Skakalce do konca sezone čakata še dva tedna in pol ter štiri prizorišča svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Skakalce do konca sezone čakata še dva tedna in pol ter štiri prizorišča svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Na treh od zadnjih štirih tekem svetovnega pokala je Peter Prevc zasedel drugo mesto. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov ob koncu kariere blesti, se mu pa za zdaj še izmika zmaga, njegova že 24. posamična. So se pa zato letos na najvišjo zavihteli štirje njegovi reprezentančni kolegi. Anžetu Lanišku je to uspelo v Garmisch-Partenkirchnu, Timiju Zajcu na poletih v Oberstdorfu, Domnu Prevcu v Saporu, Lovru Kosu pa v Lake Placidu in Lahtiju. Na vseh zadnjih štirih prizoriščih so Slovenci zmagali, v Oberstdorfu pa sta bila Zajc in Domen Prevc najboljša tudi na tekmi parov. Omenjena peterica tudi potuje na Norveško, kjer se bo v petek s kvalifikacijami na Holmenkollnu začela naporna turneja Raw Air. Ritem bo strnjen, po dveh tekmah v Oslu bo najboljših 50 na turneji nadaljevalo v Trondheimu, zaključek pa bo v Vikersundu z dvema tekmama, zadnjo po novem formatu s tremi serijami.

Sorodna novica Peter Prevc kljub odličnim rezultatom odločitve o koncu kariere ne bo spremenil

"Veseli me, da so štirje različni fantje letos zmagali. Tudi Peter bi si jo zaslužil, če bi bili sodniki boljši. Veseli me, da je ekipa tako močna. Tudi, če smo okrnjeni, kot smo šli v Lahti, ko smo imeli najslabšo tekmo sezone na ekipni, pa so se fantje naslednji dan dvignili in popravili rezultat. Peter je skoraj zmagal, in to v Lahtiju, kjer predtem še ni bil na stopničkah. Sproščeno in samozavestno grejo lahko na Raw Air. Konkurenca je letos res močna, vrh pa širok. Odstopa Kraft oziroma prvi trije, od petega do 12. mesta pa je sto točk razlike. Hitro si lahko 15. ali pa na stopničkah. Da so le štirje različni naši fantje zmagali, potrdi, da imamo širino. Veseli me, da imamo tretjo sezono zapored pokal narodov končati med tremi, kar se še ni zgodilo. To je tudi cilj do konca sezone," je zadovoljen glavni trener Robert Hrgota.

Nastopi Slovencev v finalni seriji petkove tekme v Lahtiju z zmago Lovra Kosa
Po 24. tekmi (od 32):         
 1. S. KRAFT      AVT    1578 
 2. R. KOBAJAŠI    JAP    1382 
 3. A. WELLINGER    NEM    1294 
 4. J. HÖRL      AVT    900 
 5. M. HAYBÖCK     AVT    677 
 6. L. KOS       SLO    675 
 7. M. LINDVIK     NOR    673 
 8. P. PREVC      SLO    668 
 9. P. PASCHKE     NEM    647 
10. M. FETTNER     AVT    633 
...                  
13. A. LANIŠEK     SLO    550 
16. T. ZAJC      SLO    423 
18. D. PREVC      SLO    388 
49. Ž. MOGEL      SLO     28 
58. Ž. JELAR      SLO     7 

Pokal narodov:           
 1. AVSTRIJA        5945 točk
 2. NEMČIJA        4362   
 3. SLOVENIJA       3659   
 4. NORVEŠKA        3161   
 5. JAPONSKA        2573   
 6. POLJSKA        1548   
 7. ŠVICA          769   
 8. FINSKA         493  

Osem posamičnih tekem do konca je najboljši Slovenec v skupnem seštevku Kos, ki zaseda šesto mesto. Toda razlike so zelo majhne, tako da sta realno za peto mesto v igri tudi še Peter Prevc in Lanišek. Kos, ki bo letos dopolnil 25 let, skače v življenjski formi. Pred dobrimi tremi tedni je v ZDA prvič v karieri zmagal, s čimer je postal 16. Slovenec, ki je v svetovnem pokalu skočil na najvišjo stopničko, uspeh pa je ponovil v petek na Finskem: "Zelo lepo. Sem se kar presenetil. Nisem si predstavljal, da bo tako. V Lahtiju je bila dejavnik tudi sreča. Moram reči, da sem imel v drugi seriji veliko sreče z vetrom, v prvi pa tudi ne tako slabe pogoje kot nekateri. Sploh je lepo, ko skočiš čez drugo rdečo črto. To je poseben občutek. Se pa počasi že pozna, da je dolga sezona, čeprav nisem zraven od začetka. Veliko je teh turnej in se vse skupaj kar nabere."

