelsko precej boljši, tekaško pa ni bil razpoložen, tako da ni bilo dovolj za točke. Roka moram pohvaliti, tekaško je bil videti precej bolje kot teden ali dva nazaj. Napreduje in verjamem, da se bo le še dvigal. Dovžan je dvakrat zgrešil v leže in takrat je zelo težko tekmovati, ker so zaostanki že veliki. Na koncu je tudi popustil v zadnjem krogu, saj možnosti za zasledovanje ni imel. Zdaj bo treniral do naslednjih tekem. Trije pa imajo možnost za točke v soboto, to je tudi naš cilj in upam, da nam uspe še en lep nastop," je dodal glavni trener Uroš Velepec. V petek se bodo v Avstriji na šprintu pomerile biatlonke.

Fak zagrešil zadnji strel in šprint končal na 11. mestu
Šrint (M), 10 km:                    * 
 1. S. H. LAEGREID     NOR  23:04,9 (0)
 2. J. DALE            NOR     +7,9 (0)
 3. J. T. BOE          NOR     19,9 (2)
 4. V. S. CHRISTIANSEN NOR     42,5 (1)
 5. S. SAMUELSSON      ŠVE     44,9 (0)
 6. D. PIDRUČNJI       UKR     51,3 (0)
 7. Q. FILLON MAILEET  FRA     52,3 (1)
 8. E. JACQUELIN       FRA     56,1 (1)
 9. M. PONSILUOMA      ŠVE     58,0 (1)
10. J. EBERHARD        AVT   1:01,9 (1)
11. J. FAK             SLO   1:04,5 (1)
...                                    
45. K. BAUER           SLO   2:08,4 (1)
52. R. TRŠAN           SLO   2:16,7 (2)
90. M. DOVŽAN          SLO   3:39,4 (3)
   * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Skupni vrstni red (7/32):                          
 1. J. T. BOE         NOR     344 točk 
 2. S. SAMUELSSON     ŠVE     286      
 3. J. DALE           NOR     276      
 4. S. H. LAEGREID    NOR     275      
 5. Q. FILLON MAILLET FRA     273      
...                                    
10. J. FAK            SLO     214      
53. K. BAUER          SLO      17      
56. R. TRŠAN          SLO      14      
63. M. DOVŽAN         SLO       4