Norveška mešana štafeta je drugič zapored osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. Foto: AP
Norveška mešana štafeta je drugič zapored osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. Foto: AP

Norvežani so ubranili naslov, saj so bili najboljši že lani v Östersundu. Tokrat so nastopili Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff ter brata Tarjei in Johannes Thingnes Boe. S srebrno medaljo se je okitila italijanska četverica, ki je bila lani na Švedskem tretja, bron pa je pripadel Čehom. Svetovni podprvaki so postali Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer in Dominik Windisch, na najnižjo stopničko pa so se zavihteli Eva Kristejn Puskarčikova, Marketa Davidova, Ondrej Moravec in Michal Krčmar. Poleg Norvežanov so za favorite veljali še Francozi, ki pa so bili šele sedmi.

Zlati Norvežani za krog prehiteli 23. Slovence

Slovenija ni bila konkurenčna
Predvsem zaradi šibkejšega dela ženske ekipe, ko zaradi bolezni ni nastopila Polona Klemenčič, so se v slovenskem taboru odločili, da bo glavni slovenski adut v Italiji Jakov Fak dobil dodaten prost dan in prvič nastopil šele na sobotnem šprintu.

Slovensko četverico so tako sestavljali Nika Vindišar, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Rok Tršan. Slovenski cilj je bil prva polovica uvrščenih, a se želje niso uresničile. Vindišarjeva, ki se je prva podala na progo, je na uvodnem streljanju leže morala v kazenski krog. Po prvi predaji je Slovenija že zaostajala debeli dve minuti, po nastopu Einfaltove, ki je na obeh strelskih postankih porabila po dve popravi, je Slovenija pridobila eno mesto, zaostanek pa se je povečal za dobro minuto.

To je že pomenilo grožnjo, da bodo Bauerja, ki se je naslednji podal na progo, najboljši ujeli za krog. Bauer je na prvem streljanju veliko tvegal in hitro sprožil vse strele, a se mu tveganje ni izšlo. Nepokrite je pustil tri tarče, po popravah pa je ostala še ena in tudi on je moral v kazenski krog. Ko je drugič prišel na strelišče, so vodilni že začeli zadnjo predajo in nastop Slovencev se je še pred zadnjim tekmovalcem končal.

"Želel sem zmanjšati zaostanek ali ga vsaj ne povečati, saj sem vedel, da so tekmeci na progo poslali najboljše in da potrebujem res dober nastop, da me ne bodo ujeli. Na streljanju je bilo tudi nekaj tveganja, nikakor pa nisem streljal brezglavo. Analiza je pokazala, da sem vse strele zgrešil nad tarčo. Verjetno je to specifika tega strelišča in dobro, da se mi je to zgodilo danes in ne v soboto na sprintu. Na tej tekmi sicer nismo veliko pričakovali, a žal mi je za Roka, da ni še on dobil priložnosti za nastop, saj se je na tekmo pripravljal," je po štafeti povedal Bauer.

Sobota Fakov prvi cilj
Več vodstvo slovenske reprezentance pričakuje v naslednjih dneh od moških nastopov. "Prvi res vroč dan za slovenski tabor bo sobota. Takrat bo v šprintu nastopil moški del ekipe, ki v nasprotju z dekleti ni imel težav z zdravjem," je povedal vodja panoge za biatlon na SZS-ju Janez Ožbolt, ki si uspeh želi tudi, da tekmovalci pridobijo potreben kanček samozavesti za sklepni del sezone in morda tudi že za domače svetovno prvenstvo na Pokljuki prihodnje leto.

Vabi že Pokljuka 2021
Slovenski organizatorji SP-ja so na Južnem Tirolskem zelo dejavni. Že v sredo so na osrednjem prostoru za večerne spremljevalne programe, kjer bodo tudi podelitve kolajn, odprli pokljuško hišo, ki je v namenjena predvsem promociji SP-ja 2021.

Pred hišo poteka tudi predprodaja vstopnic za SP. "Zanimanje je že zdaj veliko, še večjega pa pričakujemo v prihodnjih dneh, ko bodo navijači zvečer tukaj slavili uspehe najboljših," je na stojnici pred pokljuško hišo dejala nekdanja biatlonka Anja Eržen, ki se je vključila v organizacijo svetovnega pokala in svetovnega prvenstva na Rudnem polju.

Mešane štafete, 4 x 6 km:          *   
 1. NORVEŠKA           1:02:27,7 (0+7) 
  Roeiseland/Eckhoff/T. Boe/J. T. Boe  
 2. ITALIJA                +15,6 (0+6) 
  Vittozzi/Wierer/Hofer/Windisch       
 3. ČEŠKA                   30,8 (0+2) 
  Puskarčikova/Davidova/Moravec/Krčmar 
 4. NEMČIJA                 49,2 (1+11)
 5. UKRAJINA                56,1 (1+7) 
 6. RUSIJA                  59,4 (0+8) 
 7. FRANCIJA              1:08,6 (1+9) 
...                                    
23. SLOVENIJA             1 krog (2+16)
  Vindišar/Einfalt/Bauer/Tršan         
                                       
     * - kazenski krogi + poprave