Pokljuka bo gostila svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Pokljuka bo gostila svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Prirediteljem bi bil najljubši prvotno zamišljen scenarij svetovnega prvenstva v polnem obsegu, ki je že pripravljen, a bi se v tem primeru morala v prihodnjih mesecih drastično izboljšati slika pandemije novega koronavirusa, ki prav v teh dneh dosega nove rekorde po Evropi. Rešitev bi bila tudi po finančni plati najugodnejša, saj so prireditelji načrtovali v povprečju po 12.000 gledalcev na dan.

Nihče ne razmišlja o odpovedi
Želja je, da bi prireditelji speljali vsaj rezervni scenarij, ki bi omogočil ogled tekem vsaj 2500 gledalcem in 500 povabljenim gostom, če pa bodo razmere podobne zdajšnjim, bo na tekme smelo najbrž le po 500 ljudi, kot je to urejeno trenutno. O odpovedi ne razmišlja nihče, posebej potem ko je IBU nedavno potrdil koledar tekmovanj za sezono 2020/21 in prvenstvo na Rudnem polju.

Sorodna novica Cilj biatloncev je medalja na domačem SP-ju

Razdelitev v štiri skupine
Scenarijem primerni bodo ukrepi na prvenstvu. V osnovi so se pri IBU-ju odločili, da sodelujoče na tekmah razdelijo na štiri med seboj ločena področja. V enem so ekipe, v drugem organizatorji tekmovanj, v tretjem mediji in v četrtem obiskovalci. Za prve tri skupine je IBU pripravil smernice, pri navijačih pa prirediteljem tekem dovoljuje, da vprašanje rešujejo sami v skladu z veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije v posamezni državi.

Vsi bodo testirani
Sami ukrepi se bistveno ne razlikujejo od drugih športov. Gre za strogo upoštevanje pravil za zmanjšanje možnosti za okužbo, zato so skupine med seboj strogo ločene, tekmovalci pa imajo v mehurčku zagotovljene lastne nastanitve, prehrano in prevoz. Vsi sodelujoči bodo predtem tudi testirani. V skladu s splošno sliko v povezavi s koronavirusom bo IBU odločal tudi o posameznih segmentih prireditve, kot so novinarske konference, ureditev območij za stik medijev s športniki, zagotavljanje prisotnosti javnosti ...

Format bo določen do konca novembra
Prve odločitve o obliki izvedbe tekmovanja na Pokljuki bodo znane do konca oktobra, dokončno pa bo format prvenstva določen do konca novembra. Pri tem bo delno odločala tudi generalka v Kontiolahtiju, ki bo novembra dala prve odgovore o organizaciji biatlonske tekme v teh posebnih pogojih.

Sorodna novica IBU dal zeleno luč SP-ju na Pokljuki; biatlonci na uvodu sezone na dveh prizoriščih

Precej spremenjen koledar
Biatlonski koledar je zaradi pandemije doživel obilne spremembe. Število organizatorjev tekem se je prepolovilo in tako bo uvodni tekmi gostil Kontiolahti, naslednji dve prednovoletni Hochfilzen v Avstriji, po novem letu bosta dve prireditvi v Oberhofu v Nemčiji, generalka za svetovno prvenstvo pa bo v Anterselvi, ki je gostila lansko prvenstvo.

V Avstriji brez gledalcev
Prav te tekme bodo dale zadnje smernice tudi Pokljuki. Videlo se bo tudi, kako je mogoče rešiti vprašanje navijačev. Finci si v uvodu v sezono želijo do 3000 gledalcev, v Avstriji so pripravljeni izvesti tekmovanje brez javnosti, Nemci pa si želijo vsaj polovico običajne množice oziroma vsaj 12.000 gledalcev na tekmo.

Za Pokljuko bo najpomembnejši uvod v sezono, saj slovenski prireditelji napovedujejo, da je zadnji rok za dokončne odločitve 30. november, druge tekme pa bodo pokazale, katere malenkosti je v zadnjem trenutku še mogoče spremeniti in prilagoditi organizacijo koronskim pogojem.