Še 31 točk potrebuje, pa bo letos zbral več točk, kot jih je v treh sezonah, kar skače v svetovnem pokalu, skupaj. Kljub dvema zmagama in drugem mestu na treh od zadnjih osmih tekem, pa si za zaključek sezone posebnih ciljev ni zastavil. "Apetiti niso zrasli. Vsakega mesta, ki je boljše od četrtega, sem zelo vesel. Vesel sem vsake uvrstitve med deset. Vesel sem tudi vsake točke. Mislim, da vse skupaj samo še dodaja posebno vrednost letošnji sezoni. Želim le uživati, preizkusiti Trondheim (prizorišče naslednje SP-ja, op. a.) in opraviti vse skoke na turneji. Če bo tako, sem zadovoljen. Pa tistih 14 točk od lani bi tudi rad presegel," je dejal član Ilirije in dodal: "Nekakšna želja je bila pred sezono, da bi na novoletni turneji posegel med pet. Ko na začetku nisem bil poleg, sem si rekel, da se moram umiriti in potem sem se približal najboljši. Kot sestavljanka je šlo potem na svoje mesto. Moraš biti le miren in neagresiven. Rezultata ne smeš izsiljevati."

Skok Lovra Kosa za zmago v Lake Placidu.

Njegov vrstnik in sostanovalec na tekmah Domen Prevc razmišlja o osebnem rekordu, ki je zdaj star že pet let. V Vikersundu je tedaj poletel 245,5 m. Verjame, da bi ga letos lahko popravil. Za konec sezone bosta na sporedu največji dve letalnici, skakalec kranjskega Triglava pa je trenutno v zelo dobri formi, kar je potrdil z zmago v Saporu: "Sem zadovoljen. Lahti je sicer pustil malce nekega črva, ampak, ko gledam za nazaj, kakšne sem imel prej rezultate tam, da sem bil zadovoljen, če sem prišel v finale, je bil letos kar napredek. V Saporu sem nekako upal, da se dva skoka poklopita, saj mi tista skakalnica res leži. Trening je bil zelo obetaven in sem si obetal dober rezultat. Sobotna tekma je bila z vetrom v hrbet zahtevna, v nedeljo pa se je res izšlo."

Po skoraj petih letih mu je znova uspelo skočiti na najvišjo stopničko, skupaj šestič v karieri. Zadnjič je predtem slavil prav v Vikersundu. Na Norveškem si je za cilj postavil, da pride do konca turneje, na letalnici pa poseže po odru za zmagovalce: "V Saporu mi je po toliko letih spet uspelo doseči stopničke na veliki skakalnici. Predstavlja zadoščanje, saj toliko let delaš in se trudiš. Ob tem tuhtaš, kako je bilo prej in kaj zdaj delaš slabše, da ti ne gre, saj se ti zdi, da daješ od sebe več, napredka pa ni vidnega. Ko se stvari poklopijo, si potem res vesel. Ko ti uspe, je res lažje potem v nadaljevanju, saj ni več bremena, ali bo ali ne. Ostajam osredotočen na nalogo, ki jo imam. Če se ne izide kdaj, se pač ne in grem dalje. Veselim se letalnic, ki so pred nami, toda najprej nas čaka Oslo. Četudi misli bežijo proti Vikersundu, bo velik izziv še Trondheim, ko bomo skakali na srednji napravi. Moram ohranjati fokus, saj lahko hitro pride do napak."

Zaključek druge tekme v Saporu z zmago Domna Prevca

Najin dogovor in Timijeva želja. Želim, da se bori za tistih 235 m oziroma HS. Da mora delati, da skoči tako daleč. Je pa še ostalo nekaj v ozadju od tistega skoka lani v Willingenu. Počasi premaguje strah in pridobiva samozavest.

Robert Hrgota o nižanju naleta Timiju Zajcu

Na letalnici Heinija Klopferja se je najmlajši od bratov Prevc veselil zmage na tekmi parov skupaj z Zajcem, ki je znova dokazal, da se na bavarski napravi počuti kot doma. Namreč tri od svojih štirih zmag je dosegel na poletih v Oberstdorfu: "Po dolgem času oziroma po Kulmu sem znova čutil zadovoljstvo. V bistvu je bilo še večje, saj je zmaga le zmaga. Takrat si ti najboljši in tisti dan ni bilo nobenega, ki bi te lahko premagal. Ima poseben čar, kar je letos kar manjkalo. Z medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih je glavni cilj sezone izpolnjen. Znova je narejena tista glavna kljukica, bi pa si želel več dobrih nastopov na ostalih tekmah. Zdaj ostaja še boj za mali kristalni globus, ki ga povsem realno lahko dobim," je dejal 23-letni član SSK-ja Ljubno BTC, ki v seštevku poletov zaostaja deset točk za Stefanom Kraftom in Petrom Prevcem, sostanovalcem, ki ga je za las premagal v Oberstdorfu. Glavno razliko je naredil z znižanjem naleta.

"Vedel sem, da lahko zmagam le, če trener zniža rampo. Prvi dan se je lepo izšlo. Robiju sem pred drugo serijo omenil, da naj to stori. Je rekel potem, da se bom moral opravičiti Petru, ker je bilo jasno, da če bo prava daljava, da me bo težko premagati zaradi tistih dodatnih točk. Prvi dan sem imel občutek, da lahko letim precej dlje, kot sem na treningu. Imam pa neko spoštovanje v zraku. Nočem izsiljevati, sploh, da je na trenutke mogoče malo preveč hitrosti," je nadaljeval Zajc, ki je tekme v Lahtiju izpustil. Načrtoval je sprva, da ne bo šel v ZDA, potem pa je izrazil željo, da ne odide na Finsko: "Posvetil sem se počitku. Bomo videli, če mi je koristil. Mislim, da sem dobro pripravljen za zaključek. Da sem šel v ZDA, je bila napaka. Bilo bi preveč komplikacij z vozovnicami in prevelik zalogaj za zvezo. Zato sem pač šel, razen, če bi sam plačal 6000 evrov, da bi lahko ostal doma. Vse vikende v sezoni je težko zdržati že najboljšim. Zame pa sploh. Če nisem bil favorit v Lahtiju, je bilo bolj smiselno ostati doma."

Razplet sobotne tekme v Oberstdorfu z zmago Timija Zajca.
Lanišek se po poškodbi svež in spočit vrača v Oslu

Še tretjo sezono zapored pa je zmago vpisal tretji skakalec lanske zime Lanišek, ki se po poškodbi vrača med elito. V Planici si je pred svetovnim prvenstvom v poletih poškodoval koleno, toda hitro jo je saniral in zdaj je član SSK-ja Mengeš poln elana pred tekmami na Norveškem: "Če ne bi bil stoodstoten, ne bi šel na tekme. Če grem, grem 'na polno'. Rezultatsko sem neobremenjen. Želja je, da skačem kot na treningih. Sproščeno in lahkotno, to pa prenesem na tekme. Bomo videli, kaj to pomeni iz rezultatskega vidika. Verjamem, da sem sposoben marsikaj in se res veselim te vrnitve. Znam skakati, vem, kaj lahko pričakujem od sebe, se pa ne obremenjujem z rezultati."

Žaba se je prejšnji teden vrnil na skakalnice, naredil je 11 skokov, s prikazanim pa je bil zadovoljen. "Vedno grem z velikim veseljem na tekmo. Ko sem bil doma, sem bil res vesel za fante, da so tako dobro skakali, je pa bila seveda želja, da bi bil zraven in bi bilo vse v redu. Toda vsaka stvar se zgodi z namenom. Tak je bil namen, da se malce spočijem in se svež vrnem nazaj. Sicer težko primerjam formo prej in zdaj. Bomo videli na tekmi, kakšno je stanje. Na treningu sem se odlično počutil in zaradi tega bi rekel, da je dobra," je še dodal Lanišek, ki je bil lani tretji v skupnem seštevku, hkrati tudi v razvrstitvi poletov in novoletne turneje, na tretjem mestu pa je sklenil še turnejo Raw Air, ki jo je začel z zmago na Holmenkollnu, naslednji postaji karavane orlov.